ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România şi-ar putea tripla piaţa centrelor de date în următorii trei ani (companie)

02 Aprilie 2024   |   Agerpres

Bucureştiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicaţii, reţelelor de energie electrică, dar şi la personal calificat, arată sursa citată.

 
 
România şi-ar putea tripla sau creşte chiar de până la şapte-opt ori capacitatea centrelor de date în următorii trei ani, după ce în ultimele luni mai mulţi investitori au anunţat construcţia de proiecte noi în Bucureşti, consideră Mihai Manole, director general Tema Energy, potrivit unui comunicat al companiei.

Anul trecut, mai mulţi jucători relevanţi şi-au anunţat intenţiile şi au demarat proiecte de executare a unor centre de date de mari dimensiuni. Bucureştiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicaţii, reţelelor de energie electrică, dar şi la personal calificat, arată sursa citată.

De altfel, opt dintre cele mai relevante zece centre de date din România se află în Capitală, conform datelor sintetizate de organizatorii DataCenter Forum. Ediţia din acest an a DataCenter Forum, care va avea loc pe 9 mai, va găzdui în premieră o dezbatere asupra oportunităţilor de investiţii pe care le oferă România, la care vor participa reprezentanţi ai companiilor Portland Trust, DC Byte şi ClusterPower.


"Zona Bucureşti - Ilfov are şansa reală să devină un hub regional pentru centrele de date, mulţumită condiţiilor pe care le oferă investitorilor internaţionali. Disponibilitatea comunicaţiilor de mare viteză, capacitatea de alimentare cu energie, preţul încă mic al electricităţii şi resursele umane calificate sunt doar câteva dintre avantaje. În ultimele luni, mai mulţi investitori internaţionali relevanţi au anunţat proiecte în Bucureşti şi împrejurimi, care totalizează peste 100 MW putere electrică. Dacă luăm în considerare că execuţia unui centru de date mare durează în medie aproximativ doi-trei ani, în 2027 am putea asista la o creştere accelerată, de trei până la de şapte-opt ori, a capacităţii actuale", a precizat Mihai Manole în documentul citat.

Capitala României se află pe poziţia a noua în topul pieţelor emergente la nivel de EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), cu centre de date care totalizează 15 MW putere electrică, potrivit raportului din 2023 al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, se precizează în comunicat. Proiectele aflate deja în dezvoltare pot creşte însă această capacitate la 50-55 MW într-un termen relativ scurt.

Un alt raport similar, publicat de Savills, plasează Bucureştiul pe locul 30 în topul celor mai recomandate oraşe europene pentru operarea unui centru de date.

Adoptarea pe scară largă a Inteligenţei Artificiale şi a proceselor de tip "cognitive power" generează o cerere fără precedent de capacitate în centrele de date. Fenomenul se întâmplă atât pe pieţele mature din vest, cât şi pe cele secundare sau emergente, printre care se află şi România, precizează reprezentanţii Tema Energy.

"Majoritatea analiştilor internaţionali consideră că reducerea dramatică a spaţiului disponibil în centrele de date din ţările foarte dezvoltate în acest domeniu (Marea Britanie, Franţa, Olanda, Germania, Irlanda, etc.) va determina tot mai mulţi investitori să se orienteze către pieţele secundare: Europa de Est şi Scandinavia. Astfel, în următorii doi ani, principalele investiţii vor fi direcţionate către locuri în care costul terenurilor, al energiei şi al resurselor umane este mai redus, dar totodată există noduri performante de comunicaţii, energie electrică suficientă şi cât mai verde şi capabilităţi tehnice pentru construcţia şi operarea unor centre de date de mari dimensiuni", se mai arată în comunicat.

DataCenter Forum este singurul eveniment dedicat pieţei de centre de date şi cloud din România, acesta reunind cei mai importanţi jucători din industrie, de la investitori şi proprietari de centre de date la specialişti, proiectanţi, consultanţi. Evenimentul este organizat de Tema Energy, lider al pieţei Data Center din România.

Fondată în 2002, compania s-a remarcat ca integrator de sisteme şi soluţii complexe de inginerie: centre de date, sisteme de alimentare continuă cu energie electrică, stocare de energie, detectare şi stingere a incendiilor, climatizare, comunicaţii, management software, sisteme feroviare şi alte soluţii, adresate infrastructurilor critice şi aplicaţiilor "mission-critical". Tema Energy are în prezent o echipă formată din peste 70 de ingineri, specialişti şi tehnicieni şi continuă să recruteze personal calificat, dar şi tineri absolvenţi de la universităţi tehnice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2865 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...