ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Institutul Naţional de Cercetări Economice: De 30 de ani avem spor natural negativ; prognoza pentru 2070: 8 milioane oameni în vârstă de muncă

12 Martie 2019   |   AGERPRES

Deşi rata totală a şomajului este redusă în România, totuşi, "în rândul tinerilor, suntem pe primele locuri din UE în ceea ce priveşte rata şomajului, cu 18,3%" .

 
 
România a pierdut un milion de persoane în ultimele 3 decenii din cauza sporului natural negativ şi alte 2,6 milioane de oameni prin emigrare în aceeaşi perioadă, a declarat, marţi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, Luminiţa Chivu.

"Pe ansamblul perioadei 1990-2018, am pierdut prin spor natural, sold natural, un milion de persoane. Suntem în al treizecilea an cu spor natural negativ. În acelaşi interval, am pierdut prin emigrare definitivă 2,6 milioane de persoane. Emigrarea temporară tinde să devină un fenomen de amploare. Ultimele cifre de care am dispus indicau, pentru anul 2017, un număr de 219.000 persoane (emigrate temporar, n.red.) În prezent, probabilitatea ca decizia de emigrare temporară să se transforme în emigrare definitivă este din ce în ce mai mare, mai ales în cazul tinerilor", a afirmat reprezentanta INCE.


Luminiţa Chivu a făcut aceste declaraţii în contextul publicării studiului "Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România", comandat de Confederaţia Patronală Concordia şi realizat de KPMG şi de INCE.

"Studiul nostru şi-a propus să identifice cauzele tensiunilor existente în prezent pe piaţa muncii, din perspectiva ofertei şi din perspectiva cererii de forţă de muncă. Din perspectiva ofertei de forţă de muncă, analizele noastre au relevat că trendul descendent din ultimele 3 decenii este contrar evoluţiilor majore de la nivelul Uniunii Europene. Practic, suntem în situaţia în care intrările în ocuparea forţei de muncă sunt din ce în ce mai mici comparativ cu ieşirile din rândul populaţiei în vârstă de muncă", a constatat reprezentanta INCE.

Acesta a atras atenţia că, deşi rata totală a şomajului este redusă în România, totuşi, "în rândul tinerilor, suntem pe primele locuri din UE în ceea ce priveşte rata şomajului, cu 18,3%" .

De asemenea, aproape jumătate din tinerii români intenţionează să emigreze, a aminitit Luminiţa Chivu.

"Un studiu realizat în toate statele membre, Use Mobility, ale cărui rezultate au fost publicate la Parlamentul European, anul trecut, relevă că 47% dintre tinerii români cu vârste între 16-35 ani intenţionează să emigreze în următorii 5 ani", a declarat directorul INCE.

Aceasta a dezvăluit că există localităţi în România unde raportul dintre vârstnici şi tineri ajunge la 6/1.

"Raportul dintre numărul de persoane în vârstă de 65 de ani şi peste şi tinerii sub 15 ani variază între 2,01/1 în judeţul Teleorman şi 0,8/1 în Ilfov. Luând un exemplu din cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale - comune, oraşe, municipii - din judeţul Alba, avem localităţi cum e Ohaba, unde avem un raport de 6,1/1, deci 6 vârstnici la un tânăr sub 15 ani", a declarat Luminiţa Chivu.

Aceasta a amintit şi proiecţiile luate în calcul de Comisia Europeană pentru următorii 50 de ani în România.

"Din perspectiva proiecţiilor şi scenariilor de evoluţie, acestea sunt structurate pe două paliere. O dată vorbim de evoluţiile până la nivelul anului 2070, având la bază cifrele furnizate de Comisia Europeană şi pe de altă parte un scenariu propriu, pentru următorii 5 ani, în care încercăm să furnizăm o cifră concretă privind deficitul de forţă de muncă în România. Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, trendul populaţiei totale este unul descendent accentuat, populaţia în vârstă de muncă scade de la 13 milioane la 11 milioane în 2030, 8 milioane în 2070. Trendul populaţiei ocupate şi trendul numărului de pensionari se egalizează practic la nivelul anilor 2050, 2060 şi 2070. Corespunzător, rata de dependenţă între cele două categorii este în creştere, avem un raport de 1/1 între numărul de persoane ocupate şi numărul de pensionari pentru orizontul 2050-2060-2070. Prognoza noastră privind proiecţia deficitului cantitativ al forţei de muncă pentru perioada 2019-2023 are la bază scenarii privind echilibrul dintre cererea şi oferta de forţă de muncă. (...) Deficitul evoluează de la 308.000 la 549.000 în anul 2023. Vorbim aici de deficit cantitativ. La acest deficit se adaugă şi problemele de deficit calitativ", a încheiat Luminiţa Chivu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16935 / 17210
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...