ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Programul de lucru al Comisiei în 2025 stimulează competitivitatea şi consolidează rezilienţa economică în UE

12 Februarie 2025   |   Agerpres

În fiecare an, Comisia adoptă un program de lucru care prezintă lista acţiunilor pe care le va întreprinde în următorul an. Întrucât noul colegiu şi-a început activitatea la 1 decembrie 2024, programul de lucru al Comisiei pentru primul an al noului mandat a fost adoptat la 11 februarie 2025.

 
 
Comisia Europeană a adoptat miercuri programul de lucru pentru 2025, care subliniază ambiţia sa de a stimula competitivitatea, de a spori securitatea şi de a consolida rezilienţa economică în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Acest program se bazează pe angajamentele prevăzute în orientările politice şi în scrisorile de misiune trimise de preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Programul de lucru se axează pe iniţiativele emblematice pe care Comisia urmează să le adopte în primul an al mandatului său pentru a oferi soluţii la problemele care contează cel mai mult pentru cetăţenii europeni. Acesta reflectă nevoia de a crea mai multe oportunităţi şi nevoia de inovare şi de creştere economică pentru cetăţenii şi întreprinderile noastre, promovând, în cele din urmă, o UE mai sigură şi mai prosperă. Noile iniţiative sunt prezentate într-o anexă specifică, alături de evaluările şi verificările adecvării anunţate astăzi.


Programul de lucru este însoţit de o comunicare privind punerea în aplicare şi simplificarea. Acesta stabileşte modul în care Comisia intenţionează, în următorii cinci ani, să faciliteze punerea în practică a normelor UE, să reducă sarcinile administrative şi să simplifice normele UE. Programul conţine obiective şi instrumente menite să contribuie la reducerea sarcinii de reglementare, să stimuleze competitivitatea şi rezilienţa şi să aducă îmbunătăţiri rapide şi semnificative pentru cetăţeni şi întreprinderi.

Programul de lucru pentru 2025 se axează în mare măsură pe simplificare. Acesta include o primă serie de pachete de măsuri omnibus şi propuneri menite să îmbunătăţească şi să accelereze funcţionarea politicilor şi a legislaţiei UE pentru a consolida competitivitatea UE.

Primul pachet omnibus va prezenta o simplificare cuprinzătoare care va viza în special domenii precum raportarea privind finanţarea durabilă, obligaţia de diligenţă a întreprinderilor în materie de durabilitate şi taxonomia. Alte iniţiative, cum ar fi actul legislativ privind accelerarea decarbonizării industriale, vor simplifica cerinţele de acordare a autorizaţiilor, de autorizare şi de raportare. O nouă definiţie a întreprinderilor mici cu capitalizare medie va reduce sarcina de reglementare, astfel încât IMM-urile să se confrunte cu mai puţine obstacole atunci când se dezvoltă.

Măsurile de simplificare privind politica agricolă comună şi alte domenii de politică care îi afectează pe agricultori vor aborda în continuare sursele de complexitate şi de sarcină administrativă excesivă pentru administraţiile naţionale şi agricultori. Vor fi analizate noi propuneri de simplificare, inclusiv un posibil pachet de măsuri omnibus în domeniul apărării, care să contribuie la atingerea obiectivelor de investiţii care vor fi stabilite în Cartea albă şi pentru a favoriza dezvoltarea întreprinderilor inovatoare.

Principalele rezultate ale programului de lucru al Comisiei pentru 2025: prosperitatea şi competitivitatea sustenabile, apărarea şi securitatea, sprijinirea cetăţenilor, consolidarea societăţilor şi a modelului social, menţinerea calităţii vieţii, protejarea democraţiei şi apărarea valorilor, punerea în valoare a forţei şi a parteneriatelor UE, atingerea obiectivelor împreună şi pregătirea UE pentru viitor.

În privinţa prosperităţii şi competitivităţii sustenabile, noua Busolă pentru competitivitate va orienta eforturile de creştere durabilă, strategia UE privind întreprinderile nou-înfiinţate şi cele aflate în faza de extindere, oferindu-le antreprenorilor mijloacele necesare pentru un acces mai bun la capital. În centrul planului de colaborare pentru decarbonizare şi competitivitate se află Pactul pentru o industrie curată, care va deschide calea către îndeplinirea unui obiectiv propus de reducere cu 90% a emisiilor până în 2040.

