ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Incertitudinea domină piaţa bursieră; deciziile lui Trump au potenţialul de a transforma complet peisajul (analiză)

23 Aprilie 2025   |   Agerpres

Scăderile recente de pe bursă pot reprezenta oportunităţi de cumpărare, însă trebuie avut în vedere că S&P 500 şi Nasdaq 100 se aflau recent la maxime istorice, în condiţii de supracumpărare.

 
 
Incertitudinea încă domină piaţa, iar deciziile lui Trump au potenţialul de a transforma complet peisajul, susţin analiştii XTB, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

"Este important de reţinut că anunţul de a suspenda tarifele nu înseamnă că preşedintele american a renunţat complet la acest scenariu. În plus, deşi au fost acordate anumite scutiri tarifare pentru electronice (în special din China), optimismul iniţial al pieţei a fost mai târziu temperat după ce a devenit clar faptul că tarifele nu au fost eliminate complet - ci doar reduse reciproc la o rată de 20%", arată analiştii XTB, citaţi într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.


Conform sursei citate, scăderile recente de pe bursă pot reprezenta oportunităţi de cumpărare, însă trebuie avut în vedere că S&P 500 şi Nasdaq 100 se aflau recent la maxime istorice, în condiţii de supracumpărare.

Deşi indicele S&P 500 a înregistrat pierderi semnificative faţă de începutul anului şi chiar faţă de aceeaşi perioadă din 2024 - un fenomen rar - piaţa pare să fi ajuns în zona de supravânzare, precizează XTB.

"Nu doar variaţiile de preţ contează, ci şi raportul preţ-câştiguri (P/E). Recent, raportul P/E a scăzut de la aproximativ 28 de puncte la 23 de puncte. Din punct de vedere istoric, acest lucru îl apropie de medie, aşa cum arată graficul de mai jos. Între timp, raportul previzionat a scăzut de la 26 la 20. În trecut, intervalul cuprins între 25 şi 30 a semnalat adesea condiţii de supracumpărare, astfel încât s-ar putea spune că, în raport cu câştigurile, acţiunile nu mai sunt scumpe, dar cu siguranţă nu sunt nici foarte ieftine", mai arată analiza citată.

Aşadar, deciziile de a cumpăra sau de a vinde trebuie adoptate cu atenţie, ţinând cont de strategia personală şi de toleranţa la risc deoarece condiţiile de pe piaţă se pot schimba dinamic, în special în perioade imprevizibile, cum este cea pe care o traversăm în prezent, subliniază analiştii XTB.

"În această perioadă, singurul lucru cert din lumea burselor este chiar incertitudinea. Deşi evaluările acţiunilor s-au stabilizat şi apar semne de supravânzare, investitorii ştiu că trebuie să ia decizii cu prudenţă, pentru că există oportunităţi, dar riscurile rămân ridicate", mai arată cercetarea XTB.

Conform sursei citate, anunţurile lui Donald Trump au provocat un cutremur emoţional pe pieţe - mai întâi, au declanşat scăderi masive, la limita unei corecţii a pieţei, iar apoi au oferit una dintre cele mai bune şedinţe din istoria Wall Street.

"În perioade de incertitudine, investitorii au tendinţa de a căuta surse de lichiditate, ceea ce poate duce chiar la o vânzare a activelor sigure, precum aurul. Pe de altă parte, recesiunile pot reprezenta şi oportunităţi pentru mulţi investitori. Cu alte cuvinte, decizia de a cumpăra sau vinde acţiuni aparţine investitorului şi trebuie să se bazeze pe motive clare şi o strategie de ieşire bine stabilită. Dacă perspectivele din portofoliu s-au schimbat, o reanalizare poate fi justificată. Totuşi, vânzarea în perioade volatile este mai rar întâlnită, ceea ce sugerează că lichidarea completă a capitalului nu este întotdeauna soluţia optimă", susţin autorii cercetării.

La un moment dat, S&P 500 a înregistrat un declin de peste 20%, dar în aceeaşi zi, investitorii au asistat şi la o revenire notabilă. Este important să ne amintim că o scădere de peste 20% de la un vârf este considerată de obicei o piaţă de scădere. De-a lungul anilor, piaţa a asistat adesea la corecţii în intervalul 20-25%, deşi au avut loc scăderi mai severe, menţionează sursa citată.

Cel mai mare declin din istoria S&P 500 a depăşit 55% şi a fost legat de criza financiară din 2007-2008. Ca atare, mişcarea actuală poate fi interpretată fie ca o corecţie urmată de o revenire, fie ca începutul unei pieţe negative mai prelungite, explică reprezentanţii XTB.

Pe de altă parte, strategia ideală de a vinde la vârf şi a cumpăra la minim este imposibil de anticipat cu precizie.

"Pe un orizont lung de timp, pieţele s-au dovedit reziliente: în ultimele decenii, S&P 500 a oferit un randament mediu anual între 6% şi 10%, iar perioadele de corecţie au fost, în general, recuperate în 5-10 ani. Calcularea randamentelor anuale poate părea complicată, de aceea randamentul cumulat oferă o imagine mai clară. De exemplu, o investiţie de 1.000 de dolari în S&P 500 la începutul lui 2015 ar fi ajuns la 2.620 de dolari până în prezent, reprezentând un randament de 162%, fără a include taxele şi dividendele care ar fi crescut şi mai mult câştigul", se mai precizează în document.

Analiza pieţelor descendente majore din ultimii 75 de ani arată că, după atingerea unui minim, S&P 500 a avut în medie un randament de 40% într-un an. Chiar şi cele mai slabe recuperări au depăşit 21%, iar cele mai bune au atins 75%, susţin analiştii.

În general, revenirea după o scădere de 20% a durat aproximativ 70-75 de zile, însă actuala corecţie s-a încheiat în doar 48 de zile. Spre deosebire de perioada pandemiei, când au existat intervenţii masive din partea guvernelor, investitorii se confruntă acum cu o incertitudine generată de tensiunile comerciale globale, mai arată cercetarea.

Grupul XTB este un furnizor internaţional de produse, servicii şi soluţii tehnologice de tranzacţionare şi investiţii. Entităţile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorităţi de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC şi KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de pieţe din întreaga lume.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 18943
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...