ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romania Hotel Market - Crosspoint Real Estate: Piața hotelieră din România trece printr-un proces rapid de modernizare

26 August 2024   |   BizLawyer

Livrarea de proiecte hoteliere de lux în România va stimula cererea în următorii ani

Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate

 
 
Cea mai recentă ediție a raportului Romania Hotel Market al Crosspoint Real Estate oferă o analiză detaliată a situației actuale a pieței hoteliere din România, acoperind atât facilitățile de cazare tradiționale, cât și dezvoltarea industriei închirierilor de apartamente în regim hotelier.

După o recuperare dificilă, piața ospitalității din România evoluează spre standarde de calitate mai ridicate, indicând un potențial semnificativ de creștere, în pofida provocărilor continue, cum ar fi lipsa forței de muncă, cererea internațională limitată și durata scurtă a sejururilor.

Anul 2023 a marcat o revenire aproape completă la nivelul pre-pandemic pentru piața hotelieră în ceea ce privește cererea, iar cifrele pentru primele șase luni ale anului 2024 indică rezultate similare. În prima jumătate a anului s-a înregistrat un grad mediu de ocupare de 25% pentru toate tipurile de cazare și de 33% pentru hoteluri. În total, s-au înregistrat 11,3 milioane de înnoptări în primul semestru din 2024, dintre care 7,6 milioane de nopți au fost rezervate în hoteluri. Atât în ceea ce privește gradul de ocupare, cât și veniturile, hotelurile moderne performează peste medie, înregistrând un procent de 59,6% rezervări și un RevPAR (venit pe cameră disponibilă) de 53 de euro la nivel național, în timp ce, în București, hotelurile au un grad de ocupare de 67% și un RevPAR de 69 de euro.

Deși cererea din sectorul hotelier a rămas relativ stabilă comparativ cu prima jumătate a anului 2023, performanța financiară a industriei turismului întâmpină dificultăți în menținerea aceluiași nivel, creșterea diferenței dintre cheltuielile turiștilor străini în România și cele ale turiștilor români în străinătate, din prima jumătate a anului 2024, fiind unul dintre factori.

 „Intrarea României în Spațiul Schengen și, implicit, deschiderea frontierelor aeriene și maritime, a continuat să faciliteze turismul extern, contribuind, în același timp, la creșterea deficitului intern. Drept urmare, balanța serviciilor de turism a înregistrat în prima jumătate a anului un deficit de peste 2,2 miliarde de euro, de la 1,7 miliarde de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.", spune Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate.


Sursă: Banca Națională a României

Unul dintre principalele motive pentru acest dezechilibru a fost stocul redus de facilități de cazare de calitate. La nivel mondial se estimează că industria turismului de lux va atinge 2,3 bilioane de dolari1 până în 2030, iar numărul camerelor de lux la nivel global ar putea ajunge la 1,9 milioane, de la 1,6 milioane în 2023. România, însă, este în urma standardelor globale în ceea ce privește piața hotelieră de lux, cu o pondere mult mai mică de facilități high-end. Cu toate acestea, perioada post-pandemică a oferit proprietarilor și investitorilor oportunitatea de a se alinia la tendințele internaționale prin modernizarea proprietăților existente sau achiziționarea celor cu potențial semnificativ de dezvoltare. „Există o schimbare evidentă pe piața internă către produse de lux, atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta. Această tendință se extinde de la hoteluri tip boutique la proiecte mai mari în zonele urbane, inclusiv renovarea unor conace și monumente istorice din zonele rurale ale României. Drept urmare, piața de lux captează o cotă din ce în ce mai mare din industrie.”, adaugă Timofte.


În 2024, se așteaptă ca 13 proiecte hoteliere importante să fie livrate pe piața românească, inclusiv cinci hoteluri de cinci stele și șase hoteluri de patru stele. Mai mult, România atrage atenția operatorilor de hoteluri de lux, Kempinski, Mondrian, The Crest Collection și Hyatt sunt așteptate să intre pe piață în următorii cinci ani. Acest aflux de branduri hoteliere high-end este de așteptat să ridice standardele industriei ospitalității din România și să atragă mai mulți turiști internaționali.

 
 
 Proiecte hoteliere noi, 2024-2026 (selecție)Sursă: Crosspoint Real Estate pe baza informațiilor publice
 
 
 

În plus, este foarte probabil ca acest upgrade, în ceea ce privește calitatea facilităților de cazare din România, să încurajeze investițiile. În întreaga Europă, tranzacțiile hoteliere au depășit 15 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, cu un accent puternic pe proprietăți de 4 și 5 stele, precum și pe cele de lux.

„Pe piața investițiilor hoteliere din România, ultimele 18 luni au înregistrat o creștere a tranzacțiilor de dimensiuni mai mici (sub 5 milioane de euro). Este de remarcat faptul că, chiar și în cazul tranzacțiilor mai mari, investitorii s-au concentrat pe active destinate renovărilor și rebranduirilor, mai degrabă decât pe proprietăți moderne. Aceasta indică atât o abordare precaută din partea investitorilor, cât și o lipsă de produse high-end disponibile pentru vânzare. În prezent, pe piața hotelieră din România, investitoriiprioritizează proprietățile de tip value-add în detrimentul proprietăților premium, de tip turnkey, care sunt de obicei tranzacționate la nivel european., concluzionează Timofte.

Cu toate acestea, în prima jumătate a anului 2024,volumul investițiilor hoteliere din țara noastră a depășit deja volumul total al investițiilor din 2023, din acest sector, ajungând la o valoare estimată de 29 de milioane de euro, respectiv 7% din volumul total al investițiilor în prima jumătate a anului 2024.



1. O mie de miliarde

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 129 / 17550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...