ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deficitul pentru 2024 a fost revizuit la 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale (proiect rectificare)

19 Septembrie 2024   |   AGERPRES

Bugetul pentru acest an a fost construit iniţial pe un deficit bugetar de 5% din PIB.

 
 
Deficitul bugetului general consolidat reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale faţă de programul iniţial, potrivit notei de fundamentare a care însoţeşte proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024, publicată de Ministerul Finanţelor.

"Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,670 miliarde de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 60,106 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash este 122,825,5 miliarde de lei", se precizează în document.

Bugetul pentru acest an a fost construit iniţial pe un deficit bugetar de 5% din PIB.


Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va primi fonduri importante la rectificarea bugetară din acest an, respectiv 11,32 miliarde de lei, iar Ministerul Sănătăţii va avea în plus 168 milioane de lei printre altele pentru asigurarea sumelor necesare pentru medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ, precum şi pentru investiţii în spitale, potrivit unor surse guvernamentale.

"Se suplimentează bugetul CNAS cu 11,324 miliarde de lei, fapt ce reflectă un angajament ferm faţă de protecţia sănătăţii populaţiei şi se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii cu 168 milioane lei. Sunt bani pentru asigurarea sumelor necesare pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ, precum şi pentru investiţii în spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicate sănătăţii înregistrează o creştere de 26%, cu un sold suplimentar de 18,6 miliarde de lei", au precizat sursele citate.

Ministerul Transporturilor primeşte suplimentar 5 miliarde lei pentru a putea aloca în continuare cofinanţare pentru proiectele de infrastructură finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Principalele obiective de investiţii distincte pentru care s-au efectuat plăţi în semestrul I al anului 2024 sunt Autostrada Sibiu - Piteşti - 1,1 miliarde lei, Autostrada Ploieşti - Buzău - 0,76 miliarde lei, Autostrada Buzău - Focşani - 0,72 miliarde lei, Autostrada de Centură Bucureşti - 0,62 miliarde lei, Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria - 0,54 miliarde lei, Tren metropolitan Gilau-Floresti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bontida - 0,50 miliarde lei.

Ministerul Educaţiei va primi în plus 4,59 miliarde de lei pentru salariile cadrelor didactice, bursele elevilor şi naveta acestora. Comparativ cu anul 2023, alocările pentru educaţie cresc cu 61%, atingând un volum total de 58,5 miliarde de lei, cu 22,2 miliarde de lei peste nivelul cheltuielilor din anul 2022, menţionează sursele.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene primeşte peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finanţate din FEN (vouchere pentru persoanele defavorizate, sprijin educaţional pentru anul şcolar 2024-2025 pentru copii defavorizaţi, prima didactică).

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale primeşte suplimentar 2 miliarde de lei pentru proiectele finanţate din fonduri europene, iar Ministerul Energiei 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investiţii destinate producţiei de energie din surse regenerabile şi pentru închiderea în siguranţă a minelor de huilă la Societatea Complexul Energetic Valea Jiului.

Bugetele autorităţilor locale vor fi suplimentate cu 2,6 miliarde lei, ajungând la o alocare de 29,5 miliarde lei, care include cheltuieli de funcţionare în domeniul asistenţei sociale, medico-sociale şi decontării transportului pentru elevi, cât şi programele dedicate şcolilor (exemplu masa caldă).

Potrivit surselor guvernamentale, Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice va ajunge la un buget de 13,7 miliarde de lei, cu un plus de 40% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde de lei, destinat în cea mai mare parte continuării susţinerii proiectelor de investiţii din programele naţionale "Anghel Saligny", PNDL 1 şi 2, precum şi programelor Companiei Naţionale de Investiţii.

Ministerul Finanţelor primeşte suplimentar 14 miliarde de lei pentru asigurarea cofinanţării pentru accesarea fondurilor europene pentru programele regionale (POR-uri 2021-2027), implementarea proiectelor de digitalizare ale MF şi schemele de ajutor de stat gestionate de MF (subvenţia dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenţia accizei la motorină, schemele de ajutor de stat pt investiţii - programul de industrializare).

"Bugetul pentru 2024 a fost de la bun început construit în jurul investiţiilor esenţiale în infrastructură şi îmbunătăţirii marilor servicii publice, dovadă că bugetul pentru investiţii la începutul anului a însumat la aproximativ 120,1 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB. La şapte luni, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 56,99 miliarde lei lei, cu 46,4% mai mult decât anul trecut. Bugetul pentru sănătate prezintă o creştere substanţială", au mai arătat sursele menţionate.

Potrivit acestora, autorităţile estimează o creştere a veniturilor bugetare, în urma măsurilor instituite de Ordonanţa privind amnistia fiscală ANAF urmând să încaseze în plus 7,9 miliarde de lei. De asemenea, se estimează o creştere a veniturilor aferente impozitului pe venit şi salarii, cât şi a contribuţiilor de asigurări sociale de peste 5,8 miliarde de lei la nivelul bugetului general consolidat, în contextul creşterii veniturilor populaţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 473 / 18058
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...