ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Miliardarii lumii s-au îmbogăţit cu 2.000 de miliarde de dolari în 2024

20 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Într-un raport intitulat "Jefuirea continuă", ONG-ul Oxfam susţine că, numai în ultimul an, aproape patru noi miliardari au apărut în medie în fiecare săptămână.

 
 
Averea combinată a miliardarilor lumii a crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în 2024, echivalentul a 5,7 miliarde de dolari pe zi, ceea ce înseamnă că a avansat cu un ritm de trei ori mai mare decât în 2023, a anunţat luni ONG-ul Oxfam, înainte de deschiderea forumului de la Davos, transmite EFE.

Într-un raport intitulat "Jefuirea continuă", Oxfam susţine că, numai în ultimul an, aproape patru noi miliardari au apărut în medie în fiecare săptămână, cifră pe care organizaţia o contrapune cu datele privind sărăcia de la Banca Mondială, care estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu mai puţin de 6,85 dolari pe zi abia s-au schimbat comparativ cu 1990.

În 2024, erau 2.769 de miliardari la nivel mondial, în creştere faţă de 2.565 în anul precedent, iar averea lor combinată a crescut de la 13.000 de miliarde de dolari, până la 15.000 de miliarde de dolari în doar 12 luni. Este a doua cea mai mare creştere a bogăţiei combinate a miliardarilor înregistrată într-un singur an.


Averea combinată a celor mai bogaţi zece bărbaţi din lume a crescut, în medie, cu aproape 100 de milioane de dolari pe zi, arată studiul, adăugând că, şi dacă aceştia şi-ar pierde 99% din avere peste noapte, "ar fi totuşi miliardari".

Oxfam a calculat că, în următorii cinci ani, va apărea primul om de pe planetă cu o avere de 1.000 de miliarde de dolari, şi nu exclude posibilitatea ca cel puţin cinci persoane să ajungă la o astfel de avere.

1.000 de miliarde de dolari este deja averea cumulată a primilor patru cei mai bogaţi oameni de pe planetă, toţi americani şi toţi din domeniul tehnologiei: Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin), Mark Zuckerberg (Meta) şi Larry Ellison (Oracle).

La nivel global, raportul Oxfam relevă că 36% din averea celor mai bogaţi este moştenită şi 61% este marcată şi de clientelism şi/sau legată de puterea monopolistă. Oxfam a citat date din clasamentul revistei Forbes al celor mai mari averi din lume, care dezvăluie că toţi miliardarii cu vârsta sub 30 de ani şi-au moştenit averea, iar conform datelor de la banca elveţiană UBS, încă o mie vor face acest lucru în următorii 20 de ani.

Oxfam propune o serie de măsuri pentru a atenua inegalitatea tot mai mare dintre cei mai bogaţi şi restul planetei şi, printre altele, sugerează ca guvernele să se angajeze să se asigure că venitul celor mai bogaţi 10% nu îl depăşeşte pe cel al celor 40% cei mai săraci, atât la nivel naţional, cât şi global. De asemenea, solicită creşterea impozitelor pe averile mari, printr-un sistem fiscal internaţional conceput de Naţiunile Unite şi eliminarea paradisurilor fiscale.

În 2025, a 55-a ediţie a Reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) are loc între 20 şi 24 ianuarie în Davos, Elveţia. Întâlnirea de anul acesta se desfăşoară sub tema ''Colaborare pentru Era Inteligentă'' (Collaboration for the Intelligent Age), iar evenimentele sunt accesibile publicului larg cu sesiuni transmise în direct pe site-ul oficial weforum.org.

Evenimentul din acest an reuneşte aproape 3.000 de lideri din peste 130 de ţări şi 350 de lideri guvernamentali, inclusiv 60 de şefi de stat şi de guvern din toate regiunile cheie, cu scopul de a aborda provocările globale şi regionale, cum ar fi răspunsul la şocurile geopolitice, stimularea creşterii pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă şi gestionarea unei tranziţii energetice juste şi incluzive, evidenţiază pagina amintită.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 81 / 18380
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...