![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Programul de lucru al Comisiei în 2025 stimulează competitivitatea şi consolidează rezilienţa economică în UE
12 Februarie 2025
AgerpresÎn fiecare an, Comisia adoptă un program de lucru care prezintă lista acţiunilor pe care le va întreprinde în următorul an. Întrucât noul colegiu şi-a început activitatea la 1 decembrie 2024, programul de lucru al Comisiei pentru primul an al noului mandat a fost adoptat la 11 februarie 2025.
Comisia Europeană a adoptat miercuri programul de lucru pentru 2025, care subliniază ambiţia sa de a stimula competitivitatea, de a spori securitatea şi de a consolida rezilienţa economică în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Acest program se bazează pe angajamentele prevăzute în orientările politice şi în scrisorile de misiune trimise de preşedintele CE, Ursula von der Leyen.
Programul de lucru se axează pe iniţiativele emblematice pe care Comisia urmează să le adopte în primul an al mandatului său pentru a oferi soluţii la problemele care contează cel mai mult pentru cetăţenii europeni. Acesta reflectă nevoia de a crea mai multe oportunităţi şi nevoia de inovare şi de creştere economică pentru cetăţenii şi întreprinderile noastre, promovând, în cele din urmă, o UE mai sigură şi mai prosperă. Noile iniţiative sunt prezentate într-o anexă specifică, alături de evaluările şi verificările adecvării anunţate astăzi.
Acest program se bazează pe angajamentele prevăzute în orientările politice şi în scrisorile de misiune trimise de preşedintele CE, Ursula von der Leyen.
Programul de lucru se axează pe iniţiativele emblematice pe care Comisia urmează să le adopte în primul an al mandatului său pentru a oferi soluţii la problemele care contează cel mai mult pentru cetăţenii europeni. Acesta reflectă nevoia de a crea mai multe oportunităţi şi nevoia de inovare şi de creştere economică pentru cetăţenii şi întreprinderile noastre, promovând, în cele din urmă, o UE mai sigură şi mai prosperă. Noile iniţiative sunt prezentate într-o anexă specifică, alături de evaluările şi verificările adecvării anunţate astăzi.
Programul de lucru este însoţit de o comunicare privind punerea în aplicare şi simplificarea. Acesta stabileşte modul în care Comisia intenţionează, în următorii cinci ani, să faciliteze punerea în practică a normelor UE, să reducă sarcinile administrative şi să simplifice normele UE. Programul conţine obiective şi instrumente menite să contribuie la reducerea sarcinii de reglementare, să stimuleze competitivitatea şi rezilienţa şi să aducă îmbunătăţiri rapide şi semnificative pentru cetăţeni şi întreprinderi.
Programul de lucru pentru 2025 se axează în mare măsură pe simplificare. Acesta include o primă serie de pachete de măsuri omnibus şi propuneri menite să îmbunătăţească şi să accelereze funcţionarea politicilor şi a legislaţiei UE pentru a consolida competitivitatea UE.
Primul pachet omnibus va prezenta o simplificare cuprinzătoare care va viza în special domenii precum raportarea privind finanţarea durabilă, obligaţia de diligenţă a întreprinderilor în materie de durabilitate şi taxonomia. Alte iniţiative, cum ar fi actul legislativ privind accelerarea decarbonizării industriale, vor simplifica cerinţele de acordare a autorizaţiilor, de autorizare şi de raportare. O nouă definiţie a întreprinderilor mici cu capitalizare medie va reduce sarcina de reglementare, astfel încât IMM-urile să se confrunte cu mai puţine obstacole atunci când se dezvoltă.
Măsurile de simplificare privind politica agricolă comună şi alte domenii de politică care îi afectează pe agricultori vor aborda în continuare sursele de complexitate şi de sarcină administrativă excesivă pentru administraţiile naţionale şi agricultori. Vor fi analizate noi propuneri de simplificare, inclusiv un posibil pachet de măsuri omnibus în domeniul apărării, care să contribuie la atingerea obiectivelor de investiţii care vor fi stabilite în Cartea albă şi pentru a favoriza dezvoltarea întreprinderilor inovatoare.
Principalele rezultate ale programului de lucru al Comisiei pentru 2025: prosperitatea şi competitivitatea sustenabile, apărarea şi securitatea, sprijinirea cetăţenilor, consolidarea societăţilor şi a modelului social, menţinerea calităţii vieţii, protejarea democraţiei şi apărarea valorilor, punerea în valoare a forţei şi a parteneriatelor UE, atingerea obiectivelor împreună şi pregătirea UE pentru viitor.
