ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Energiei a susţinut, la Luxembug, măsurile propuse de CE de monitorizare amănunţită a modului de funcţionare a pieţelor de energie şi carbon

27 Octombrie 2021   |   Agerpres

Oficialul ME a reiterat importanţa consolidării dimensiunii de securitate energetică a Uniunii Europene, inclusiv în ţările din vecinătatea sa, cum este cazul Republicii Moldova, prin reducerea dependenţei de importurile de energie şi valorificarea resurselor energetice indigene, precum gazul natural din Marea Neagră şi energia nucleară. Utilizarea unui mix echilibrat de resurse şi tehnologii energetice poate oferi stabilitate şi predictibilitate în formarea unor preţuri accesibile pentru consumatorii finali, a spus el.

 
 
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a participat marţi la reuniunea extraordinară a Consiliului Energie, desfăşurată la Luxemburg, unde a susţinut, printre altele, măsurile propuse de Comisia Europeană de a realiza o monitorizare amănunţită a modului de funcţionare a pieţei de energie şi a pieţei carbonului, fiind de interes primirea acestor rezultate cât mai repede posibil.
 
În cadrul intervenţiei sale, Dan Drăgan a punctat şi alte elemente de interes pentru România, precum preocuparea majoră faţă de creşterea preţurilor la energie şi impactul acestora asupra cetăţenilor, gospodăriilor vulnerabile şi industriei/mediului de afaceri şi faptul că setul de instrumente propuse de Comisia Europeană menite să sprijine statele membre în adoptarea unor măsuri naţionale corespunzătoare pentru atenuarea efectelor negative ale preţurilor ridicate la energie reprezintă un prim pas pentru identificarea celor mai eficiente soluţii. Măsurile pe termen scurt trebuie adoptate rapid, la nivel naţional, pentru protejarea categoriilor vulnerabile, a subliniat el.
 
Oficialul ME a reiterat importanţa consolidării dimensiunii de securitate energetică a Uniunii Europene, inclusiv în ţările din vecinătatea sa, cum este cazul Republicii Moldova, prin reducerea dependenţei de importurile de energie şi valorificarea resurselor energetice indigene, precum gazul natural din Marea Neagră şi energia nucleară. Utilizarea unui mix echilibrat de resurse şi tehnologii energetice poate oferi stabilitate şi predictibilitate în formarea unor preţuri accesibile pentru consumatorii finali, a spus el.
 
Totodată, alături de reprezentanţii altor state membre, a solicitat Comisiei Europene publicarea în cel mai scurt timp a actului delegat complementar/taxonomia privind regulile de finanţare sustenabilă care să includă gazele naturale şi energia nucleară.
 
De asemenea, în contextul efortului colectiv comun european de atingere a obiectivelor Green Deal, a evidenţiat importanţa asigurării unei tranziţii energetice juste şi acceptabile din punct de vedere social.
 
"Reuniunea a reprezentat o oportunitate pentru miniştrii energiei de a discuta problematica preţurilor ridicate la energie în UE. Discuţiile ministeriale au fost organizate în continuarea celor de la nivelul Consiliului European, 21-22 octombrie 2021, şi au avut la bază Comunicarea Comisiei Europene din 13 octombrie referitoare la preţurile la energie", se menţionează în comunicatul Ministerului Energiei.
 
Potrivit AFP, miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi marţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la electricitate, dar şi referitor la ideea lansată de Franţa privind o reformă a pieţelor energetice.
 
"Trebuie să ne aşteptăm la dezbateri cu adevărat intense", în special cu privire la "necesitatea unor soluţii pe termen lung" pentru a contracara viitoarele şocuri energetice, a declarat la sosire ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.
 
În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, autorităţile de la Paris solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.
 
În plus, dincolo de soluţiile pe termen scurt propuse de Bruxelles (reduceri de taxe şi subvenţii pentru gospodării), autorităţile de la Atena şi Madrid solicită o reformă de amploare a pieţelor energetice.
 
Însă nouă state membre s-au opus luni, într-o declaraţie comună, la ideea oricărei reforme a pieţei unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia şi Ţările de Jos) apreciază că o piaţă unde există o concurenţă între furnizorii de electricitate "contribuie la inovaţie şi la securitatea aprovizionării", facilitând în acelaşi timp tranziţia spre energiile decarbonate.
 
Între timp, alte două state (Suedia şi Belgia) s-au asociat şi ele la această declaraţie, a anunţat marţi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes.
 
"Pieţele de electricitate funcţionează foarte bine", a insistat Claude Turmes, după ce la începutul lunii octombrie acelaşi oficial vorbea de "preţurile cu adevărat competitive din ultimele două decenii" şi aprecia că o intervenţie a statului "ar fi extrem de periculoasă, pentru că ar distruge orice încredere".
 
Cu toate acestea, oficialul luxemburghez s-a declarat deschis la o întărire a interconexiunilor între reţelele europene în două regiuni relativ izolate: statele baltice, care sunt încă mult prea dependente de producţia de electricitate din Rusia, şi Peninsula iberică.
 
În schimb, Claude Turmes a criticat propunerea Spaniei privind achiziţiile la comun de gaze naturale, apreciind că această idee ar necesita mai mulţi ani pentru a fi pusă în practică şi, în plus, ar ridica probleme legate de stocarea gazelor.
 
La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că va analiza dacă piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat, dar a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că un alt sistem ar proteja mai bine statele membre de creşterea costurilor la energie. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12537 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...