ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Daniel Anghel, ales la conducerea Consiliului Investitorilor Străini pentru un nou mandat

25 Iunie 2024   |   Agerpres

Daniel Anghel a primit un nou mandat pentru funcţia de preşedinte, Ramona Jurubiţă, country managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, general manager BMS Romania, au fost numiţi în calitate de vicepreşedinţi, iar Alexandru Lupea, partner, executive board member EY România, în calitate de trezorier.

 
 
Comitetul Director al Consiliului Investitorilor Străini (FIC) l-a ales pe Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC România şi membru PwC Global Tax Policy Board, preşedinte al organizaţiei pentru mandatul 2024-2025, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, Daniel Anghel a primit un nou mandat pentru funcţia de preşedinte, Ramona Jurubiţă, country managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, general manager BMS Romania, au fost numiţi în calitate de vicepreşedinţi, iar Alexandru Lupea, partner, executive board member EY România, în calitate de trezorier.

"Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, am analizat domeniile cheie pentru economie şi am pregătit un set de recomandări pentru măsuri pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea durabilă a României, dar şi corelaţiile cu propunerile Băncii Mondiale, FMI, Comisiei Europene, OECD şi cu jaloanele din PNRR, pentru a avea o perspectivă completă a direcţiilor strategice pe care România trebuie să le analizeze, să ierarhizeze, să implementeze şi să le ajusteze în funcţie de caracteristicile ţării noastre", a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.


Potrivit acestuia, România se află într-un context macroeconomic şi geopolitic favorabil, are multe oportunităţi pe care trebuie să le valorifice, dar există şi riscuri, cum ar fi situaţia finanţelor publice.

"Prin urmare, dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiţii străine directe şi de menţinerea şi stimularea celor deja prezente ţară. FIC rămâne un partener constant în consultările cu autorităţile pentru a identifica măsuri pe termen mediu şi lung, viabile, echilibrate, durabile pentru economia ţării.", a menţionat Daniel Anghel.

La rândul său, Ramona Jurubiţă a subliniat că investiţiile străine directe au o contribuţie semnificativă în dezvoltarea ţării şi din punct de vedere al avansului tehnologic şi know-how-ului pe care îl aduc în lanţurile de producţie şi serviciile în care sunt prezente.

"În plus, contribuie şi la dezvoltarea şi consolidarea capitalului autohton. Un climat investiţional prietenos se bazează pe consultarea prealabilă cu mediul de afaceri, pe analiza impactului politicilor publice pe termen mediu şi lung şi un cadru legislativ clar, echitabil şi predictibil. De asemenea, apartenenţa la UE, NATO, evoluţia cu privire la Spaţiul Schengen şi perspectivele de aderare la OECD reprezintă avantaje competitive importante pentru România. FIC a pregătit o analiză comparativă a rapoartelor economice publicate de OECD pentru România în anii 2022 şi 2024 cu scopul de a identifica temele recurente şi temele noi, de a evalua percepţia OECD privind progresele înregistrate de România din punct de vedere al procesului de aderare, dar şi din perspectiva evoluţiei economiei şi societăţii, respectiv de a identifica subiectele cheie unde se aşteaptă concentrarea acţiunilor României în direcţia susţinerii procesului de aderare şi a unei dezvoltări sanătoase şi sustenabile a economiei şi societăţii în ansamblu.", a spus Ramona Jurubiţă.

Totodată, Cătălin Radu, vicepreşedinte FIC a subliniat că investiţiile în sănătate sunt investiţii în viitor.

"România este o ţară dezvoltată în care veniturile românilor cresc, pe baza rezultatelor unei economii solidare şi echitabile, capabilă să producă locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, în care forţa de muncă produce valoare adăugată şi are capacitatea de a inova. Într-o astfel de ţară, populaţia trebuie să fie sănătoasă şi să existe un sistem de sănătate eficient, accesibil şi rezilient. Sănătatea, ca fundament al capitalului uman, este esenţială pentru inovaţie, productivitate şi, prin urmare, pentru creşterea economică durabilă a României. Recunoaşterea acestei interdependenţe subliniază necesitatea unor investiţii strategice în sistemul de sănătate. FIC a identificat o serie de posibile direcţii pentru consolidarea sistemul de sănătate din România pe care dorim să le discutăm împreună cu toate instituţiile statului pentru a contura o viziune comună care să reaşeze resursa umană şi sănătatea în centrul strategiilor pe termen lung pentru România.", a precizat Cătălin Radu.

Conform sursei citate, membrii Comitetului Director al FIC continuă angajamentul pentru promovarea investiţiilor şi politicilor durabile ca bază a creşterii economice, în special într-un context bugetar tensionat.

"Marile companii continuă să investească în România, fluxul de investiţii străine directe din primul trimestru al anului 2024 fiind de 3,2 miliarde euro (comparativ cu 2,4 miliarde euro în perioada ianuarie - aprilie 2023) conform celor mai recente date publicate de BNR, înregistrând astfel o creştere de 800 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Pentru stimularea acestui trend pozitiv, mediul privat are nevoie de predictibilitate, stabilitate, claritate şi transparenţa cadrului legislativ, de coerenţa politicilor publice şi alinierea la practicile internaţionale, ceea ce ar conduce la accelerarea procesului de convergenţă economică a României cu ţările dezvoltate din UE", se menţionează în comunicat.

Companiile membre FIC sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani. De asemenea, investiţiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor '90, fapt ce relevă disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung în România. Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. Tot în anul respectiv, investiţiile companiilor FIC au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuţiei bugetului consolidat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12 / 17134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...