ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fechet: Cred că România este ţara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor; marea problemă este că nu există “fallow-up”

11 Octombrie 2023   |   Agerpres

El a afirmat că, în unele situaţii, lipsesc lucruri concrete care să facă tranziţia de la teorie, adică de la legislaţie, la practică.

 
 
România are nevoie de măsuri care să sprijine modul concret în care este implementată o strategie, prin măsuri sancţionatoare, acolo unde există o neconformitate, sau prin orice alt tip de măsuri, astfel încât "să reuşim să împingem din spate, toată economia", a declarat miercuri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la o conferinţă despre economia circulară.
 
"Strategia în sine nu este suficientă. România la capitolul strategii, fie că discutăm de strategia de adaptare, de schimbări climatice, planuri de acţiune, cred că suntem ţara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor - şi marea problemă în legătură cu toate aceste documente este că nu există "fallow up". (...) Toată lumea, teoretic, după ce citeşte documentul ştie ce are de făcut, însă cred că marea problemă este legată de modul în care ne asigurăm că acea strategie este pusă în aplicare. Cred că aceasta este principala provocare, că ţine de Ministerul Mediului, că ţine de alte ministere, cred că marea artă este aceea de a veni cu o legislaţie subsecventă care, prin măsuri care să sprijine modul concret în care implementăm strategia, prin măsuri sancţionatoare, acolo unde există o neconformitate sau prin orice alt tip de măsuri - să reuşim să împingem din spate toată economia, fie că discutăm despre sectorul public, fie că discutăm despre sectorul privat şi fie încurajându-i, fie penalizându-i, să ne asigurăm că de la an la an ne uităm pe hârtie şi avem nişte cifre concrete", a menţionat Mircea Fechet, la conferinţa "Economia circulară, de la bune intenţii la practică".
 
El a afirmat că, în unele situaţii, lipsesc lucruri concrete care să facă tranziţia de la teorie, adică de la legislaţie, la practică.
 
"Dacă discutăm despre repararea echipamentelor electrice şi electronice, ne tot chinuim. Acum vreo 4 ani am încercat să scriu un ordin de ministru care să reglementeze acest proces. Am fost şi în câteva astfel de facilităţi de mini-laboratoare de reparaţie, după care ne-am împotmolit cu ordinul de ministru. Cred că suntem singura ţară din lume care reglementează repararea şi reutilizarea echipamentelor electrice şi electronice, dar în continuare ne lipsesc lucruri concrete care să facă tranziţia de la teorie, adică de la legislaţie, la practică, pentru că ne aflăm exact în aceeaşi situaţie de acum 5 ani, de acum 7 ani, în care echipamentele zac, unele dintre ele foarte bune spre a fi refolosite, prin tot felul de hale industriale şi alte astfel de fabrici de reciclare, multe ajung tocate, multe ajung valorificate, dar foarte puţine ajung să fie reintroduse în economie", a mai spus ministrul.
 
Totodată, el a subliniat că finanţarea reprezintă una dintre cele mai bune metode de încurajare a procesului de trecere la economia circulară.
 
"Fie că discutăm despre programe ce ar putea fi finanţate din fonduri de mediu, fie că discutăm despre acele fabrici de reciclare despre care tot discutăm, ce urmează să le finalizăm din PNRR, cred că o modalitate de a împinge din spate tot acest proces este finanţându-l", a adăugat Fechet.
 
Pe de altă parte, el a subliniat că economia circulară este un concept relativ nou şi, probabil, greu de înţeles pentru foarte multe persoane.
 
"Ciudăţenia economiei circulare este aceea că, în timp ce România a evoluat atât de mult în atât de multe domenii, dacă discutăm despre sistemul sanitar, dacă discutăm de infrastructură, de produs intern brut pe cap locuitor, despre orice indicator economic şi nu numai, vom constata că, raportat la nivelul pe care România îl avea în anii 1990, faţă de modelul la care suntem astăzi, există un progres formidabil. (...) Dacă discutăm despre economia circulară, lucrurile au evoluat pe dos pentru că, în anii 1990 eram campioni probabil la refolosirea lucrurilor, la repararea lor, chiar şi în materia ambalajelor de băuturi, pentru că aţi amintit despre sistemul Garanţie-returnare. Aveam un astfel de sistem pentru că eu încă îmi amintesc cum duceam sticlele la punctul de colectare şi recuperam câte 2 lei pentru fiecare sticlă. Din acest punct de vedere cred că am fi fost un exemplu de bună practică privind circularitatea, deşi este foarte adevărat că o făceam de nişte raţiuni şi nişte nevoi specifice acelor ani de tristă amintire, însă nimic nu ne opreşte, cu atât mai mult cu cât avem toată această încărcătură istorică, să redevenim o ţară pionier la capitolul circularitate", a punctat ministrul. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4554 / 19531
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...