ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY Future Consumer Index: crește optimismul consumatorilor, însă conectarea cu consumatorul independent ridică o nouă provocare pentru retaileri și branduri

11 Iunie 2024   |   BizLawyer

47% dintre consumatori sunt optimiști cu privire la viitor, iar 61% consideră că dețin controlul asupra vieții lor * Ascensiunea influencerilor: 61% dintre consumatori au cumpărat un produs pe baza recomandării sau promovării de către un influencer * Temeri legate de securitatea datelor: 61% dintre consumatori se tem de furtul de identitate, în creștere de la 55% în urmă cu 12 luni

 
 
Aproape jumătate dintre respondenți (47%) spun că sunt optimiști în privința viitorului, în ciuda temerilor legate de creșterea costului vieții (73%), de schimbările climatice (63%) și de tensiunile geopolitice (51%) - se arată în cel mai recent studiu EY Future Consumer Index (FCI), care a sondat peste 23.000 de consumatori din 30 de țări. Consumatorii devin, de fapt, tot mai capabili în gestionarea perturbărilor, 61% declarând că simt că dețin controlul asupra vieții lor, ceea ce arată și în ce măsură incertitudinea globală a devenit o normalitate pentru mulți dintre ei.

Deși optimismul crește, ascensiunea consumatorului independent (persoane care preferă să caute în mod activ informații, să ia decizii și să întreprindă acțiuni în mod autonom, în loc să se bazeze exclusiv pe sursele tradiționale de influență) anunță o nouă provocare pentru producătorii și retailerii de produse de larg consum.

 
Stabilirea unei conexiuni cu consumatorul independent

În contextul în care consumatorii își afirmă tot mai mult independența, studiul arată că metodele tradiționale de comunicare cu aceștia, precum și cele de selectare și convingerea lor să cumpere devin caduce. Consumatorii zilelor noastre caută în mod activ noi canale digitale, unde se pot implica, pot da sfaturi altor consumatori, pot face achiziții și găsi recenzii obiective despre produse.  

Peste jumătate dintre respondenți (57%) caută să se implice și/sau să contribuie la comunitățile online cu sfaturi, atunci când iau o decizie de cumpărare și un procent semnificativ de 61% spun că au cumpărat un produs pe baza recomandării sau promovării făcute de un influencer. În schimb, doar 21% spun că au dat clic și au deschis o reclamă pe rețelele sociale. Consumatorii din Asia (44%) sunt cei mai predispuși să se implice și să participe la aceste comunități online, comparativ cu 32% pe continentul american și doar 29% în Europa, la fel ca și generațiile mai tinere. Membrii generației Z (40%) și milenialii (39%) sunt mai predispuși să se implice decât cei din generația X (30%) și „baby boomers” (17%).

Pentru a crea o conexiune eficientă cu acești clienți autonomi, studiul afirmă că producătorii și retailerii de produse de larg consum trebuie să adopte tactici mai persuasive, să investească și să utilizeze canale și experiențe care să rezoneze cu valorile și preferințele fiecărui consumator în parte, mai degrabă decât să apeleze la abordări generalizate și universal valabile.  

Georgiana Iancu, Partener, coordonator al practicii de Impozite indirecte și liderul sectorului de Retail şi Produse de Consum, EY România: „Într-un context în care consumatorii prețuiesc autonomia și sunt inundați de opțiuni, succesul brandurilor depinde de capacitatea lor de a se adapta și de a se alinia la valorile și așteptările individuale. O conexiune profundă și personală între branduri și consumatori nu mai este doar un avantaj, ci devine o necesitate pentru a rămâne relevant în peisajul dinamic al retailului modern. Consumatorii români urmează mare parte din tendințele europene și globale. Cu toate acestea, o trăsătură distinctivă locală este abordarea lor prudentă în ceea ce privește finanțele personale. În ciuda creșterii optimismului, există o tendință clară de economisire în România, chiar și în contextul economic provocator, două treimi dintre consumatorii români au afirmat într-un sondaj EY recent că încearcă să economisească. Astfel, brandurile care doresc să rămână relevante în această piață trebuie să recunoască și să răspundă nevoii de securitate financiară a consumatorilor români.

