
GNP obține o soluție favorabilă pentru un operator de platformă, ce ar putea să contureze o practică constantă și predictibilă, în baza căreia autoritățile de reglementare naționale vor analiza întinderea răspunderii furnizorilor de servicii intermediare. Problemele juridice ridicate în acest litigiu vizează în principal modul de interpretare și aplicare a reglementărilor din Regimul eCommerce și DSA | Avocații Octavian Adam (Partener), Cristina Badea (Senior Associate) și Alice Moisac (Associate), în prim plan
05 Iunie 2025
R. T.Hotărârea continuă suita de soluții favorabile obținute de echipa GNP în materia răspunderii platformelor online, atât în instanță, cât și în fața autorităților naționale, pe baza unor argumente solide cu privire la limitarea răspunderii platformelor de tipul e-hailing, marketplace, vânzări C2C sau livrări de produse, în materia protecției consumatorilor, răspunderii delictuale, încălcării drepturilor de autor, dreptului muncii sau a combaterii discriminării.
![]() |
Practica instanțelor române privind răspunderea operatorilor de platforme online s-a îmbogățit recent cu o nouă hotărâre definitivă care confirmă aplicarea limitării de răspundere a operatorilor de platforme online pentru faptele ilicite ale utilizatorilor. Echipa GNP, formată din Octavian Adam – Partener Litigii, Cristina Badea – Senior Associate Litigii și Alice Moisac – Associate Litigii, a obținut o soluție favorabilă, definitivă, de anulare a unei sancțiuni aplicate de o autoritate de reglementare unui operator de platformă destinată vânzărilor online, pentru fapta de a prezenta, pe site-ul administrat, oferte de vânzare a unor produse interzise la comercializare, aparținând utilizatorilor platformei.
Legislația națională și UE aplicabilă stabilește că intermediarii care furnizează, în mediul online, servicii de găzduire pentru utilizatorii lor (cum ar fi platformele online) nu sunt responsabili pentru conținutul ilegal aparținând utilizatorilor atât timp cât au un rol pasiv în raport cu publicațiile utilizatorilor. Cu toate acestea, atât instanțele naționale, cât și CJUE sunt chemate să stabilească limitele în care se aplică exonerarea de răspundere. Soluția obținută de echipa GNP clarifică, printre altele, că limitarea de răspundere este aplicabilă indiferent de tipul de răspundere stabilit prin lege specială.
În actul de sancționare, Autoritatea a identificat vânzătorii produselor interzise și a clarificat că operatorul de platformă nu răspunde pentru vânzarea produselor, dar răspunde pentru publicitatea efectuată acestora, prin prezentarea ofertelor de vânzare pe platforma administrată. Astfel, Autoritatea de reglementare a avut o abordare nouă pentru încadrarea faptei imputate operatorului de platformă.
În ultimii ani, practica instanțelor române se confruntă mai degrabă cu acuzațiile aduse operatorilor de platforme pentru fapte ce aparțin, mai evident, direct utilizatorilor – precum vânzarea sau descrierea produselor, publicarea de mesaje discriminatorii sau de imagini denigratoare, etc. În acest caz, însă, Autoritatea a menționat că nu ar fi putut atrage răspunderea operatorului de platformă pentru fapta de a vinde produsele incriminate, însă a considerat că publicarea ofertelor de vânzare ar reprezenta publicitate interzisă și ar facilita punerea pe piață a unor produse interzise, pentru că, în lipsa platformei, utilizatorii-vânzători nu ar beneficia de același acces la consumatori.
--------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
--------------------------------------------------
Problemele juridice ridicate în acest litigiu vizează în principal modul de interpretare și aplicare a reglementărilor din Regimul eCommerce și DSA, mai exact, a limitării de răspundere aplicabile operatorilor de platforme de vânzare online, pentru încălcări reglementate de legi speciale. Apărarea a fost construită pe experiența aprofundată a echipei GNP în dreptul UE, în special al regimului juridic aplicabil serviciilor prestate pe piața digitală.
”Sperăm ca soluția obținută de echipa GNP la începutul aplicării regimului DSA, să contureze o practică constantă și predictibilă, în baza căreia autoritățile de reglementare naționale vor analiza întinderea răspunderii operatorilor de platforme și, generic, a furnizorilor de servicii intermediare”, au arătat avocații firmei.
Unele dintre problemele de drept ridicate în litigiu sunt similare celor din Cauza Publi24 (C 492/23), aflată în fața CJUE, în urma unei trimiteri preliminare formulate de o instanță română. În cauza Publi24, Concluziile Avocatului General au fost asemănătoare argumentelor formulate în apărare de către GNP și este de așteptat ca soluția CJUE să confirme raționamentul Avocatului General. Echipa GNP a făcut și o analiză a Cauzei Publi24, disponibilă aici. Atât concluziile Avocatului General, cât și soluția obținută de GNP vin în urma unei jurisprudențe bogate la nivelul CJUE care confirmă răspunderea limitată a furnizorilor de servicii intermediare. Cu toate acestea, complexitatea pieței digitale și a reglementărilor aplicabile ridică întrebări legate de limitele răspunderii operatorilor de platforme, limite testate de autoritățile naționale și trasate de instanțele judecătorești.
Hotărârea continuă suita de soluții favorabile obținute de echipa GNP în materia răspunderii platformelor online, atât în instanță, cât și în fața autorităților naționale, pe baza unor argumente solide cu privire la limitarea răspunderii platformelor de tipul e-hailing, marketplace, vânzări C2C sau livrări de produse, în materia protecției consumatorilor, răspunderii delictuale, încălcării drepturilor de autor, dreptului muncii sau a combaterii discriminării.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 13 / 2017 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...