ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România şi-ar putea tripla piaţa centrelor de date în următorii trei ani (companie)

02 Aprilie 2024   |   Agerpres

Bucureştiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicaţii, reţelelor de energie electrică, dar şi la personal calificat, arată sursa citată.

 
 
România şi-ar putea tripla sau creşte chiar de până la şapte-opt ori capacitatea centrelor de date în următorii trei ani, după ce în ultimele luni mai mulţi investitori au anunţat construcţia de proiecte noi în Bucureşti, consideră Mihai Manole, director general Tema Energy, potrivit unui comunicat al companiei.

Anul trecut, mai mulţi jucători relevanţi şi-au anunţat intenţiile şi au demarat proiecte de executare a unor centre de date de mari dimensiuni. Bucureştiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicaţii, reţelelor de energie electrică, dar şi la personal calificat, arată sursa citată.

De altfel, opt dintre cele mai relevante zece centre de date din România se află în Capitală, conform datelor sintetizate de organizatorii DataCenter Forum. Ediţia din acest an a DataCenter Forum, care va avea loc pe 9 mai, va găzdui în premieră o dezbatere asupra oportunităţilor de investiţii pe care le oferă România, la care vor participa reprezentanţi ai companiilor Portland Trust, DC Byte şi ClusterPower.


"Zona Bucureşti - Ilfov are şansa reală să devină un hub regional pentru centrele de date, mulţumită condiţiilor pe care le oferă investitorilor internaţionali. Disponibilitatea comunicaţiilor de mare viteză, capacitatea de alimentare cu energie, preţul încă mic al electricităţii şi resursele umane calificate sunt doar câteva dintre avantaje. În ultimele luni, mai mulţi investitori internaţionali relevanţi au anunţat proiecte în Bucureşti şi împrejurimi, care totalizează peste 100 MW putere electrică. Dacă luăm în considerare că execuţia unui centru de date mare durează în medie aproximativ doi-trei ani, în 2027 am putea asista la o creştere accelerată, de trei până la de şapte-opt ori, a capacităţii actuale", a precizat Mihai Manole în documentul citat.

Capitala României se află pe poziţia a noua în topul pieţelor emergente la nivel de EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), cu centre de date care totalizează 15 MW putere electrică, potrivit raportului din 2023 al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, se precizează în comunicat. Proiectele aflate deja în dezvoltare pot creşte însă această capacitate la 50-55 MW într-un termen relativ scurt.

Un alt raport similar, publicat de Savills, plasează Bucureştiul pe locul 30 în topul celor mai recomandate oraşe europene pentru operarea unui centru de date.

Adoptarea pe scară largă a Inteligenţei Artificiale şi a proceselor de tip "cognitive power" generează o cerere fără precedent de capacitate în centrele de date. Fenomenul se întâmplă atât pe pieţele mature din vest, cât şi pe cele secundare sau emergente, printre care se află şi România, precizează reprezentanţii Tema Energy.

"Majoritatea analiştilor internaţionali consideră că reducerea dramatică a spaţiului disponibil în centrele de date din ţările foarte dezvoltate în acest domeniu (Marea Britanie, Franţa, Olanda, Germania, Irlanda, etc.) va determina tot mai mulţi investitori să se orienteze către pieţele secundare: Europa de Est şi Scandinavia. Astfel, în următorii doi ani, principalele investiţii vor fi direcţionate către locuri în care costul terenurilor, al energiei şi al resurselor umane este mai redus, dar totodată există noduri performante de comunicaţii, energie electrică suficientă şi cât mai verde şi capabilităţi tehnice pentru construcţia şi operarea unor centre de date de mari dimensiuni", se mai arată în comunicat.

DataCenter Forum este singurul eveniment dedicat pieţei de centre de date şi cloud din România, acesta reunind cei mai importanţi jucători din industrie, de la investitori şi proprietari de centre de date la specialişti, proiectanţi, consultanţi. Evenimentul este organizat de Tema Energy, lider al pieţei Data Center din România.

Fondată în 2002, compania s-a remarcat ca integrator de sisteme şi soluţii complexe de inginerie: centre de date, sisteme de alimentare continuă cu energie electrică, stocare de energie, detectare şi stingere a incendiilor, climatizare, comunicaţii, management software, sisteme feroviare şi alte soluţii, adresate infrastructurilor critice şi aplicaţiilor "mission-critical". Tema Energy are în prezent o echipă formată din peste 70 de ingineri, specialişti şi tehnicieni şi continuă să recruteze personal calificat, dar şi tineri absolvenţi de la universităţi tehnice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 657 / 17296
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...