Cât privește succesul retailerilor și al producătorilor deopotrivă, desprindem din studiul global, dar și din preferințele exprimate de consumatorii români în sondajele EY, faptul că așteptările lor evoluează, devin mai tranzacționali în deciziile de cumpărare și nu vor ezita să acceseze orice beneficii imediate de tipul unor oferte exclusive de reduceri de preț sau servicii gratuite".

Consumatorii au mai multă încredere în alți consumatori decât în reclame

Consumatorii îi urmăresc pe creatorii de conținut pe platformele de socializare în primul rând pentru calitatea și autenticitatea conținutului, preferând micro-influencerii și experții de nișă față de promovarea făcută de vedete, potrivit studiului FCI.  

49% dintre respondenții care urmăresc un influencer fac acest lucru pentru că acesta creează conținut pe care ei îl consideră valoros și 44% pentru că acesta creează conținut pe care ei îl consideră agreabil. Promovarea prin vedete scade în popularitate, numai un sfert dintre respondenți (25%) urmărind un influencer pe motiv că acesta este celebru. Acest procent crește în mod excepțional la 32% în Asia.

Viitorul cumpărăturilor online: importanța moderației în utilizarea datelor de consum

Studiul a constatat că mulți consumatori vor fi fericiți fără module de cookie ale terților, respondenții declarând că experiența de cumpărături online este înrăutățită de precompletarea coșului de cumpărături în etapa de procesare a comenzii (36%), de urmărirea navigării utilizatorilor de către paginile de internet (30%) și de reclamele personalizate în funcție de istoricul de navigare/cumpărături. Raportul evidențiază că, în acest context, pentru brandurile care nu dispun sau dispun de canale directe către consumatori în faze incipiente, va fi mai dificil să își eficientizeze eforturile de marketing, deoarece nu dețin suficiente date colectate direct. Retailerii mari vor avea, probabil, mai mult succes, deoarece paginile lor de internet atrag mai mult trafic, permițându-le să colecteze suficiente date complexe pentru a oferi calitate, experiențe personalizate, precum și să ofere aceste date către producători.

De fapt, mulți retaileri consideră că vor beneficia de oportunități în această privință, potrivit studiului. Aceștia investesc în propriile rețele media de retail și în parteneriate, pentru a colecta mai multe date despre consumatori și pentru a construi colaborări profitabile, pe termen lung cu producătorii.  

Fidelizarea trebuie adaptată la preferințele consumatorilor

Programele de fidelizare sunt încă foarte răspândite, ajutându-i pe retaileri să intre în contact cu clienții și să colecteze date despre aceștia, însă fidelitatea consumatorilor a evoluat și se bazează mai mult pe conexiuni tranzacționale și imediate și mai puțin pe conexiuni emoționale. Raportul a constatat că clienții sunt motivați de beneficii tangibile, cum ar fi reducerile și ofertele exclusive, iar loialitatea lor durează adesea la fel de mult ca și beneficiile pe care le primesc. De exemplu, 46% dintre respondenți au folosit un cupon pe care l-au primit de la un retailer, în timp ce doar 31% au descărcat o aplicație a retailerului/producătorului, mai puțin de un sfert (23%) s-au alăturat unui program de recompensare al unui retailer și doar 22% s-au înscris în lista de corespondență a retailerilor în ultimele șase luni. Beneficiile de fidelizare preferate ale respondenților sunt transportul gratuit (67%), urmat de accesarea unor prețuri mai mici în magazin pentru anumite produse (49%).  

În pofida disponibilității de a își divulga datele, temerile consumatorilor în ceea ce privește securitatea datelor au crescut în ultimele 12 luni, din cauza unei mai mari conștientizări privind încălcarea securității datelor, cu scurgerile de informații și cu atacurile cibernetice. Un procent de 61% dintre respondenți se tem de furtul de identitate/fraudarea identității (în creștere de la 55%), 59% sunt îngrijorați de securitatea datelor/încălcarea securității datelor (în creștere de la 53%) și 54% au temeri legate de piratarea companiei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 92 / 17114
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...