
Încrederea managerilor în economie a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei (studiu)
22 Noiembrie 2021
AgerpresPrincipalele îngrijorări pentru perioada următoare sunt definite de lipsa forţei de muncă, de creşterea preţului materiilor prime şi creşterea inflaţiei, se menţionează într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Încrederea managerilor în economia românească a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru următoarele luni s-au înrăutăţit, 41% dintre manageri considerând că PIB-ul va scădea (în comparaţie cu 17% în primul trimestru din 2021), conform rezultatelor Confidex S2 2021, publicate de Impetum Group.
Principalele îngrijorări pentru perioada următoare sunt definite de lipsa forţei de muncă, de creşterea preţului materiilor prime şi creşterea inflaţiei, se menţionează într-un comunicat remis luni AGERPRES.
"Scăderea indicelui Confidex la un nivel similar cu cel de la începutul pandemiei vine pe fondul accentuării unor efecte pe termen lung ale crizei Covid-19, precum perturbările din lanţurile de aprovizionare ce afectează în mod direct producţia industrială. De asemenea, sunt şi câteva efecte pe termen scurt, generate de criza politică şi de valul 4 care destabilizează perspectivele forţei de muncă. Confidex S2 2021 ne arată nu doar că managerii şi-au pierdut o bună parte din încrederea în economie, ci anticipează şi o posibilă reintrare în recesiune, indicată de un procent foarte mare, 41% dintre manageri. Practic înţelegem că se suprapun două crize - cea sanitară şi perspectiva unei eventuale noi crize economice, în care economia este lovită de scumpirea energiei, creşterea preţurilor şi alte efectele directe ale crizei sanitare. Iar revenirea din aceste crize este estimată într-un orizont de minimum doi ani, dar chiar trei ani şi jumătate pentru economia românească pe ansamblu", a declarat Andrei Cionca, CEO & co-founder Impetum Group.
Faţă de Studiul Confidex desfăşurat la începutul lui 2021, observăm o involuţie a stării de spirit a managerilor şi o întărire a percepţiilor negative: s-a dublat ponderea celor care cred că PIB va scădea (41% versus 17% în trimestrul I 2021), a crescut ponderea celor care cred că puterea leului va scădea (86% versus 77% în Q1 2021) şi a crescut ponderea celor care cred că inflaţia va creşte (92% versus 74% în Q1 2021). Managerii din HoReCa şi transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimişti. Pe de altă parte, managerii din servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimişti. Nivelul de optimism este redus şi în predicţiile pentru următoarele 12 luni. Doar un manager din opt consideră că economia naţională se va îmbunătăţi. În schimb, unul din cinci manageri apreciază că economiile globală şi europeană vor avea un trend pozitiv în următorul an.
"Principalele 3 îngrijorări ale antreprenorilor şi managerilor, arată studiul Confidex, sunt lipsa forţei de muncă, creşterea preţului materiei prime şi rata inflaţiei. Acestea au fost, de asemenea, principalele problemele expuse şi de către preşedintele Băncii Centrale Europene - Christine Lagarde, în cadrul unui discurs susţinut la Parlamentul European, care vede cele 3 aspecte drept cauza pentru încetinirea economiilor şi înrăutăţirea perspectivelor în viitorul apropiat. De asemenea, îngrijorările vin şi în contextul în care rata inflaţiei în zona euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Revenind la ţara noastră, managerii notează pentru prima dată după debutul pandemiei, moment în care mulţi români s-au întors acasă, o criză a forţei de muncă. Apare în premieră în lista îngrijorărilor şi contextul politic", a spus Andrei Cionca.
Indicatorul stării de spirit cu privire la evoluţia economiei naţionale a pornit de la 4,4 în trimestrul al doilea din 2020, a stagnat în trimestrul III 2020, urmând de atunci o creştere până la 5 în primele trei luni ale acestui an, pentru ca acum să revină din nou la valoarea de 4,4.
Faţă de ediţiile anterioare ale studiilor Confidex, s-a înrăutăţit starea de spirit a managerilor din majoritatea domeniilor. Managerii din Agricultură au revenit pe primul loc ca optimism, urmaţi de Servicii, Industrie şi Construcţii, iar cei din HoReCa şi transporturi sunt în continuare la cea mai redusă medie de la debutul pandemiei şi al studiului Confidex.
"Încrederea managerilor şi antreprenorilor în economie a înregistrat într-adevăr o scădere considerabilă. Reversul medaliei este oferit însă de oportunităţile care pot apărea într-o criză economică dată de disfuncţionalităţile actuale ale pieţei, oportunităţi care pot fi despre consolidarea pieţei, dezvoltarea de parteneriate noi prin care companiile pot sa reducă pe cât posibil riscurile şi să completeze resursele de personal cu management eficient, capabil să gestioneze situaţii de criză", a concluzionat Andrei Cionca.
Managerii au creat şi o ierarhie a oportunităţilor identificate şi pe care vor miza în următoarea perioadă: domeniile în care activează anumite companii au cunoscut creşteri importante datorită faptului că a crescut cererea pentru produsele pe care le aveau; alte companii au profitat de această perioadă pentru a-şi diversifica gama de produse sau a se extinde pe alte pieţe; PNRR şi celelalte fonduri europene reprezintă de asemenea o oportunitate importantă pentru companii în perioada următoare.
Percepţia redresării economiei rămâne într-un orizont de 2 ani pentru economia europeană şi pentru sectorul de activitate sau propria companie.
Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, Confidex măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.
În cele cinci etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 2.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi.
Studiul Confidex S2 2021 acoperă un eşantion de 503 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contributoare la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; HoReCa; transport, distribuţie, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar directori generali executivi (CEO) şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste un milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste cinci milioane euro cifră de afaceri.
Indicele Confidex este construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.
Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management şi servicii, format din reunirea sub aceeaşi umbrelă a CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România, ROCA Investments, soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea şi scalarea IMM-urilor româneşti cu potenţial şi ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 12109 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...