ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC: Atragerea de investiţii, transformarea digitală şi proiecte în domeniul energiei sunt principalele oportunităţi pentru România

16 Aprilie 2024   |   Agerpres

Investitorii subliniază că este important ca România să păstreze o abordare strategică pentru sustenabilitatea bugetului de stat, cu o perspectivă prudentă în ceea ce priveşte cheltuielile administraţiei publice.

 
 
Atragerea de noi investiţii, transformarea digitală şi proiectele în domeniul energiei reprezintă principalele oportunităţi de care România poate beneficia în perioada următoare, arată datele celei mai recente ediţii a sondajului efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) - Business Sentiment Index (BSI), din martie 2024.

"Având în vedere că 2024 este un an electoral pentru multe ţări din întreaga lume, inclusiv România, aproximativ 70% dintre respondenţi consideră că alegerile le vor afecta afacerile şi că există ameninţări comune care ţin de potenţialele schimbări ale politicii şi legislaţiei guvernamentale, cu accent pe aspectele fiscale şi de impozitare", potrivit unui comunicat al FIC, remis marţi AGERPRES.


Investitorii subliniază că este important ca România să păstreze o abordare strategică pentru sustenabilitatea bugetului de stat, cu o perspectivă prudentă în ceea ce priveşte cheltuielile administraţiei publice.

Membrii FIC atrag atenţia asupra importanţei vitale a stabilirii unui mediu legislativ de încredere şi consecvent, dezvoltarea unor strategii pe termen mediu şi lung, cu termene fezabile de execuţie şi cu efectuarea unor evaluări şi analize aprofundate ale impactului acestora. Aceştia pun accentul, de asemenea, pe valoarea dialogului cu sectorul privat în vederea identificării direcţiilor strategice vitale pentru dezvoltarea economică a naţiunii.

Totodată, România poate obţine recunoaşterea internaţională care vine împreună cu aderarea la OCDE, consideră FIC, în special posibilitatea atragerii de investiţii străine directe (ISD) cu valoare adăugată care ar diminua presiunea asupra bugetului de stat.

"Pentru unele companii, aderarea la OCDE este una dintre condiţiile necesare pentru a investi într-o anumită ţară, fiind ca o garanţie pentru standarde economice şi legislative ridicate şi prin urmare, este nevoie de o abordare mai coerentă şi strategică din partea României în ceea ce priveşte ISD", se spune în comunicat.

Principala provocare cu care se confruntă mediul de afaceri o reprezintă neclarităţile şi incertitudinile legislative, arată peste 70% dintre respondenţi. Conform sursei citate, mediul de afaceri s-a confruntat cu diverse crize în ultimii ani şi a trebuit să se adapteze continuu şi să identifice soluţii pentru provocările legate de pandemie, inflaţie, preţurile la energie şi utilităţi, contextul geopolitic, probleme legate de lanţul de aprovizionare etc.

În plus faţă de aceste provocări, pachetul de măsuri fiscale adoptat anul trecut a condus la deteriorarea semnificativă a percepţiei investitorilor asupra României.

"Ediţia de primăvară 2024 a BSI surprinde totuşi o îmbunătăţire a percepţiei investitorilor, moderat-optimistă, asupra mediului economic din România ca urmare a mesajelor transmise de Guvern cu privire la limitarea pentru o perioadă determinată a noului impozit pe cifra de afaceri, asigurarea că în anul 2024 nu vor fi introduse taxe noi, dar şi că autorităţile vor lucra îndeaproape şi transparent cu sectorul privat pentru setarea principiilor reformei fiscale", se mai arată în comunicat.

Deşi există provocări, angajamentul pe termen lung al membrilor FIC faţă de România este ilustrat de apetitul pentru investiţii, 42% dintre companii au în vedere majorarea capitalului pentru investiţii în perioada următoare şi 40% îşi vor menţine nivelul investiţiilor constant faţă de ultimele 12 luni.

În ceea ce priveşte percepţia asupra aşteptărilor de creştere a afacerilor, 60% dintre respondenţi prognozează o evoluţie pozitivă pentru anul viitor. Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a veniturilor în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, investitorii sunt mai precauţi cu privire la costuri, aproape 60% dintre respondenţi nu intenţionează să angajeze persoane noi, iar 67% au în vedere reducerea cheltuielilor în perioada următoare.

În ceea ce priveşte competitivitatea României, investitorii consideră că aceasta este necompetitivă din punct de vedere al transparenţei şi al coerenţei aplicării politicilor (64%), al sarcinii fiscale (57%), al reglementărilor împovărătoare (51%) şi infrastructurii (42%). Cu toate acestea, atractivitatea proiectelor din România în comparaţie cu locaţiile similare a crescut de la ultima ediţie a BSI (53% faţă de 34% în octombrie 2023), dar mai mult de o treime (35%) dintre respondenţi o consideră mai puţin atractivă decât locaţiile similare.

Companiile membre FIC sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani. De asemenea, investiţiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor '90, fapt ce relevă disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung în România. Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 956 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...