ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom: Neptun Deep progresează conform planului în vederea primelor livrări de gaze naturale în 2027

02 Octombrie 2024   |   Agerpres

OMV Petrom anunţă începerea lucrărilor de construcţie pentru structura-suport din oţel a platformei de producţie ("jacket").

 
 
Neptun Deep progresează conform planului în vederea primelor livrări de gaze naturale în 2027, care vor contribui la securitatea energetică a României, a anunţat miercuri OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, operator în cadrul proiectului Neptun Deep.

Potrivit unui comunicat remis spre difuzare, OMV Petrom anunţă începerea lucrărilor de construcţie pentru structura-suport din oţel a platformei de producţie ("jacket").

Execuţia acesteia este parte a contractului încheiat cu Saipem şi se realizează la şantierul din Arbatax, Sardinia. În prima parte a acestui an a început construcţia pentru suprastructura platformei de producţie, la şantierul Saipem din Karimun, Indonezia, precizează sursa citată.


"Împreună cu partenerii noştri de la Romgaz, suntem foarte entuziasmaţi de progresele pe care le facem, pentru că acest proiect va contribui la siguranţa aprovizionării cu energie pentru noi toţi. Neptun Deep este un proiect unic pentru România, care mobilizează investiţii de până la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunăstarea economică a ţării", a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în comunicat.

Potrivit lui Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie, construcţia platformei de producţie Neptun Alpha avansează conform graficului, pe două şantiere Saipem, aflate în Indonezia şi Italia.

"Ne aşteptăm să o instalăm în 2026, urmând ca ulterior să aibă loc conectarea, punerea în funcţiune şi integrarea sistemelor de producţie şi a conductelor subacvatice. Cu aceste activităţi suntem în grafic pentru începerea producţiei de gaze naturale în 2027", a menţionat Cristian Hubati.

Saipem este o companie globală lider în serviciile de proiectare şi construcţie pentru sectorul energetic. În cadrul contractului pentru Neptun Deep, Saipem va executa lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune (EPCIC).

Structura-suport ("jacket") este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat în Marea Neagră. Aceasta va avea o înălţime de aproximativ 140 de metri, o bază de circa 40 de metri pătraţi şi va cântări peste 7.000 de tone. Pe această structură va fi montată partea superioară a platformei.

"Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de ~100 de metri şi face parte din infrastructura necesară pentru producţia zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud. Infrastructura productivă mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producţie şi reţeaua de conducte colectoare asociate, conducta principală de gaze către ţărm (~160 km) şi staţia de măsurare a gazelor la Tuzla", se mai precizează în comunicat.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii având o cotă de participaţie de 50%. Investiţiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro.

Producţia a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1875 / 19540
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...