În privinţa prosperităţii şi competitivităţii sustenabile, noua Busolă pentru competitivitate va orienta eforturile de creştere durabilă, strategia UE privind întreprinderile nou-înfiinţate şi cele aflate în faza de extindere, oferindu-le antreprenorilor mijloacele necesare pentru un acces mai bun la capital. În centrul planului de colaborare pentru decarbonizare şi competitivitate se află Pactul pentru o industrie curată, care va deschide calea către îndeplinirea unui obiectiv propus de reducere cu 90% a emisiilor până în 2040.
În contextul tensiunilor din peisajul geopolitic, UE îşi intensifică eforturile de protejare a securităţii şi de garantare a păcii, prezentând planuri privind construcţia unui viitor solid pentru apărarea europeană. Investind colectiv şi strategic în cooperarea NATO, UE urmăreşte să îşi consolideze industria de apărare şi să îşi reducă dependenţele. Strategia privind o Uniune a pregătirii pentru situaţii de criză va îmbunătăţi anticiparea crizelor şi rezilienţa, consolidată prin iniţiative precum Strategia UE de constituire de stocuri şi Actul legislativ privind medicamentele critice pentru a asigura resursele-cheie.
Pentru a consolida modelul social unic şi extrem de valoros al Europei şi pentru a consolida echitatea socială, Comisia va fi vârful de lance al eforturilor de modernizare a politicilor sociale prin intermediul noului Plan de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. În vederea adaptării la transformările tehnologice, demografice şi sectoriale, Comisia va prezenta Uniunea competenţelor pentru a se asigura că toţi lucrătorii au educaţia şi formarea de care au nevoie.
Pentru menţinerea calităţii vieţii, Executivul comunitar va lansa o viziune pentru agricultură şi alimentaţie pentru a asigura un cadru stabil pentru agricultori şi va prezenta o foaie de parcurs pentru principalele propuneri. Pactul privind oceanele va crea un cadru unificat pentru politicile privind oceanele, cu scopul de a menţine sănătatea oceanelor şi de a stimula economia albastră a UE. În plus, Strategia europeană pentru rezilienţa în domeniul apei va adopta o abordare de la sursă la mare pentru a gestiona în mod eficace resursele de apă, abordând impactul schimbărilor climatice, cum ar fi inundaţiile şi seceta. Un pachet de măsuri de simplificare a politicii agricole comune va aborda sursele de complexitate şi sarcina administrativă pentru agricultori şi pentru administraţiile naţionale.
În vederea protejării democraţiei şi apărarea valorilor, vor exista iniţiative precum scutul pentru democraţie vor permite combaterea ameninţărilor precum intensificarea extremismului şi a dezinformării. Comisia intenţionează, de asemenea, să consolideze strategiile de combatere a discriminării pe criterii de gen, handicap, orientare sexuală sau rasă, inclusiv o strategie reînnoită privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ şi o nouă strategie de combatere a rasismului.
Executivul comunitar anunţă punerea în valoare a forţei şi a parteneriatelor. Deşi eforturile în favoarea libertăţii Ucrainei rămân o prioritate, UE se angajează să asigure o pace justă, cuprinzătoare şi durabilă, întemeiată pe soluţia bazată pe coexistenţa a două state în Orientul Mijlociu. Pactul mediteraneean şi Strategia pentru Marea Neagră vor viza în special cooperarea regională, investiţiile economice şi securitatea, iar o nouă agendă strategică UE-India va oferi o abordare cuprinzătoare pentru identificarea domeniilor de interes strategic comun.
De asemenea, Executivul comunitar intenţionează să prezinte un nou cadru financiar multianual axat pe simplificarea accesului la finanţarea UE şi pe sporirea impactului financiar pentru a sprijini finanţarea naţională, privată şi instituţională. În plus, accentul pus pe revizuirea politicilor înainte de extindere va evalua în continuare consecinţele şi impactul extinderii asupra tuturor politicilor UE, garantând că politicile noastre pot funcţiona în mod eficace într-o Uniune lărgită.
În fiecare an, Comisia adoptă un program de lucru care prezintă lista acţiunilor pe care le va întreprinde în următorul an. Întrucât noul colegiu şi-a început activitatea la 1 decembrie 2024, programul de lucru al Comisiei pentru primul an al noului mandat a fost adoptat la 11 februarie 2025.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 18465 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...