ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România şi-ar putea tripla piaţa centrelor de date în următorii trei ani (companie)

02 Aprilie 2024   |   Agerpres

Bucureştiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicaţii, reţelelor de energie electrică, dar şi la personal calificat, arată sursa citată.

 
 
România şi-ar putea tripla sau creşte chiar de până la şapte-opt ori capacitatea centrelor de date în următorii trei ani, după ce în ultimele luni mai mulţi investitori au anunţat construcţia de proiecte noi în Bucureşti, consideră Mihai Manole, director general Tema Energy, potrivit unui comunicat al companiei.

Anul trecut, mai mulţi jucători relevanţi şi-au anunţat intenţiile şi au demarat proiecte de executare a unor centre de date de mari dimensiuni. Bucureştiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicaţii, reţelelor de energie electrică, dar şi la personal calificat, arată sursa citată.

De altfel, opt dintre cele mai relevante zece centre de date din România se află în Capitală, conform datelor sintetizate de organizatorii DataCenter Forum. Ediţia din acest an a DataCenter Forum, care va avea loc pe 9 mai, va găzdui în premieră o dezbatere asupra oportunităţilor de investiţii pe care le oferă România, la care vor participa reprezentanţi ai companiilor Portland Trust, DC Byte şi ClusterPower.


"Zona Bucureşti - Ilfov are şansa reală să devină un hub regional pentru centrele de date, mulţumită condiţiilor pe care le oferă investitorilor internaţionali. Disponibilitatea comunicaţiilor de mare viteză, capacitatea de alimentare cu energie, preţul încă mic al electricităţii şi resursele umane calificate sunt doar câteva dintre avantaje. În ultimele luni, mai mulţi investitori internaţionali relevanţi au anunţat proiecte în Bucureşti şi împrejurimi, care totalizează peste 100 MW putere electrică. Dacă luăm în considerare că execuţia unui centru de date mare durează în medie aproximativ doi-trei ani, în 2027 am putea asista la o creştere accelerată, de trei până la de şapte-opt ori, a capacităţii actuale", a precizat Mihai Manole în documentul citat.

Capitala României se află pe poziţia a noua în topul pieţelor emergente la nivel de EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), cu centre de date care totalizează 15 MW putere electrică, potrivit raportului din 2023 al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, se precizează în comunicat. Proiectele aflate deja în dezvoltare pot creşte însă această capacitate la 50-55 MW într-un termen relativ scurt.

Un alt raport similar, publicat de Savills, plasează Bucureştiul pe locul 30 în topul celor mai recomandate oraşe europene pentru operarea unui centru de date.

Adoptarea pe scară largă a Inteligenţei Artificiale şi a proceselor de tip "cognitive power" generează o cerere fără precedent de capacitate în centrele de date. Fenomenul se întâmplă atât pe pieţele mature din vest, cât şi pe cele secundare sau emergente, printre care se află şi România, precizează reprezentanţii Tema Energy.

"Majoritatea analiştilor internaţionali consideră că reducerea dramatică a spaţiului disponibil în centrele de date din ţările foarte dezvoltate în acest domeniu (Marea Britanie, Franţa, Olanda, Germania, Irlanda, etc.) va determina tot mai mulţi investitori să se orienteze către pieţele secundare: Europa de Est şi Scandinavia. Astfel, în următorii doi ani, principalele investiţii vor fi direcţionate către locuri în care costul terenurilor, al energiei şi al resurselor umane este mai redus, dar totodată există noduri performante de comunicaţii, energie electrică suficientă şi cât mai verde şi capabilităţi tehnice pentru construcţia şi operarea unor centre de date de mari dimensiuni", se mai arată în comunicat.

DataCenter Forum este singurul eveniment dedicat pieţei de centre de date şi cloud din România, acesta reunind cei mai importanţi jucători din industrie, de la investitori şi proprietari de centre de date la specialişti, proiectanţi, consultanţi. Evenimentul este organizat de Tema Energy, lider al pieţei Data Center din România.

Fondată în 2002, compania s-a remarcat ca integrator de sisteme şi soluţii complexe de inginerie: centre de date, sisteme de alimentare continuă cu energie electrică, stocare de energie, detectare şi stingere a incendiilor, climatizare, comunicaţii, management software, sisteme feroviare şi alte soluţii, adresate infrastructurilor critice şi aplicaţiilor "mission-critical". Tema Energy are în prezent o echipă formată din peste 70 de ingineri, specialişti şi tehnicieni şi continuă să recruteze personal calificat, dar şi tineri absolvenţi de la universităţi tehnice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 140 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...