ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Memorandum de înţelegere între ELCEN şi Sage Geosystems privind utilizarea resurselor geotermale

23 Iulie 2024   |   Agerpres

Explorarea potenţialului de integrare a energiei geotermale vine în contextul existenţei resurselor geotermale pe aproape întreaga suprafaţă a Municipiului Bucureşti, în special în partea de nord.

 
 
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a semnat marţi un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Sage Geosystens Incorporated, o companie din SUA care dezvoltă tehnologii de valorificare şi stocare a energiei geotermale, în vederea realizării unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti.

Memorandumul de Înţelegere a fost semnat de directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu, în prezenţa Secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, şi a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în marja P-TECC Ministerial Business Forum (Forumul Ministerial şi de Afaceri - Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare în domeniul Energiei şi Climei), un eveniment organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul pentru Energie din SUA în perioada 23-24 iulie la Bucureşti.


Conform unui comunicat remis AGERPRES, prin acest MoU, ELCEN va facilita accesul la date relevante şi la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate şi va contribui cu expertiza tehnică şi cunoştinţe operaţionale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului Bucureşti. Sage Geosystems va realiza analiza tehnică şi geologică şi studiul de fezabilitate privind soluţia de utilizare a energiei geotermale.

"Resursa geotermală ar putea încălzi Bucureştiul. Apa fierbinte extrasă din subteran ar putea ajunge în casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oraş, dar şi facturile la încălzire. Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursă importantă, însă prea puţin folosită. Studiul ne va arăta unde se pot face foraje şi cum putem valorifica energia geotermală locală pentru a furniza energie în mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului încălzire centralizată. Departamentul pentru Energie din SUA a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. Avem ajutorul altor state care au expertiză şi tehnologie. Am semnat acest Memorandum de Înţelegere ca să vedem cum putem să folosim cât mai eficient şi durabil, într-o abordare hibridă, potenţialul geotermal în următorii ani pentru încălzirea din Bucureşti", a declarat Claudiu Creţum citat în comunicat.

Beneficiile acestei colaborări vizează asigurarea sustenabilităţii, inovaţiei şi a soluţiilor economice eficiente în ceea ce priveşte viitorul încălzirii centralizate în Municipiul Bucureşti. Acest demers este în deplină concordanţă cu obiectivele naţionale şi europene privind tranziţia către o energie sustenabilă.

Potrivit sursei citate, pentru Elcen miza pe termen lung este integrarea tehnologiilor regenerabile în procesul de producere a energiei electrice şi termice. Explorarea potenţialului de integrare a energiei geotermale vine în contextul existenţei resurselor geotermale pe aproape întreaga suprafaţă a Municipiului Bucureşti, în special în partea de nord. Energia geotermală poate fi o soluţie locală rentabilă, fiabilă, durabilă, ecologică, pentru termoficare, fiind utilizată deja cu succes în acest scop în zona de vest a României.

"Astăzi facem încă un pas important în diversificarea surselor de energie în ţara noastră, de data aceasta prin dezvoltarea energiei geotermale, demers început în februarie 2024, când am efectuat un tur de forţă în SUA şi am obţinut sprijin pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru includerea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Capitalei. Doamna Secretar de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, a fost de acord, la acel moment, să susţină iniţiativa noastră şi iată-ne astăzi accelerând Programul Geotermal Românesc, program util pentru termoficarea Bucureştiului, întrucât energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă locală şi ecologică, eficientă din punct de vedere economic, oferind un potenţial considerabil de a produce energie termică, distribuită apoi în reţele. Pasul important făcut astăzi va contribui la un sistem de termoficare modern, în care locuinţele noastre vor beneficia de apă caldă şi căldură la parametrii optimi, pentru o capitală europeană, la un preţ competitiv", a spus, la rândul său, ministrul Sebastian Burduja.

În data de 7 februarie 2024, ELCEN şi Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat la Washington un acord pentru identificarea unor proiecte de investiţii folosind resursa regenerabilă geotermală şi realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti.

După explorarea diverselor posibilităţi de cooperare, DoE a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. SAGE a prezentat ELCEN tehnologia geotermală utilizată şi a transmis draft MoU cu scopul de a stabili cadrul de colaborare între cele două entităţi.

În data de 18 iulie 2024, Guvernul României a aprobat Memorandumul de Înţelegere în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17273
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...