ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa imobiliară comercială: volumul tranzacţiilor de investiţii a ajuns la 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă

06 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în trimestrul III din acest an, dar companiile din imobiliare sunt optimiste în ceea ce priveşte potenţialul acesteia, susţine compania de consultanţă imobiliară, care a lansat studiile sale tradiţionale de analiză la final de trimestru asupra pieţei imobiliare comerciale locale, detaliind situaţia sectoarelor de investiţii, birouri, industrial & logistic şi retail.

 
 
Piaţa imobiliară comercială din România rămâne stabilă, chiar dacă trimestrul al treilea din 2023 a fost dificil, iar volumul total al tranzacţiilor de investiţii a fost de 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă faţă de perioadele anterioare, însă mai multe tendinţe pozitive indică o potenţială redresare, relevă datele unui studiu realizat de CBRE, dat luni publicităţii.

Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în trimestrul III din acest an, dar companiile din imobiliare sunt optimiste în ceea ce priveşte potenţialul acesteia, susţine compania de consultanţă imobiliară, care a lansat studiile sale tradiţionale de analiză la final de trimestru asupra pieţei imobiliare comerciale locale, detaliind situaţia sectoarelor de investiţii, birouri, industrial & logistic şi retail.


"Am înregistrat reînnoiri strategice pe piaţa de birouri, anticipând lipsa livrărilor în anii următori, o repoziţionare a cererii în I&L pe coordonatele pre-pandemice şi evoluţia interesantă a unui sector de retail care traversează o reinventare de succes pe piaţa locală. Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în T3, dar rămânem optimişti în ceea ce priveşte potenţialul său în continuare", a declarat Daniela Gavril, head of research, CBRE Romania.

Piaţa de birouri a demonstrat o stabilitate şi o creştere remarcabile, încheind T3 2023 într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de închiriere a atins niveluri record, impulsionată în principal de un număr consistent de tranzacţii de prelungire dar şi de proiecte de relocare care au urmărit eficienţa din punct de vedere al costurilor.

În trimestrul al treilea al 2023, companiile româneşti au prioritizat prelungirea contractelor, o mişcare strategică menită să conserve stabilitatea operaţională şi rentabilitatea. Această abordare asigură păstrarea bugetului, stabilitatea financiară şi reducerea riscurilor. Totodată, relocările au fost considerate o strategie câştigătoare, companiile făcând tranziţia fără probleme către spaţii mai accesibile, fără a reduce din productivitate. Această tactică a fost esenţială pentru satisfacerea nevoilor de schimbare a companiilor şi pentru stimularea dezvoltării pieţei. Această serie consistentă de tranzacţii de închiriere în T3 2023 a stabilit un record, demonstrând natura rezistentă a pieţei de birouri din România şi capacitatea acesteia de a se adapta la condiţii dificile.

În prezent, randamentul de bază se situează la 7,5%, cu o variaţie anticipată a randamentului investiţional de 75 de puncte de bază (bps). Cu o chirie de 20,25-euro pe metru pătrat, creşterea anuală se situează la aproximativ 6%. Volumul investiţiilor pe segmentul de birouri din România a atins 15 milioane de euro în T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs.

În ciuda unei creşteri a stocului total care a condus la o rată de neocupare de sub 16%, previziunile sugerează o scădere la 12% în următoarele 6-9 luni din cauza încetinirii anticipate. Această încetinire se bazează pe schimbările preconizate ale pieţei şi pe situaţia actuală.

Chiar dacă trimestrul al treilea din 2023 a fost dificil, piaţa imobiliară comercială din România rămâne stabilă, conform sursei citate. Volumul total al tranzacţiilor de investiţii a fost de 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă faţă de perioadele anterioare, însă mai multe tendinţe pozitive indică o potenţială redresare.

Tranzacţiile de vânzare-închiriere au strălucit în mod deosebit în acest trimestru, contribuind cu 32% la totalul investiţiilor. Segmentul de retail a fost liderul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale, urmat de cel al proprietăţilor de birouri, industriale şi hoteliere.

Investitorii români, care au contribuit cu 38% din totalul investiţiilor, rămân motorul principal al pieţei, constituind o bază solidă pentru redresare. În plus, o stabilitate a randamentelor prime în comparaţie cu T2 2023, împreună cu o suită de tranzacţii în stadii avansate de negociere, conturează o imagine promiţătoare pentru piaţa imobiliară comercială din România.

Cele mai recente studii de piaţă ale CBRE arată că segmentul industrial şi logistic din România a cunoscut schimbări notabile în T3 2023. În ciuda unei scăderi minore a volumului de spaţii închiriate, s-a menţinut un interes puternic pentru noi facilităţi industriale şi logistice. Media lunară a chiriilor a urcat la 4,50 euro pe metru pătrat, subliniind o creştere de 15,38% faţă de anul precedent. În acelaşi trimestru, sectorul industrial a însumat un volum de investiţii de 9,8 milioane de euro, cumulând 70 de milioane de euro până în prezent.

În timp ce activitatea de închiriere a unui total de 126.000 mp de spaţii industriale şi logistice a evidenţiat o scădere minoră faţă de perioadele anterioare, peste jumătate din activitatea totală de închiriere a fost concentrată în Bucureşti, demonstrând importanţa strategică a acestuia în acest sector. Alte regiuni active au fost Vestul/Nord-Vestul (25%) şi Sudul (18%) României. Logistica a reprezentat 32% din suprafaţa închiriată la nivel naţional, urmată îndeaproape de producţie, cu 25%. Se aşteaptă ca acest echilibru să se încline în favoarea producţiei în trimestrele următoare.

Randamentul prime a înregistrat o creştere de 0,50 pps de la an la an la 7,75%. În acelaşi timp, rata de neocupare a înregistrat o creştere marginală, ajungând la 4,28%. Această creştere ar putea indica o uşoară încetinire a absorbţiei de noi spaţii.

Nu în ultimul rând, stocul industrial modern din România a urcat la un nou prag de 7,02 milioane de mp la sfârşitul T3 2023, Bucureştiul concentrând 49% din această suprafaţă. În timp ce piaţa industrială şi logistică din România a înregistrat unele fluctuaţii în T3 2023, tendinţele sugerează o cerere susţinută, în special în Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1158 / 16427
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...