OMV avertizează că aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia ar putea fi întreruptă
14 Noiembrie 2024
AgerpresOMV nu se aşteaptă ca Gazprom să plătească suma de 230 milioane de euro stabilită în urma arbitrajului, ceea ce ar putea determina compania controlată de Kremlin să oprească livrările, sporind dependenţa OMV de gazele naturale lichefiate (GNL) mai scumpe.
OMV AG a avertizat că aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia ar putea fi întreruptă deoarece compania intenţionează să oprească plăţile pentru importurile de la Gazprom PJSC, pentru a recupera pagubele câştigate în urma arbitrajului, transmite Bloomberg.
La finele acestui an, expiră un acord de tranzit semnat în urmă cu cinci ani de Moscova şi Kiev, privind exporturile de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina. Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea cu gaze via Ucraina, în pofida războiului, în timp ce Kievul a refuzat să se angajeze în discuţii cu Moscova în privinţa exporturilor de gaze.
OMV nu se aşteaptă ca Gazprom să plătească suma de 230 milioane de euro stabilită în urma arbitrajului, ceea ce ar putea determina compania controlată de Kremlin să oprească livrările, sporind dependenţa OMV de gazele naturale lichefiate (GNL) mai scumpe.
La finele acestui an, expiră un acord de tranzit semnat în urmă cu cinci ani de Moscova şi Kiev, privind exporturile de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina. Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea cu gaze via Ucraina, în pofida războiului, în timp ce Kievul a refuzat să se angajeze în discuţii cu Moscova în privinţa exporturilor de gaze.
OMV nu se aşteaptă ca Gazprom să plătească suma de 230 milioane de euro stabilită în urma arbitrajului, ceea ce ar putea determina compania controlată de Kremlin să oprească livrările, sporind dependenţa OMV de gazele naturale lichefiate (GNL) mai scumpe.
Înainte de război, Gazprom furniza Europei mai mult de o treime din necesarul său de gaze naturale, dar între timp regiunea şi-a diversificat sursele de aprovizionare. UE se bazează în prezent mai mult pe alţi furnizori, inclusiv Norvegia, Africa de Nord, Azerbaidjan şi gaze naturale lichefiate de pe piaţa mondială.
Austria şi Slovacia sunt principalii importatori de gaze ruseşti via Ucraina. Deşi Gazprom este implicat în proceduri de arbitraj şi cu alţi clienţi din Europa, cum ar fi Uniper SE şi Eni SpA, este pentru prima dată când o companie spune că ar putea redirecţiona plăţile pentru a-şi recupera banii obţinuţi în urma arbitrajului.
Plăţile pentru livrări sunt scadente în a 20-a zi a lunii, dacă nu sunt instrucţiuni în precedentele termene limită.
OMV a dat asigurări că-şi poate îndeplini obligaţiile de aprovizionare prin surse alternative în eventualitatea în care aprovizionarea cu gaze din Rusia, conform contractului său pe termen lung, este obstrucţionată.
Reprezentanţii Gazprom nu au comentat informaţia.
"Austria poate şi va gestiona situaţia fără gazul rusesc. Cu toate acestea, este clar că o întrerupere bruscă a aprovizionării ar putea cauza tensiuni pe pieţele gazelor", susţine ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler.
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut joi dimineaţa cu 5,4%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023, pe fondul volatilităţii sporite de pe piaţă.
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat joi la prânz cu 3,7%, la 42,57 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).
OMV a informat că ar putea fi afectate livrări de 5 TWh pe lună, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din necesarul total de gaze al UE în timpul sezonului în care cererea este la un nivel de vârf. Septembrie a fost a 10-a lună consecutivă în care Rusia a acoperit peste 80% din cererea de gaze din Austria.
Principalul cumpărător sloven de gaze - SPP - a anunţat miercuri că semnat un contract pilot pe termen scurt pentru a achiziţiona gaze naturale din Azerbaidjan, şi va lua în considerare un acord pe termen lung, deoarece se pregăteşte pentru posibila oprire a livrărilor ruseşti, via Ucraina.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 168 / 18147 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...