ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Turiştii nerezidenţi sosiţi în unităţile de cazare din România au cheltuit 1,18 miliarde de lei, în 2020

17 Martie 2021   |   Agerpres

Datele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.

 
 
Numărul de turişti nerezidenţi sosiţi în structurile de cazare colective din România, pe parcursul anului 2020, a fost de 452.000, iar suma totală cheltuită de aceştia a însumat aproape 1,18 miliarde de lei, valoarea medie fiind de 2.609,7 lei/persoană, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
 
Datele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.
 
Potrivit sursei citate, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 60% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, în trimestrul IV 2020, cheltuielile acestora reprezentând 54,7% din total pentru perioada respectivă.
 
La nivelul ultimului trimestru din anul anterior, patru din zece (40%) turişti nerezidenţi sosiţi în România au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (62,4%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (17%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.
 
În acest context, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cele pentru cazare (52,9%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (82,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
 
De asemenea, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. În plus, din suma totală alocată cheltuielilor pentru cumpărături, mai mult de jumătate (54,7%) a fost destinată alimentelor şi băuturilor, în timp ce 26,7% pentru cadouri şi suveniruri.
 
Statistica oficială arată că, în ceea ce priveşte cheltuielile pentru închirierea de autoturisme, ponderea a fost de 65,9% în trimestrul IV din anul anterior pentru transport, iar cele pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
 
Raportat la perioada analizată, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, aproape jumătate (48,5%) şi-au organizat singuri sejurul, 28,9% prin agenţii de turism şi 22,6% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
 
Conform datelor, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în ţara noastră a fost avionul (67,3%), urmat de autoturisme proprii (29%), autocare şi autobuze (+2%), respectiv alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) - cu 1,7% din total.
 
Pe ansamblul anului 2020, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 63,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 62,2% din totalul cheltuielilor.
 
Totodată, peste o treime (36,6%) dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în ţară au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (57%) şi pentru vizitarea rudelor şi prietenilor (17,3%).
 
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2020, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,3%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare.
 
În acelaşi context, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Pe segmentul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, în timp ce 30,8% pentru cadouri şi suveniruri.
 
Pe parcursul anului trecut, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 67,4% din totalul cheltuielilor pentru transport şi cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59%.
 
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în anul 2020 în România, 43,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 34,4% şi-au organizat singuri sejurul, iar 22% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
 
Statistica oficială evidenţiază că, tot anul trecut, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 77,7% din numărul total de turişti, în timp ce 18,3% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare şi autobuze, respectiv 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
 
Sursa datelor publicate miercuri o constituie cercetarea statistică trimestrială prin sondaj, referitoare la "Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor" (ACNER) care are ca scop culegerea de date trimestriale referitoare la cheltuielile nerezidenţilor cazaţi în structurile de primire turistică (hoteluri şi pensiuni turistice), în vederea compilării anuale a Contului Satelit de Turism de INS, respectiv trimestriale a Balanţei de Plăţi de Banca Naţională a României (BNR).
 
În cadrul cercetării au fost selectate: s˜tructurile de cazare (hoteluri şi unităţi similare) care au avut peste 650 turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor şi pensiunile turistice cu peste 150 de turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13435 / 18033
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...