ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC: Situaţia finanţelor publice rămâne fragilă şi generează îngrijorarea că ţinta de deficit riscă să nu fie atinsă

02 Aprilie 2024   |   Agerpres

Reprezentanţii FIC şi ai Ministrului Finanţelor au concluzionat că parteneriatul dintre FIC şi Ministerul Finanţelor va continua în luna aprilie cu discuţii tehnice cu privire la reforma fiscală şi digitalizarea ANAF.

 
 
Situaţia finanţelor publice rămâne fragilă şi generează îngrijorarea că ţinta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă, reducerea deficitului trebuind să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze şi zona cheltuielilor bugetare şi, mai ales, administrare fiscală pentru a obţine o colectare mai mare a taxelor existente, a declarat preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Daniel Anghel, după o întâlnire a investitorilor cu ministrul Finanţelor şi echipa acestuia.

Potrivit unui comunicat al FIC, Consiliul Investitorilor Străini a continuat dialogul cu Ministerul Finanţelor, prin organizarea unui eveniment dedicat strategiei fiscale care a reunit jumătate dintre preşedinţii şi directorii financiari ai membrilor FIC cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi echipa acestuia de la minister şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).


În cadrul evenimentului, investitorii au adresat întrebări privind sustenabilitatea bugetului de stat, reforma fiscală, digitalizarea ANAF şi implementarea sistemelor electronice de raportare, impactul măsurilor adoptate anul trecut, măsurile de sprijinire a investiţiilor mari şi de stimulare a inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, evoluţiile din pieţele financiare internaţionale şi dialogul cu agenţiile de rating, finanţarea sistemului de sănătate etc.

"Ministrul şi echipa sa au răspuns deschis la toate întrebările şi au subliniat importanţa discuţiilor tehnice lunare cu reprezentanţii FIC. În plus, ministrul Finanţelor a confirmat că în 2024 nu vor fi introduse taxe sau impozite noi şi nici nu vor fi majorate cele existente, iar susţinerea investiţiilor mari prin scheme de ajutor de stat este una dintre temele centrale pentru minister", se spune în comunicat.

Membrii FIC susţin abordarea strategică, pe termen mediu şi lung, a domeniilor cheie, aşa cum este cazul şi regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat, dar şi a dezvoltării economice şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluţiilor durabile.

"Situaţia finanţelor publice rămâne în continuare fragilă şi generează îngrijorarea că ţinta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă. Eforturile pentru consolidarea fiscală sunt esenţiale pentru percepţia investitorilor, pentru îndeplinirea condiţionalităţilor din PNRR şi implicit pentru atragerea fondurilor europene prin acest mecanism. Ca urmare, este foarte important să vedem dacă măsurile luate, în speţă pachetul fiscal intrat în vigoare în acest an, au rezultatele scontate şi care sunt politicile fiscale viitoare. Dacă pachetul fiscal nu îşi atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate aştepta la alte decizii în plan fiscal. Însă reducerea deficitului ar trebui să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze şi zona cheltuielilor bugetare şi, mai ales, administrare fiscală pentru a obţine o colectare mai mare a taxelor existente. Din această perspectivă susţinem că reforma şi digitalizarea ANAF rămân vitale pentru consolidarea fiscală. În acelaşi timp un cadru fiscal predictibil şi stabil este necesar pentru ca mediul de afaceri să realizeze investiţii cu impact pentru economie şi, evident, pentru încasările bugetului de stat. Aşa cum am declarat constant, FIC susţine predictibilitatea şi transparenţa politicilor publice, iar aceste întâlniri cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe sunt esenţiale pentru promovarea dialogului cu mediul de afaceri", a declarat preşedintele FIC, Daniel Anghel.

Încă din anul 2019, România se află într-un context bugetar complicat şi este nevoie de o abordare echilibrată din partea autorităţilor pentru a asigura menţinerea în deficitul asumat pentru 2024, susţine FIC. Preşedinţii şi liderii financiari ai membrilor FIC şi reprezentanţii MF au agreat că, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat, sunt necesare măsuri pentru susţinerea investiţiilor cu o valoare adăugată mare, îmbunătăţirea colectării prin modernizarea întregii arhitecturi a ANAF şi eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice.

"Investiţiile private pot avea o contribuţie semnificativă în relansarea economică, însă este necesar un dialog constant între autorităţi şi investitori pentru a seta direcţiile strategice pentru economie. (...) De asemenea, este important ca mediul de afaceri să facă parte din dezbaterile cu privire la reforma fiscală, iar principiile noului sistem să fie bazate pe predictibilitate, echitate, ajustarea dezechilibrelor, claritate şi reducerea zonelor gri", se mai spune în document.

Reprezentanţii FIC şi ai Ministrului Finanţelor au concluzionat că parteneriatul dintre FIC şi Ministerul Finanţelor va continua în luna aprilie cu discuţii tehnice cu privire la reforma fiscală şi digitalizarea ANAF.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 141 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...