ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa terenurilor, dominată de investitorii români, se adaptează incertudinilor politice şi evoluţiilor economice (analiză)

15 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Consultanţii Colliers consideră că piaţa de terenuri continuă să aibă o dinamică semnificativă prin tranzacţii de amploare, inclusiv finalizarea unor afaceri iniţiate în anii anteriori, în contextul temperării activităţii din perspectiva tranzacţiilor nou-iniţiate.

 
 
Piaţa terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacţii de aproximativ 450 milioane euro, în pofida climatului dificil, marcat de incertudini politice şi evoluţii economice, nivelul fiind comparabil celui din 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate publicată miercuri de către compania de consultanţă imobiliară Colliers.

Compania contorizează tranzacţiile care implică terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau în zone periurbane.

Consultanţii Colliers consideră că piaţa de terenuri continuă să aibă o dinamică semnificativă prin tranzacţii de amploare, inclusiv finalizarea unor afaceri iniţiate în anii anteriori, în contextul temperării activităţii din perspectiva tranzacţiilor nou-iniţiate.


Volumul tranzacţiilor din 2024 include active mixte, terenuri cumpărate "la pachet" cu proiecte generatoare de venituri şi parteneriate precum schimburi de teren cu metri pătraţi construiţi sau joint ventures. Acest aspect complică o evaluare precisă a valorii pieţei, potrivit consultanţilor Colliers, care adaugă că volumul total de activitate este comparabil celui din 2023, chiar dacă numărul de tranzacţii este ceva mai mic.

Potrivit analizei, investitorii locali continuă să domine piaţa, iar cei internaţionali adoptă o poziţie rezervată, influenţată de incertitudini legate de stabilitatea politică şi evoluţia economiei. Cererea se concentrează în special pe sectorul rezidenţial, cu accent pe Bucureşti şi zona metropolitană, dar şi pe cele mai mari oraşe regionale, unde cumpărătorii identifică oportunităţi pentru a achiziţiona terenuri valoroase.

"Aşteptările pentru acest an au fost rezervate, investitorii şi dezvoltatorii adoptând o poziţie prudentă, influenţată de incertitudinile legate de rezultatele alegerilor, politicile guvernamentale şi evoluţia anumitor indicatori economici, precum ratele dobânzilor şi inflaţia. În Bucureşti, dar şi în câteva oraşe regionale mari, blocajele administrative au întârziat semnificativ tranzacţiile. Multe decizii de achiziţie au fost condiţionate de vânzările din portofoliul existent, pe fondul unei schimbări de strategie. Unii investitori au renunţat la terenuri care nu mai corespundeau planurilor de business actuale, concentrându-se pe achiziţii aliniate noilor obiective. Blocajele administrative şi dificultatea obţinerii avizelor de construire continuă să fie principalii factori care frânează ritmul pieţei", explică în cadrul analizei Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Deşi moderată, cererea de pe piaţa terenurilor în 2024 a cuprins diverse sectoare precum rezidenţial, retail, hoteluri, medical, industrial, energie sau agri-business. Bucureştiul şi zona metropolitană au dominat piaţa, generând 80% din volumul de tranzacţii, cu sectorul rezidenţial reprezentând 70% din acesta. Achiziţiile majore au vizat platforme precum Roca pe Bulevardul Preciziei, Muntenia pe Bulevardul Progresului sau terenuri mari în zona Siseşti, destinate proiectelor rezidenţiale. Interesul pentru zonele metropolitane (Pipera, Corbeanca, Buftea, Snagov) şi terenurile cu autorizaţie de construire sau PUZ a fost ridicat, datorită posibilităţii evitării blocajelor urbanistice, arată consultanţii Colliers.

Retailul, cu o pondere de circa 20% din volumul pieţei, a fost influenţat de închiderea unor tranzacţii mai vechi, precum vânzarea platformelor Helitube şi Filan din Bucureşti, dar şi de achiziţii de terenuri pentru parcuri de retail sau galerii comerciale în diferite oraşe din ţară. În sectorul office, au atras atenţia tranzacţii precum adjudecarea, prin licitaţie, a terenului Romaero de către One United Properties, alături de câteva achiziţii strategice pentru potenţiale dezvoltări viitoare în cadrul unor proiecte mixte.

Cererea de terenuri pentru rezidenţial a crescut, în special, în oraşe precum Timişoara, Braşov şi Constanţa, unde sunt, de asemenea, planificate proiecte mixte. Retailul s-a concentrat pe parcuri comerciale şi extinderi strategice, în timp ce multe terenuri mari din afara oraşelor, până acum vizate pentru rezidenţial, au atras investitori din energie regenerabilă, logistică şi agri-business, datorită preţurilor mai accesibile. Investitorii români au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în 2024, urmaţi de retailerii străini. Deşi piaţa a fost mai rezervată, aceasta a continuat să ofere oportunităţi variate, adaptate la noile condiţii economice.

În 2025, apetitul pentru investiţii în terenuri va depinde într-o măsură importantă de stabilitatea politică şi administrativă, consideră reprezentanta Coliers.

Cu venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari şi active gestionate de 99 de miliarde de dolari, Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 70 de ţări, 22.000 de specialişti oferă consultanţă de specialitate pentru clienţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1224 / 19493
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...