ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IEA: Piaţa mondială a gazelor va rămâne tensionată în 2025

21 Ianuarie 2025   |   AGERPRES

În luna octombrie a anului trecut, IEA evalua la 4.200 miliarde de metri cubi consumul mondial de gaze în 2024.

 
 
Consumul mondial de gaze naturale a atins un nivel istoric în 2024 şi apetitul pentru gaze ar urma să continue să crească anul acesta, potrivit unui raport publicat, marţi, de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează AFP.

Anul trecut, consumul mondial de gaze naturale a crescut cu 2,8%, sau 115 miliarde metri cubi, comparativ cu 2023, adică un avans superior ritmului mediu de creştere, de 2%, înregistrat între anii 2010 şi 2020, a subliniat IEA, în ultimul său raport trimestrial privind piaţa gazelor.

În luna octombrie a anului trecut, IEA evalua la 4.200 miliarde de metri cubi consumul mondial de gaze în 2024.

Potrivit estimărilor preliminare, gazele au acoperit aproximativ 40% din creşterea cererii energetice mondiale, superioară oricărui alt combustibil, a precizat IEA. Gazele continuă să înlocuiască petrolul şi produsele petroliere în diferite sectoare, precum transportul rutier pe distanţe lungi şi sectorul producţiei de electricitate.


Cererea de gaze "va continua să crească în 2025, în principal graţie creşterii rapide a pieţelor asiatice", a explicat IEA, care a adăugat însă că "echilibrul pe piaţa mondială a gazelor rămâne fragil, în condiţiile în care oferta rămâne limitată, iar tensiunile geopolitice continuă să alimenteze volatilitatea preţurilor".

De asemenea, IEA subliniază că, deşi oprirea tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina, de la 1 ianuarie 2025, "nu ar urma să reprezinte un risc iminent pentru securitatea aprovizionării Uniunii Europene, ar putea creşte nevoile de importuri de gaze lichefiate ale UE şi să pună presiuni asupra fundamentelor pieţei în acest an".

Importurile europene de gaze lichefiate au scăzut cu 18% în 2024. Cu toate acestea, SUA şi-au conservat titlul de cel mai mare furnizor de GNL pentru Europa, urmate de Rusia, ale cărei livrări spre Europa au crescut cu 17%. Belgia, Franţa şi Spania au fost responsabile pentru 85% din importurile totale de gaze lichefiate ale Europei provenite din Rusia, în 2024.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 18316
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...