ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Daniel Anghel, ales la conducerea Consiliului Investitorilor Străini pentru un nou mandat

25 Iunie 2024   |   Agerpres

Daniel Anghel a primit un nou mandat pentru funcţia de preşedinte, Ramona Jurubiţă, country managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, general manager BMS Romania, au fost numiţi în calitate de vicepreşedinţi, iar Alexandru Lupea, partner, executive board member EY România, în calitate de trezorier.

 
 
Comitetul Director al Consiliului Investitorilor Străini (FIC) l-a ales pe Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC România şi membru PwC Global Tax Policy Board, preşedinte al organizaţiei pentru mandatul 2024-2025, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, Daniel Anghel a primit un nou mandat pentru funcţia de preşedinte, Ramona Jurubiţă, country managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, general manager BMS Romania, au fost numiţi în calitate de vicepreşedinţi, iar Alexandru Lupea, partner, executive board member EY România, în calitate de trezorier.

"Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, am analizat domeniile cheie pentru economie şi am pregătit un set de recomandări pentru măsuri pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea durabilă a României, dar şi corelaţiile cu propunerile Băncii Mondiale, FMI, Comisiei Europene, OECD şi cu jaloanele din PNRR, pentru a avea o perspectivă completă a direcţiilor strategice pe care România trebuie să le analizeze, să ierarhizeze, să implementeze şi să le ajusteze în funcţie de caracteristicile ţării noastre", a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.


Potrivit acestuia, România se află într-un context macroeconomic şi geopolitic favorabil, are multe oportunităţi pe care trebuie să le valorifice, dar există şi riscuri, cum ar fi situaţia finanţelor publice.

"Prin urmare, dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiţii străine directe şi de menţinerea şi stimularea celor deja prezente ţară. FIC rămâne un partener constant în consultările cu autorităţile pentru a identifica măsuri pe termen mediu şi lung, viabile, echilibrate, durabile pentru economia ţării.", a menţionat Daniel Anghel.

La rândul său, Ramona Jurubiţă a subliniat că investiţiile străine directe au o contribuţie semnificativă în dezvoltarea ţării şi din punct de vedere al avansului tehnologic şi know-how-ului pe care îl aduc în lanţurile de producţie şi serviciile în care sunt prezente.

"În plus, contribuie şi la dezvoltarea şi consolidarea capitalului autohton. Un climat investiţional prietenos se bazează pe consultarea prealabilă cu mediul de afaceri, pe analiza impactului politicilor publice pe termen mediu şi lung şi un cadru legislativ clar, echitabil şi predictibil. De asemenea, apartenenţa la UE, NATO, evoluţia cu privire la Spaţiul Schengen şi perspectivele de aderare la OECD reprezintă avantaje competitive importante pentru România. FIC a pregătit o analiză comparativă a rapoartelor economice publicate de OECD pentru România în anii 2022 şi 2024 cu scopul de a identifica temele recurente şi temele noi, de a evalua percepţia OECD privind progresele înregistrate de România din punct de vedere al procesului de aderare, dar şi din perspectiva evoluţiei economiei şi societăţii, respectiv de a identifica subiectele cheie unde se aşteaptă concentrarea acţiunilor României în direcţia susţinerii procesului de aderare şi a unei dezvoltări sanătoase şi sustenabile a economiei şi societăţii în ansamblu.", a spus Ramona Jurubiţă.

Totodată, Cătălin Radu, vicepreşedinte FIC a subliniat că investiţiile în sănătate sunt investiţii în viitor.

"România este o ţară dezvoltată în care veniturile românilor cresc, pe baza rezultatelor unei economii solidare şi echitabile, capabilă să producă locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, în care forţa de muncă produce valoare adăugată şi are capacitatea de a inova. Într-o astfel de ţară, populaţia trebuie să fie sănătoasă şi să existe un sistem de sănătate eficient, accesibil şi rezilient. Sănătatea, ca fundament al capitalului uman, este esenţială pentru inovaţie, productivitate şi, prin urmare, pentru creşterea economică durabilă a României. Recunoaşterea acestei interdependenţe subliniază necesitatea unor investiţii strategice în sistemul de sănătate. FIC a identificat o serie de posibile direcţii pentru consolidarea sistemul de sănătate din România pe care dorim să le discutăm împreună cu toate instituţiile statului pentru a contura o viziune comună care să reaşeze resursa umană şi sănătatea în centrul strategiilor pe termen lung pentru România.", a precizat Cătălin Radu.

Conform sursei citate, membrii Comitetului Director al FIC continuă angajamentul pentru promovarea investiţiilor şi politicilor durabile ca bază a creşterii economice, în special într-un context bugetar tensionat.

"Marile companii continuă să investească în România, fluxul de investiţii străine directe din primul trimestru al anului 2024 fiind de 3,2 miliarde euro (comparativ cu 2,4 miliarde euro în perioada ianuarie - aprilie 2023) conform celor mai recente date publicate de BNR, înregistrând astfel o creştere de 800 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Pentru stimularea acestui trend pozitiv, mediul privat are nevoie de predictibilitate, stabilitate, claritate şi transparenţa cadrului legislativ, de coerenţa politicilor publice şi alinierea la practicile internaţionale, ceea ce ar conduce la accelerarea procesului de convergenţă economică a României cu ţările dezvoltate din UE", se menţionează în comunicat.

Companiile membre FIC sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani. De asemenea, investiţiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor '90, fapt ce relevă disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung în România. Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. Tot în anul respectiv, investiţiile companiilor FIC au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuţiei bugetului consolidat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2342 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...