Daniel Anghel, ales la conducerea Consiliului Investitorilor Străini pentru un nou mandat
25 Iunie 2024
AgerpresDaniel Anghel a primit un nou mandat pentru funcţia de preşedinte, Ramona Jurubiţă, country managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, general manager BMS Romania, au fost numiţi în calitate de vicepreşedinţi, iar Alexandru Lupea, partner, executive board member EY România, în calitate de trezorier.
Comitetul Director al Consiliului Investitorilor Străini (FIC) l-a ales pe Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC România şi membru PwC Global Tax Policy Board, preşedinte al organizaţiei pentru mandatul 2024-2025, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.
Conform sursei citate, Daniel Anghel a primit un nou mandat pentru funcţia de preşedinte, Ramona Jurubiţă, country managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, general manager BMS Romania, au fost numiţi în calitate de vicepreşedinţi, iar Alexandru Lupea, partner, executive board member EY România, în calitate de trezorier.
"Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, am analizat domeniile cheie pentru economie şi am pregătit un set de recomandări pentru măsuri pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea durabilă a României, dar şi corelaţiile cu propunerile Băncii Mondiale, FMI, Comisiei Europene, OECD şi cu jaloanele din PNRR, pentru a avea o perspectivă completă a direcţiilor strategice pe care România trebuie să le analizeze, să ierarhizeze, să implementeze şi să le ajusteze în funcţie de caracteristicile ţării noastre", a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.
Conform sursei citate, Daniel Anghel a primit un nou mandat pentru funcţia de preşedinte, Ramona Jurubiţă, country managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, general manager BMS Romania, au fost numiţi în calitate de vicepreşedinţi, iar Alexandru Lupea, partner, executive board member EY România, în calitate de trezorier.
"Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, am analizat domeniile cheie pentru economie şi am pregătit un set de recomandări pentru măsuri pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea durabilă a României, dar şi corelaţiile cu propunerile Băncii Mondiale, FMI, Comisiei Europene, OECD şi cu jaloanele din PNRR, pentru a avea o perspectivă completă a direcţiilor strategice pe care România trebuie să le analizeze, să ierarhizeze, să implementeze şi să le ajusteze în funcţie de caracteristicile ţării noastre", a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.
Potrivit acestuia, România se află într-un context macroeconomic şi geopolitic favorabil, are multe oportunităţi pe care trebuie să le valorifice, dar există şi riscuri, cum ar fi situaţia finanţelor publice.
"Prin urmare, dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiţii străine directe şi de menţinerea şi stimularea celor deja prezente ţară. FIC rămâne un partener constant în consultările cu autorităţile pentru a identifica măsuri pe termen mediu şi lung, viabile, echilibrate, durabile pentru economia ţării.", a menţionat Daniel Anghel.
La rândul său, Ramona Jurubiţă a subliniat că investiţiile străine directe au o contribuţie semnificativă în dezvoltarea ţării şi din punct de vedere al avansului tehnologic şi know-how-ului pe care îl aduc în lanţurile de producţie şi serviciile în care sunt prezente.
"În plus, contribuie şi la dezvoltarea şi consolidarea capitalului autohton. Un climat investiţional prietenos se bazează pe consultarea prealabilă cu mediul de afaceri, pe analiza impactului politicilor publice pe termen mediu şi lung şi un cadru legislativ clar, echitabil şi predictibil. De asemenea, apartenenţa la UE, NATO, evoluţia cu privire la Spaţiul Schengen şi perspectivele de aderare la OECD reprezintă avantaje competitive importante pentru România. FIC a pregătit o analiză comparativă a rapoartelor economice publicate de OECD pentru România în anii 2022 şi 2024 cu scopul de a identifica temele recurente şi temele noi, de a evalua percepţia OECD privind progresele înregistrate de România din punct de vedere al procesului de aderare, dar şi din perspectiva evoluţiei economiei şi societăţii, respectiv de a identifica subiectele cheie unde se aşteaptă concentrarea acţiunilor României în direcţia susţinerii procesului de aderare şi a unei dezvoltări sanătoase şi sustenabile a economiei şi societăţii în ansamblu.", a spus Ramona Jurubiţă.
Totodată, Cătălin Radu, vicepreşedinte FIC a subliniat că investiţiile în sănătate sunt investiţii în viitor.
"România este o ţară dezvoltată în care veniturile românilor cresc, pe baza rezultatelor unei economii solidare şi echitabile, capabilă să producă locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, în care forţa de muncă produce valoare adăugată şi are capacitatea de a inova. Într-o astfel de ţară, populaţia trebuie să fie sănătoasă şi să existe un sistem de sănătate eficient, accesibil şi rezilient. Sănătatea, ca fundament al capitalului uman, este esenţială pentru inovaţie, productivitate şi, prin urmare, pentru creşterea economică durabilă a României. Recunoaşterea acestei interdependenţe subliniază necesitatea unor investiţii strategice în sistemul de sănătate. FIC a identificat o serie de posibile direcţii pentru consolidarea sistemul de sănătate din România pe care dorim să le discutăm împreună cu toate instituţiile statului pentru a contura o viziune comună care să reaşeze resursa umană şi sănătatea în centrul strategiilor pe termen lung pentru România.", a precizat Cătălin Radu.
Conform sursei citate, membrii Comitetului Director al FIC continuă angajamentul pentru promovarea investiţiilor şi politicilor durabile ca bază a creşterii economice, în special într-un context bugetar tensionat.
"Marile companii continuă să investească în România, fluxul de investiţii străine directe din primul trimestru al anului 2024 fiind de 3,2 miliarde euro (comparativ cu 2,4 miliarde euro în perioada ianuarie - aprilie 2023) conform celor mai recente date publicate de BNR, înregistrând astfel o creştere de 800 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Pentru stimularea acestui trend pozitiv, mediul privat are nevoie de predictibilitate, stabilitate, claritate şi transparenţa cadrului legislativ, de coerenţa politicilor publice şi alinierea la practicile internaţionale, ceea ce ar conduce la accelerarea procesului de convergenţă economică a României cu ţările dezvoltate din UE", se menţionează în comunicat.
Companiile membre FIC sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani. De asemenea, investiţiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor '90, fapt ce relevă disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung în România. Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. Tot în anul respectiv, investiţiile companiilor FIC au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuţiei bugetului consolidat.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1123 / 18244 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...