ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Hidroelectrica a încheiat anul 2023 cu un profit net de 6,3 miliarde lei, în creştere cu 42%

27 Februarie 2024   |   AGERPRES

Având în vedere producţia excedentară de 30% faţă de anul precedent, coroborat cu noile condiţii de funcţionare a pieţei angro (implementarea începând cu dată de 1 ianuarie 2023 a MACEE), veniturile aferente acestor tranzacţii au înregistrat o creştere de 14% în anul 2023 faţă de 2022.

 
 
Grupul Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit net de 6,337 miliarde lei, cu 42% mai mare faţă de cel obţinut în anul anterior, conform datelor neauditate transmise, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.

"Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în creştere pentru perioada de 12 luni încheiată la 31 decembrie 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, cu îmbunătăţirea marjei operaţionale şi a marjei nete a Grupului cu 6%, respectiv 10%, datorate în principal hidraulicităţii ridicate, peste medie, şi executării strategiei de creştere a portofoliului de furnizare", se menţionează în raportul transmis BVB.

Energia produsă şi vândută (netă) a crescut anul trecut cu 30%, la 17.639 GWh, de la 13.544 GWh în 2022. Această creştere a fost datorată în principal îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice, fapt ce a condus la înregistrarea unei producţii în anul 2023 peste media multianuală.


Având în vedere producţia excedentară de 30% faţă de anul precedent, coroborat cu noile condiţii de funcţionare a pieţei angro (implementarea începând cu dată de 1 ianuarie 2023 a MACEE), veniturile aferente acestor tranzacţii au înregistrat o creştere de 14% în anul 2023 faţă de 2022. Această creştere a fost impactată de scăderea cu aproximativ 60% a preţului SPOT în 2023 faţă de anul 2022, subliniază sursa citată.

Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au crescut cu 132%, la 3,494 miliarde lei, de la 1,505 miliarde lei, în 2022. Această evoluţie a veniturilor obţinute se datorează atât creşterii portofoliului de clienţi, cât şi a preţului mediu de vânzare a energiei electrice.

Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice s-au majorat cu 126%, la 1,454 miliarde lei, în anul încheiat la 31 decembrie 2023, de la 644 milioane lei în 2022.

"Creşterea acestor costuri este direct proporţională cu creşterea portofoliului de clienţi la care se adaugă creşterea tarifelor reglementate", se precizează în comunicat.

Veniturile din Echilibrare au scăzut cu 61%, la 567 milioane lei, de la 1,447 miliarde lei în anul precedent. Scăderea înregistrată a fost cauzată de diminuarea cantităţii de energie aferente Pieţei de echilibrare de la 574 GWh la 433 GWh, precum şi de scăderea preţului pe Piaţa de echilibrare, de la 2.521 lei/MWh la 1.310 lei/MWh în perioada încheiată la 31 decembrie 2023.

Cheltuielile cu certificatele verzi au crescut anul trecut cu 62%, la 297 milioane lei, de la valoarea de 183 milioane lei în anul 2022. Această creştere se datorează necesităţii achiziţionării de Certificate Verzi prin intermediul Pieţei Centralizate anonime spot pentru Certificate Verzi pentru acoperirea consumului clienţilor finali din portofoliul de furnizare al Hidroelectrica. Totodată, societatea a generat din portofoliul propriu de producţie certificate verzi (CV) în număr de 33.093 din centrale hidroelectrice, faţă de 86.319 CV în anul anterior, 251.242 CV din centrale eoliene (faţă de 224.156 CV în anul 2022).

Preţul mediu pentru perioada de 12 luni a anului 2023 este de 144,99 lei/CV. Valoarea totală a CV obţinute în anul încheiat la 31 decembrie 2023 este de 41 milioane lei, la care se adaugă soldul CV în valoare de 50 milioane lei de care Grupul a beneficiat că urmare a fuziunii dintre Hidroelectrica şi Crucea Wind Farm.

Taxa pentru producătorii de energie electrică a scăzut cu 66%, la 225 milioane lei în 2023, de la 672 milioane lei în anul anterior. Această diminuare a fost cauzată în principal de implementarea mecanismului de achiziţie centralizată prin care producătorii de energie electrică vor vinde cantitatea de energie electrică disponibilă către operatorul pieţei, OPCOM, la preţul fix de 450 lei/MWh începând cu 1 ianuarie 2023, şi de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice în anul 2023 comparativ cu 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 953 / 17354
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...