În contextul tensiunilor din peisajul geopolitic, UE îşi intensifică eforturile de protejare a securităţii şi de garantare a păcii, prezentând planuri privind construcţia unui viitor solid pentru apărarea europeană. Investind colectiv şi strategic în cooperarea NATO, UE urmăreşte să îşi consolideze industria de apărare şi să îşi reducă dependenţele. Strategia privind o Uniune a pregătirii pentru situaţii de criză va îmbunătăţi anticiparea crizelor şi rezilienţa, consolidată prin iniţiative precum Strategia UE de constituire de stocuri şi Actul legislativ privind medicamentele critice pentru a asigura resursele-cheie.

Pentru a consolida modelul social unic şi extrem de valoros al Europei şi pentru a consolida echitatea socială, Comisia va fi vârful de lance al eforturilor de modernizare a politicilor sociale prin intermediul noului Plan de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. În vederea adaptării la transformările tehnologice, demografice şi sectoriale, Comisia va prezenta Uniunea competenţelor pentru a se asigura că toţi lucrătorii au educaţia şi formarea de care au nevoie.

Pentru menţinerea calităţii vieţii, Executivul comunitar va lansa o viziune pentru agricultură şi alimentaţie pentru a asigura un cadru stabil pentru agricultori şi va prezenta o foaie de parcurs pentru principalele propuneri. Pactul privind oceanele va crea un cadru unificat pentru politicile privind oceanele, cu scopul de a menţine sănătatea oceanelor şi de a stimula economia albastră a UE. În plus, Strategia europeană pentru rezilienţa în domeniul apei va adopta o abordare de la sursă la mare pentru a gestiona în mod eficace resursele de apă, abordând impactul schimbărilor climatice, cum ar fi inundaţiile şi seceta. Un pachet de măsuri de simplificare a politicii agricole comune va aborda sursele de complexitate şi sarcina administrativă pentru agricultori şi pentru administraţiile naţionale.

În vederea protejării democraţiei şi apărarea valorilor, vor exista iniţiative precum scutul pentru democraţie vor permite combaterea ameninţărilor precum intensificarea extremismului şi a dezinformării. Comisia intenţionează, de asemenea, să consolideze strategiile de combatere a discriminării pe criterii de gen, handicap, orientare sexuală sau rasă, inclusiv o strategie reînnoită privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ şi o nouă strategie de combatere a rasismului.

Executivul comunitar anunţă punerea în valoare a forţei şi a parteneriatelor. Deşi eforturile în favoarea libertăţii Ucrainei rămân o prioritate, UE se angajează să asigure o pace justă, cuprinzătoare şi durabilă, întemeiată pe soluţia bazată pe coexistenţa a două state în Orientul Mijlociu. Pactul mediteraneean şi Strategia pentru Marea Neagră vor viza în special cooperarea regională, investiţiile economice şi securitatea, iar o nouă agendă strategică UE-India va oferi o abordare cuprinzătoare pentru identificarea domeniilor de interes strategic comun.

De asemenea, Executivul comunitar intenţionează să prezinte un nou cadru financiar multianual axat pe simplificarea accesului la finanţarea UE şi pe sporirea impactului financiar pentru a sprijini finanţarea naţională, privată şi instituţională. În plus, accentul pus pe revizuirea politicilor înainte de extindere va evalua în continuare consecinţele şi impactul extinderii asupra tuturor politicilor UE, garantând că politicile noastre pot funcţiona în mod eficace într-o Uniune lărgită.

În fiecare an, Comisia adoptă un program de lucru care prezintă lista acţiunilor pe care le va întreprinde în următorul an. Întrucât noul colegiu şi-a început activitatea la 1 decembrie 2024, programul de lucru al Comisiei pentru primul an al noului mandat a fost adoptat la 11 februarie 2025.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 472 / 18936
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...