ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste jumătate dintre români, nevoiţi să-şi îmbunătăţească competenţele pentru a nu-şi pierde locul de muncă (sondaj)

08 Aprilie 2025   |   Agerpres

Motivele pentru care românii aleg să înveţe lucruri noi sunt strâns legate de dorinţa de progres profesional şi adaptare. 54% dintre angajaţi vor să avanseze în carieră, iar 47% doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii.

 
 
Peste jumătate dintre români au fost nevoiţi să-şi îmbunătăţească competenţele pentru a nu-şi pierde locul de muncă sau pentru a putea avansa în carieră, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs.

"Mai exact, 58% dintre respondenţi au declarat că au fost nevoiţi să îşi îmbunătăţească competenţele de mai multe ori, fie pentru a-şi păstra locul de muncă, fie pentru a putea avansa în carieră, o tendinţă care se reflectă tot mai clar şi în modul în care candidaţii îşi actualizează constant competenţele în CV. În acest sens, tehnologia devine nu doar un catalizator al schimbării, dar şi o resursă valoroasă pentru cei care vor să ţină pasul: 23% dintre angajaţi spun că au învăţat deja ceva nou cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar 33% ar dori să încerce. AI-ul fiind folosit cel mai frecvent pentru acumularea de noţiuni teoretice (35%), abilităţi practice (32%) şi în activităţi creative şi recreative (20%)", se arată în sondaj.


Motivele pentru care românii aleg să înveţe lucruri noi sunt strâns legate de dorinţa de progres profesional şi adaptare. 54% dintre angajaţi vor să avanseze în carieră, iar 47% doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii.

De asemenea, 53% declară că învaţă din pasiune, în timp ce 37% vor să ţină pasul cu schimbările tehnologice sau se pregătesc pentru o posibilă schimbare de domeniu. Un procent important (26%) afirmă că natura jobului le impune actualizarea constantă a cunoştinţelor. Cu toate acestea, 40% nu au urmat nicio formă de învăţare de peste un an, iar 9% nu au participat niciodată la un program de dezvoltare, se menţionează în sondajul platformei de recrutare.

Potrivit sursei citate, activităţile de învăţare preferate de români sunt, în general, flexibile şi aplicate şi din ce în ce mai mult susţinute de tehnologie şi inteligenţa artificială. Cursurile online sunt preferate de 51% dintre respondenţi, urmate de workshopuri sau traininguri practice (40%) şi cursuri fizice (37%). În plus, proiectele practice la locul de muncă (33%) şi programele de certificare (23%) sunt opţiuni populare, în timp ce autoînvăţarea prin resurse gratuite, cărţi sau tutoriale este preferată de 21%.

Învăţarea continuă vine însă cu o serie de provocări, care îi împiedică pe angajaţi să se concentreze pe astfel de activităţi, arată analiza Bestjobs. 72% dintre respondenţi spun că lipsa timpului este principalul obstacol, 53% menţionează costurile ridicate ale cursurilor, iar 44% faptul că nu primesc sprijin din partea angajatorului în dezvoltarea profesională.

"Majoritatea angajaţilor consideră că învăţarea continuă nu este doar o iniţiativă personală, ci o responsabilitate directă a angajatorului. 82% dintre respondenţi se aşteaptă ca acesta să le ofere oportunităţi clare de formare şi dezvoltare profesională. Pentru atingerea acestui obiectiv, 67% cred că angajatorii ar trebui să asigure traininguri şi cursuri interne, 35% susţin implementarea programelor de mentorat şi coaching, iar 33% consideră esenţială crearea unor planuri individuale de dezvoltare", relevă sondajul.

Alte soluţii apreciate includ accesul la workshopuri şi conferinţe cu experţi (33%) şi alocarea unui timp dedicat învăţării, în cadrul programului de lucru (26%).

Sondajul Bestjobs a fost realizat în luna martie, pe un eşantion de 745 de utilizatori de internet.

Bestjobs, una dintre principalele platforme de recrutare online din România, cu peste 25 de ani de experienţă, conectează talentele cu companii de top folosind tehnologii AI.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 76 / 18927
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...