ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Randamentele aşteptate de investitori înregistrează evoluţii fluctuante (analiză)

28 August 2023   |   Agerpres

Potrivit EY, randamentele aşteptate pentru industrii au înregistrat o evoluţie mixtă în trimestrul al doilea al anului curent, comparativ cu primele trei luni ale anului, observându-se o volatilitate în creştere. Sectorul serviciilor financiare a înregistrat cea mai semnificativă fluctuaţie de la un trimestru la altul în prima parte a anului 2023.

 
 
Sectoarele de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei au înregistrat, din nou, cele mai scăzute randamente în al doilea trimestru al acestui an, în timp ce sectorul serviciilor medicale şi cel al serviciilor financiare au consemnat cele mai ridicate randamente, arată analiză realizată de o companie de consultanţă.

Potrivit EY, randamentele aşteptate pentru industrii au înregistrat o evoluţie mixtă în trimestrul al doilea al anului curent, comparativ cu primele trei luni ale anului, observându-se o volatilitate în creştere. Sectorul serviciilor financiare a înregistrat cea mai semnificativă fluctuaţie de la un trimestru la altul în prima parte a anului 2023.

"Din perspectiva evoluţiilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari scăderi ale costului capitalului s-au înregistrat la nivelul sectorului materiilor prime (-3,5 p.p.) şi cel al bunurilor de larg consum (-3,1 p.p.). În al doilea trimestru al anului 2023, pe un trend descendent s-au aflat şi sectorul proprietăţilor imobiliare, cu o scădere de 1,9 p.p., respectiv sectorul energetic, care a consemnat o scădere de 1,2 p.p. Pe de altă parte, s-au înregistrat şi creşteri însemnate ale costului capitalului, atât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi faţă de trimestrul anterior analizat. Cele mai mari creşteri au fost consemnate la nivelul sectorului financiar (+6,3 p.p. faţă de trimestrul I şi +1,8 p.p. faţă de trimestrul II 2022) şi cel al bunurilor de consum (+2,3 p.p. faţă de trimestrul I şi +3,2 p.p. faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior)", se arată în comunicatul companiei EY.


Potrivit consultanţilor, evoluţia randamentelor este influenţată de tendinţele înregistrate de elementele constitutive ale costului capitalului. Faţă de trimestrul anterior, se observă o scădere a ratei fără risc şi implicit a primei pentru riscul de ţară, dar şi a costului datoriei, ceea ce a făcut ca, pentru majoritatea sectoarelor, costul capitalului să îşi menţină tendinţa de scădere, comparativ cu perioada anterioară.

În al doilea trimestru al anului 2023, deşi într-un ritm mai lent, băncile centrale au continuat să majoreze ratele dobânzilor, pentru a tempera creşterea ratei inflaţiei. Spre finalul semestrului întâi, inflaţia pare să fi atins un maxim, cu un nivel ridicat al inflaţiei de bază (caracteristic bunurilor şi serviciilor esenţiale). Creşterea susţinută a preţurilor pentru alimente, precum şi volatilitatea preţurilor pentru energie determină în continuare semne de îngrijorare, ce ar putea avea impact asupra previziunilor de creştere economică, subliniază sursa citată.

Cu toate acestea, economia României continuă să dea dovadă de rezilienţă într-un context global dificil. În al doilea trimestru al anului curent, conform datelor preliminare publicate de Eurostat, România a raportat al doilea cel mai bun ritm de creştere anuală din UE, după Irlanda, înregistrând un avans de 2,7%. La nivel trimestrial, rata de creştere a fost de 0,9% comparativ cu primele trei luni din 2023.

În contextul unor provocări persistente la nivel geopolitic şi macroeconomic, perspectivele pentru unele sectoare indică semne de îmbunătăţire, în timp ce pentru domeniile vulnerabile în faţa condiţiilor bugetare şi comerciale delicate, precum şi pentru cele vizate de noi pachete de măsuri fiscale, piaţa resimte dezechilibre, costuri economice mai ridicate şi teama de recesiune.

"Volatilitatea macroeconomică actuală, cu semne pozitive pe partea de ofertă, dar cu perspective geopolitice încă incerte şi un potenţial de încetinire a creşterii economice, a determinat ca randamentele aşteptate de investitori să evolueze diferit, înregistrând scăderi pentru majoritatea sectoarelor, însă şi cu creşteri semnificative pentru anumite sectoare, precum sectorul financiar sau industria bunurilor de consum. Pe fondul contextului macroeconomic şi geopolitic actual, ne aşteptăm ca abordarea prudentă a investitorilor să continue şi acest lucru se va reflecta în evoluţiile viitoare ale randamentelor. Adaptabilitatea va rămâne un aspect important şi în perioada următoare", a explicat Ileana Guţu, Partener şi Coordonator al Departamentului de Evaluare, Modelare financiară şi Analize economice, EY România.

Analiza se bazează pe datele financiare disponibile la sfârşitul celui de al doilea trimestru (T2) al anului 2023, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum şi de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informaţiei, materii prime, proprietăţi imobiliare şi servicii de telecomunicaţii.

Sectorul serviciilor medicale şi cel al serviciilor financiare au înregistrat creşteri notabile comparativ cu trimestrul anterior, valorile situându-se la un maxim al ultimului an şi jumătate. La nivelul sectorului proprietăţilor imobiliare, au fost consemnate creşteri în al doilea trimestru al anului curent, fiind însă departe de maximele istorice înregistrate în perioada imediat următoare pandemiei. Pentru majoritatea sectoarelor, jumătatea anului 2023 indică o uşoară scădere a multiplicatorilor financiari, justificată de prudenţa investitorilor care rămân atenţi la contextul macroeconomic şi geopolitic, arată compania.

"Evoluţiile mixte ale multiplicatorilor financiari indică prezenţa unui mediu volatil în piaţă. Efectele evenimentelor din prima jumătate a anului din anumite sectoare sunt încorporate în nivelul multiplicatorilor, precum sectorul serviciilor financiare, care a crescut. Totodată, în ciuda semnalelor pozitive de tipul tendinţa dezinflaţionistă începută în trimestrul II 2023, observăm în continuare o erodare a stabilităţii macroeconomice şi previziuni mai reduse de creştere economică, atât pentru România, cât şi pentru ţările vecine", a precizat Ileana Guţu.

Instrumentul de analiză sectorială oferă estimări despre evoluţia randamentului, dar şi despre valoarea relativă în 10 sectoare, pe baza datelor înregistrate începând cu 30 septembrie 2016 până în prezent (30 iunie 2023). Randamentul fiecărui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) şi al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate).

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajaţi în peste 800 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 45,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022. Prezentă în România din anul 1992, compania este lider pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4978 / 19550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...