
România are probleme în aplicarea politicilor de mediu din cauza lipsei de planificare, coordonare şi finanţării inadecvate
07 Iulie 2025
AgerpresExecutivul comunitar a publicat a patra evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu.
Deşi legislaţia românească reflectă cu acurateţe cerinţele de mediu ale UE, implementarea acestora pe teren reprezintă o provocare serioasă în mai multe domenii, cauzată, printre altele, de lipsa de planificare şi coordonare precum şi de finanţarea inadecvată, se arată în raportul de ţară privind România publicat luni de Comisia Europeană.
Executivul comunitar a publicat a patra evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu. Aceasta sprijină asigurarea respectării legislaţiei de mediu şi sensibilizează publicul cu privire la importanţa normelor de mediu ale UE pentru a asigura prosperitatea, competitivitatea şi securitatea mediului în Uniunea Europeană.
Executivul comunitar a publicat a patra evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu. Aceasta sprijină asigurarea respectării legislaţiei de mediu şi sensibilizează publicul cu privire la importanţa normelor de mediu ale UE pentru a asigura prosperitatea, competitivitatea şi securitatea mediului în Uniunea Europeană.
Potrivit evaluării Comisiei, România a implementat unele bune practici în conservarea şi restaurarea naturii. Acestea includ crearea unei rezervaţii naturale în Carpaţii Meridionali, conservarea insectelor saproxilice în Carpaţii Orientali şi o abordare cooperativă pentru buna gestionare a pajiştilor Natura 2000 din sudul Transilvaniei. De asemenea, au existat proiecte LIFE de succes care vizează conservarea sturionilor.
Cu toate acestea, printre principalele provocări identificate de Executivul comunitar se numără economia circulară, poluarea, guvernanţa şi investiţiile.
În ceea ce priveşte economia circulară, raportul arată că performanţele României în ceea ce priveşte deşeurile şi economia circulară rămân insuficiente. "Sunt necesare urgent eforturi suplimentare pentru a renunţa la dependenţa României de eliminarea deşeurilor în depozitele de deşeuri, care rămâne semnificativă. Deşi România a înregistrat unele progrese în ceea ce priveşte închiderea depozitelor de deşeuri sub standarde sau ilegale, progresele au fost prea lente, ceea ce a dus la amenzi", precizează Executivul comunitar.
Cu privire la poluare, forul comunitar estimează că apele uzate urbane colectate în România nu sunt tratate în mod adecvat, aşa cum prevede legislaţia UE. "Calitatea aerului din România continuă să fie un motiv de îngrijorare în unele părţi ale teritoriului său, cu consecinţe grave asupra sănătăţii populaţiei. Măsurile luate pentru a combate poluanţii atmosferici sunt încă insuficiente. Există nerespectare a angajamentelor de reducere a emisiilor de NOx şi PM2,5 pentru perioada 2020-2029, depăşiri peste valorile limită pentru NO2 şi PM10 şi, în ciuda unor progrese, persistă probleme în monitorizarea calităţii aerului", susţine Comisia Europeană.
În materie de guvernanţă şi investiţii, Bruxelles-ul estimează că deficitul actual de investiţii din România se ridică la 5,4 miliarde euro pe an, reprezentând aproximativ 1,9% din PIB-ul naţional, cu mult peste media UE (0,77%). "România a elaborat linii directoare naţionale pentru pregătirea rapoartelor EIA specifice proiectelor hidroenergetice. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce priveşte procesul de informare privind SEA şi EIA, precum şi informarea publicului cu privire la drepturile sale de acces la justiţie şi îmbunătăţirea accesului la instanţe", concluzionează Bruxelles-ul.
Cea de-a patra evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu, publicată luni de Comisia Europeană, identifică tendinţele comune la nivelul UE, pe baza rapoartelor de ţară individuale ale celor 27 de state membre ale UE. Revizuirea include o gamă largă de informaţii cu privire la cât de bine protejează statele membre calitatea aerului pe care îl respiră cetăţenii, apa pe care o beau şi natura de care se bucură. În plus, revizuirea precizează acţiunile prioritare concrete care trebuie îmbunătăţite în fiecare stat membru.
"Investiţiile în punerea în aplicare a legislaţiei de mediu sunt foarte avantajoase din punct de vedere economic. Aceasta este o reamintire oportună a faptului că punerea în aplicare şi competitivitatea merg mână în mână pentru a ne proteja mediul şi resursele de care avem nevoie pentru tranziţie şi pentru generaţiile viitoare", a declarat comisarul european pentru mediu, rezilienţa în domeniul apei şi o economie circulară competitivă, Jessika Roswall.
Costurile nepunerii în aplicare a legislaţiei UE în domeniul mediului prin poluarea aerului şi a apei, degradarea naturii şi deşeuri sunt estimate la 180 de miliarde euro pe an pentru UE. Aceasta reprezintă aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB) al UE. Punerea în aplicare a politicilor de mediu poate reduce aceste costuri, asigurând în acelaşi timp condiţii de concurenţă echitabile pentru întreprinderile de pe piaţa unică a UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2 / 4742 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...