ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iliad şi Vodafone au reluat discuţiile cu privire la operaţiunile din Europa

27 Aprilie 2023   |   Agerpres

Deocamdată, Iliad nu s-a decis pe care dintre tranzacţiile potenţiale le va urmări şi un acord nu este iminent, au precizat sursele.

 
 
Grupul francez de telecomunicaţii Iliad SA, susţinut de miliardarul Xavier Niel, a reluat discuţiile cu privire la o posibilă tranzacţie care să implice o parte din operaţiunile din Europa continentală ale operatorului britanic de telecomunicaţii Vodafone, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

O tranzacţie privind operaţiunile din Italia ale Vodafone este unul dintre scenariile discutate, au dezvăluit sursele care au adăugat că cele două companii au reluat discuţiile după ce Niel a preluat un pachet de 2,5% din acţiunile Vodafone. În plus, compania franceză este interesată şi de activele Vodafone din alte părţi ale Europei, au precizat sursele.

Aceste informaţii au dus la creşterea, cu până la 4,5%, a cotaţiei acţiunilor Vodafone. În jurul orei 4:26 p.m. la Bursa de la Londra titlurile Vodafone erau în creştere cu 3,8%, dând companiei o valoare de piaţă de aproximativ 32 de miliarde de dolari.


Deocamdată, Iliad nu s-a decis pe care dintre tranzacţiile potenţiale le va urmări şi un acord nu este iminent, au precizat sursele. În plus, este posibil ca Vodafone să aştepte numirea unui nou director general înainte de a finaliza o tranzacţie, au adăugat sursele.

Anul trecut, Vodafone a respins o ofertă de 11,25 miliarde euro pentru divizia sa din Italia venită de la un consorţiu sprijinit de Iliad, apreciind că oferta nu este în cel mai bun interes al acţionarilor. Iliad a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Italia în anul 2018, declanşând un război al preţurilor care a obligat fostul monopol Telecom Italia SpA să lanseze un avertisment de profit. Ulterior, miliardarul Xavier Niel a preluat un pachet de acţiuni la Vodafone, subliniind că susţine intenţia grupului britanic de a fuziona cu rivalii de pe pieţe precum Marea Britanie şi Italia precum şi să se separe de activele de infrastructură, precum turnuri de telefonie mobilă sau reţele de fibră optică.

Vodafone, companie ale cărei acţiuni sunt în scădere de mai mulţi ani, este presată să vândă din active pentru a-i mulţumi pe acţionari. Pe de altă parte, Iliad şi alţi doi investitori strategici, Liberty Global Plc şi Emirates Telecommunications Group Co., controlează împreună mai mult de 20% din acţiunile grupului britanic.

În trecut, când Vodafone a căutat tranzacţii strategice care să îi relanseze creşterea, a purtat discuţii cu Liberty Global. De exemplu, Vodafone a preluat operaţiunile Liberty Global din Germania şi Europa de Est pentru 18,4 miliarde de euro. Aceste operaţiuni sunt în prezent cele mai importante surse de profit ale Vodafone.

Grupul Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 48 de ţări. La 31 martie 2022, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV.

În România, Vodafone a înregistrat venituri din servicii de 764 milioane euro în anul fiscal încheiat la 31 martie 2022, iar baza de clienţi a Vodafone România a ajuns la 11,1 milioane la 31 martie 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4838 / 18413
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
CMS a asistat DRI cu privire la cele mai mari acorduri de achiziție directă de energie încheiate în România cu OMV Petrom | Varinia Radu (partener), coordonatoarea echipei de proiect: ”Această tranzacție este una dintre cele mai complexe PPA-uri din Europa Centrală și de Est de până acum, ceea ce subliniază gradul tot mai ridicat de sofisticare al pieței de energie din România”
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...