ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC: România poate creşte nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

Reprezentanţii FIC au punctat că 51% din cifra de afaceri a companiilor din România este reprezentantă de companii cu capital străin, adică peste 275 miliarde de euro din economia ţării în anul 2023.

 
 
România poate creşte nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie dacă sunt luate măsuri strategice pentru a stimula investiţii majore cu scopul final de a reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen mediu-lung, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

"Într-un context geopolitic tensionat, este important ca economia ţării să fie cât mai productivă şi orientată spre investiţii cu valoare adaugată mare, astfel încât să fie pregătită să răspundă şocurilor externe. Stocul ca pondere a ISD în PIB-ul României a crescut de la 0 la 35% în anul 2024, din anii '90 şi până în prezent. În acelaşi timp, şi cu ajutorul ISD, economia ţării a crescut de 10 ori, de la 36 la 355 miliarde euro în anul 2024. Atât FIC, cât şi o parte importantă dintre companiile membre au o istorie de aproximativ 30 de ani de activitate în România, ce a adus investiţii, locuri de muncă, taxe plătite, dar şi angajamentul de termen lung pentru dezvoltarea României", se arată într-un comunicat al FIC, transmis miercuri AGERPRES, la finalul evenimentului FIC CEOs "România pe harta investiţiilor", la care a participat şi preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan.


Reprezentanţii FIC au punctat, de asemenea, că 51% din cifra de afaceri a companiilor din România este reprezentantă de companii cu capital străin, adică peste 275 miliarde de euro din economia ţării în anul 2023. Exporturile ISD reprezintă 69% din total exporturi. Companiile cu capital străin angajează peste 1,3 milioane salariaţi, în care investesc de 1,5 ori mai mult decât media naţională şi care menţin acelaşi raport şi când vine vorba de productivitatea muncii (profit per salariat) şi profitabilitate.

O analiză mai detaliată bazată pe datele celor 110 companii FIC arată că acestea au avut o contribuţie totală la bugetul statului de aproape la 82 de miliarde de lei în 2023 (reprezentând peste 18% din veniturile curente colectate de stat). În acelaşi timp, au transferat la buget TVA şi accize de peste 31% din totalul TVA şi accize colectate de stat. Investiţiile companiilor FIC reprezintă 43% din cheltuielile de capital public conform execuţiei bugetului consolidat. Angajaţii din companiile FIC, aproximativ de 191.000 de persoane, au câştigat un salariu mediu net aproape dublu faţă de salariul mediu net din economie.

Liderii companiilor FIC au discutat alături de preşedintele interimar al României teme strategice pentru dezvoltarea economiei, precum ratingul de ţară şi reforma fiscală; securitate şi sectorul de apărare; strategia pentru atragerea investiţiilor; absorbţia fondurilor europene; piaţa de capital; sănătatea şi educaţia; reducerea birocraţiei şi digitalizarea administraţiei publice; tranziţia energetică şi ţintele climatice; noile priorităţi UE pentru sectorul industrial.

Evenimentul FIC - găzduit de Administraţia Prezidenţială - a reunit 50 dintre managerii generali şi preşedinţii companiilor membre şi este un pas important pentru un dialog clar şi transparent între Administraţia Prezidenţială şi FIC, dar şi o recunoaştere a importanţei investiţiilor străine în economie.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 70 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...