ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa imobiliară comercială: volumul tranzacţiilor de investiţii a ajuns la 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă

06 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în trimestrul III din acest an, dar companiile din imobiliare sunt optimiste în ceea ce priveşte potenţialul acesteia, susţine compania de consultanţă imobiliară, care a lansat studiile sale tradiţionale de analiză la final de trimestru asupra pieţei imobiliare comerciale locale, detaliind situaţia sectoarelor de investiţii, birouri, industrial & logistic şi retail.

 
 
Piaţa imobiliară comercială din România rămâne stabilă, chiar dacă trimestrul al treilea din 2023 a fost dificil, iar volumul total al tranzacţiilor de investiţii a fost de 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă faţă de perioadele anterioare, însă mai multe tendinţe pozitive indică o potenţială redresare, relevă datele unui studiu realizat de CBRE, dat luni publicităţii.

Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în trimestrul III din acest an, dar companiile din imobiliare sunt optimiste în ceea ce priveşte potenţialul acesteia, susţine compania de consultanţă imobiliară, care a lansat studiile sale tradiţionale de analiză la final de trimestru asupra pieţei imobiliare comerciale locale, detaliind situaţia sectoarelor de investiţii, birouri, industrial & logistic şi retail.


"Am înregistrat reînnoiri strategice pe piaţa de birouri, anticipând lipsa livrărilor în anii următori, o repoziţionare a cererii în I&L pe coordonatele pre-pandemice şi evoluţia interesantă a unui sector de retail care traversează o reinventare de succes pe piaţa locală. Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în T3, dar rămânem optimişti în ceea ce priveşte potenţialul său în continuare", a declarat Daniela Gavril, head of research, CBRE Romania.

Piaţa de birouri a demonstrat o stabilitate şi o creştere remarcabile, încheind T3 2023 într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de închiriere a atins niveluri record, impulsionată în principal de un număr consistent de tranzacţii de prelungire dar şi de proiecte de relocare care au urmărit eficienţa din punct de vedere al costurilor.

În trimestrul al treilea al 2023, companiile româneşti au prioritizat prelungirea contractelor, o mişcare strategică menită să conserve stabilitatea operaţională şi rentabilitatea. Această abordare asigură păstrarea bugetului, stabilitatea financiară şi reducerea riscurilor. Totodată, relocările au fost considerate o strategie câştigătoare, companiile făcând tranziţia fără probleme către spaţii mai accesibile, fără a reduce din productivitate. Această tactică a fost esenţială pentru satisfacerea nevoilor de schimbare a companiilor şi pentru stimularea dezvoltării pieţei. Această serie consistentă de tranzacţii de închiriere în T3 2023 a stabilit un record, demonstrând natura rezistentă a pieţei de birouri din România şi capacitatea acesteia de a se adapta la condiţii dificile.

În prezent, randamentul de bază se situează la 7,5%, cu o variaţie anticipată a randamentului investiţional de 75 de puncte de bază (bps). Cu o chirie de 20,25-euro pe metru pătrat, creşterea anuală se situează la aproximativ 6%. Volumul investiţiilor pe segmentul de birouri din România a atins 15 milioane de euro în T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs.

În ciuda unei creşteri a stocului total care a condus la o rată de neocupare de sub 16%, previziunile sugerează o scădere la 12% în următoarele 6-9 luni din cauza încetinirii anticipate. Această încetinire se bazează pe schimbările preconizate ale pieţei şi pe situaţia actuală.

Chiar dacă trimestrul al treilea din 2023 a fost dificil, piaţa imobiliară comercială din România rămâne stabilă, conform sursei citate. Volumul total al tranzacţiilor de investiţii a fost de 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă faţă de perioadele anterioare, însă mai multe tendinţe pozitive indică o potenţială redresare.

Tranzacţiile de vânzare-închiriere au strălucit în mod deosebit în acest trimestru, contribuind cu 32% la totalul investiţiilor. Segmentul de retail a fost liderul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale, urmat de cel al proprietăţilor de birouri, industriale şi hoteliere.

Investitorii români, care au contribuit cu 38% din totalul investiţiilor, rămân motorul principal al pieţei, constituind o bază solidă pentru redresare. În plus, o stabilitate a randamentelor prime în comparaţie cu T2 2023, împreună cu o suită de tranzacţii în stadii avansate de negociere, conturează o imagine promiţătoare pentru piaţa imobiliară comercială din România.

Cele mai recente studii de piaţă ale CBRE arată că segmentul industrial şi logistic din România a cunoscut schimbări notabile în T3 2023. În ciuda unei scăderi minore a volumului de spaţii închiriate, s-a menţinut un interes puternic pentru noi facilităţi industriale şi logistice. Media lunară a chiriilor a urcat la 4,50 euro pe metru pătrat, subliniind o creştere de 15,38% faţă de anul precedent. În acelaşi trimestru, sectorul industrial a însumat un volum de investiţii de 9,8 milioane de euro, cumulând 70 de milioane de euro până în prezent.

În timp ce activitatea de închiriere a unui total de 126.000 mp de spaţii industriale şi logistice a evidenţiat o scădere minoră faţă de perioadele anterioare, peste jumătate din activitatea totală de închiriere a fost concentrată în Bucureşti, demonstrând importanţa strategică a acestuia în acest sector. Alte regiuni active au fost Vestul/Nord-Vestul (25%) şi Sudul (18%) României. Logistica a reprezentat 32% din suprafaţa închiriată la nivel naţional, urmată îndeaproape de producţie, cu 25%. Se aşteaptă ca acest echilibru să se încline în favoarea producţiei în trimestrele următoare.

Randamentul prime a înregistrat o creştere de 0,50 pps de la an la an la 7,75%. În acelaşi timp, rata de neocupare a înregistrat o creştere marginală, ajungând la 4,28%. Această creştere ar putea indica o uşoară încetinire a absorbţiei de noi spaţii.

Nu în ultimul rând, stocul industrial modern din România a urcat la un nou prag de 7,02 milioane de mp la sfârşitul T3 2023, Bucureştiul concentrând 49% din această suprafaţă. În timp ce piaţa industrială şi logistică din România a înregistrat unele fluctuaţii în T3 2023, tendinţele sugerează o cerere susţinută, în special în Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2809 / 18076
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...