ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Italia ar putea naţionaliza o rafinărie Lukoil din Sicilia

27 Aprilie 2022   |   Agerpres

Ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti, intenţionează să propună varianta naţionalizării ISAB la reuniunea de joi a cabinetului de la Roma, a dezvăluit una dintre surse.

 
 
Autorităţile italiene analizează o posibilă naţionalizare, temporară, a rafinăriei ISAB de la Priolo, Sicilia, care este deţinută indirect de grupul petrolier rus Lukoil, aceasta fiind una dintre opţiuni în situaţia în care vor fi impuse sancţiuni împotriva petrolului rusesc, au declarat pentru Reuters două surse guvernamentale.
 
Ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti, intenţionează să propună varianta naţionalizării ISAB la reuniunea de joi a cabinetului de la Roma, a dezvăluit una dintre surse.
 
În condiţiile în care Europa este puternic dependentă de importurile de petrol şi gaze din Rusia, ţările de pe continent au opinii diferite când vine vorba de un eventual embargou. Ucraina, Polonia şi Lituania se numără printre statele care sunt favorabile unui embargou care să vizeze importurile de petrol şi gaze din Rusia, în timp ce Germania şi Ungaria se opun unui embargou imediat.
 
Rafinăria ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din Italia în funcţie de capacitatea de procesare, obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul provenind de pe pieţele internaţionale.
 
Însă unul din efectele invaziei ruseşti din Ucraina este că ISAB este nevoită să cumpere aproape tot ţiţeiul brut de la proprietarul rus Lukoil, din cauză că băncile internaţionale nu îi mai acorde credite.
 
Grupul petrolier Lukoil nu este în prezent vizat de sancţiunile internaţionale impuse mai multor entităţi ruseşti.
 
"Deoarece nu primim credite de la nivel internaţional nu putem cumpăra ţiţei din altă parte", a declarat directorul general adjunct de la ISAB, Claudio Geraci. Potrivit acestuia, din cauza lipsei creditelor bancare şi companiile care lucrează cu ISAB nu vor mai fi plătite.
 
Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său Litasco este controlată de grupul Lukoil.
 
ISAB, care este responsabilă pentru 22% din capacitatea de rafinare a Italiei, este amplasată pe insula Sicilia şi închiderea ei ar afecta şomajul şi creşterea economică din această regiune.
 
Fiorenzo Amato, un oficial local în cadrul sindicatului CGIL, a spus că în prezent nu există întreruperi în producţie dar a recunoscut că rafinăria ar putea întâmpina probleme dacă importurile de petrol rusesc vor fi oprite.
 
Înaintea pandemiei de COVID-19, rafinăria ISAB producea 10,6 milioane tone de produse rafinate pe an, 13% din producţia totală a Italiei.
 
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10466 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...