ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 1,3% în primul semestru

31 Iulie 2024   |   Agerpres

Potrivit statisticii, în iunie 2024 s-au eliberat 2.875 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-5,7% faţă de luna mai 2024), cu o suprafaţă utilă totală de 625.690 mp (-10,4%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 70,7% sunt pentru zona rurală.

 
 
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 1,3% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Astfel, în semestrul I din 2024 s-au eliberat 16.925 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-281 autorizaţii), Nord-Vest (-224) şi Sud-Est (-38), iar creşteri în Bucureşti-Ilfov (+141 autorizaţii), Vest (+88), Sud-Muntenia (+46), Sud-Vest Oltenia (+39) şi Nord-Est (+14).


Potrivit statisticii, în iunie 2024 s-au eliberat 2.875 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-5,7% faţă de luna mai 2024), cu o suprafaţă utilă totală de 625.690 mp (-10,4%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 70,7% sunt pentru zona rurală.

În iunie 2024 se evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu luna precedentă (-175 autorizaţii). În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-99 autorizaţii), Nord-Vest (-53), Sud-Muntenia (-41), Sud-Vest Oltenia (-40), Centru (-17) şi Vest (-15). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+73 autorizaţii) şi Sud-Est (+17).

În iunie 2024 s-au eliberat 510 autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale (-1,2% faţă de luna mai 2024), în suprafaţă utilă totală de 210.132 mp (-19,2%). Comparativ cu luna precedentă, în iunie 2024 s-a înregistrat o scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (-50.022 mp). În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-28.742 mp), Vest (-26795), Sud-Muntenia (-4.238) şi Sud-Vest Oltenia (-988). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+4.010 mp), Nord-Est (+2821), Nord-Vest (+2.728) şi Bucureşti-Ilfov (+1.182).

Potrivit statisticii, în iunie 2024 se evidenţiază o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-4,7%) cât şi a suprafeţei utile totale (-21,8%) comparativ cu iunie 2023.

În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-143 autorizaţii) este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-102 autorizaţii), Nord-Est (-79), Centru (-44), Vest (-20) şi Sud-Muntenia (-18). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+65 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+34) şi Sud-Est (+21).

Comparativ cu iunie 2023, în iunie 2024 s-a înregistrat o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (-11,1%) cât şi a suprafeţei utile totale (-35,8%).

În profil teritorial, această scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (-116.935 mp) este reflectată în regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-121.515 mp), Sud-Vest Oltenia (-15.995), Sud-Muntenia (-9.031) şi Vest (-150). De asemenea, au fost consemnate creşteri în: Sud-Est (+14.157 mp), Bucureşti-Ilfov (+9.602), Nord-Vest (+5.479) şi Centru (+518).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17318
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...