FIC: Situaţia finanţelor publice rămâne fragilă şi generează îngrijorarea că ţinta de deficit riscă să nu fie atinsă
02 Aprilie 2024
AgerpresReprezentanţii FIC şi ai Ministrului Finanţelor au concluzionat că parteneriatul dintre FIC şi Ministerul Finanţelor va continua în luna aprilie cu discuţii tehnice cu privire la reforma fiscală şi digitalizarea ANAF.
Situaţia finanţelor publice rămâne fragilă şi generează îngrijorarea că ţinta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă, reducerea deficitului trebuind să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze şi zona cheltuielilor bugetare şi, mai ales, administrare fiscală pentru a obţine o colectare mai mare a taxelor existente, a declarat preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Daniel Anghel, după o întâlnire a investitorilor cu ministrul Finanţelor şi echipa acestuia.
Potrivit unui comunicat al FIC, Consiliul Investitorilor Străini a continuat dialogul cu Ministerul Finanţelor, prin organizarea unui eveniment dedicat strategiei fiscale care a reunit jumătate dintre preşedinţii şi directorii financiari ai membrilor FIC cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi echipa acestuia de la minister şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Potrivit unui comunicat al FIC, Consiliul Investitorilor Străini a continuat dialogul cu Ministerul Finanţelor, prin organizarea unui eveniment dedicat strategiei fiscale care a reunit jumătate dintre preşedinţii şi directorii financiari ai membrilor FIC cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi echipa acestuia de la minister şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
În cadrul evenimentului, investitorii au adresat întrebări privind sustenabilitatea bugetului de stat, reforma fiscală, digitalizarea ANAF şi implementarea sistemelor electronice de raportare, impactul măsurilor adoptate anul trecut, măsurile de sprijinire a investiţiilor mari şi de stimulare a inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, evoluţiile din pieţele financiare internaţionale şi dialogul cu agenţiile de rating, finanţarea sistemului de sănătate etc.
"Ministrul şi echipa sa au răspuns deschis la toate întrebările şi au subliniat importanţa discuţiilor tehnice lunare cu reprezentanţii FIC. În plus, ministrul Finanţelor a confirmat că în 2024 nu vor fi introduse taxe sau impozite noi şi nici nu vor fi majorate cele existente, iar susţinerea investiţiilor mari prin scheme de ajutor de stat este una dintre temele centrale pentru minister", se spune în comunicat.
Membrii FIC susţin abordarea strategică, pe termen mediu şi lung, a domeniilor cheie, aşa cum este cazul şi regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat, dar şi a dezvoltării economice şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluţiilor durabile.
"Situaţia finanţelor publice rămâne în continuare fragilă şi generează îngrijorarea că ţinta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă. Eforturile pentru consolidarea fiscală sunt esenţiale pentru percepţia investitorilor, pentru îndeplinirea condiţionalităţilor din PNRR şi implicit pentru atragerea fondurilor europene prin acest mecanism. Ca urmare, este foarte important să vedem dacă măsurile luate, în speţă pachetul fiscal intrat în vigoare în acest an, au rezultatele scontate şi care sunt politicile fiscale viitoare. Dacă pachetul fiscal nu îşi atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate aştepta la alte decizii în plan fiscal. Însă reducerea deficitului ar trebui să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze şi zona cheltuielilor bugetare şi, mai ales, administrare fiscală pentru a obţine o colectare mai mare a taxelor existente. Din această perspectivă susţinem că reforma şi digitalizarea ANAF rămân vitale pentru consolidarea fiscală. În acelaşi timp un cadru fiscal predictibil şi stabil este necesar pentru ca mediul de afaceri să realizeze investiţii cu impact pentru economie şi, evident, pentru încasările bugetului de stat. Aşa cum am declarat constant, FIC susţine predictibilitatea şi transparenţa politicilor publice, iar aceste întâlniri cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe sunt esenţiale pentru promovarea dialogului cu mediul de afaceri", a declarat preşedintele FIC, Daniel Anghel.
Încă din anul 2019, România se află într-un context bugetar complicat şi este nevoie de o abordare echilibrată din partea autorităţilor pentru a asigura menţinerea în deficitul asumat pentru 2024, susţine FIC. Preşedinţii şi liderii financiari ai membrilor FIC şi reprezentanţii MF au agreat că, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat, sunt necesare măsuri pentru susţinerea investiţiilor cu o valoare adăugată mare, îmbunătăţirea colectării prin modernizarea întregii arhitecturi a ANAF şi eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice.
"Investiţiile private pot avea o contribuţie semnificativă în relansarea economică, însă este necesar un dialog constant între autorităţi şi investitori pentru a seta direcţiile strategice pentru economie. (...) De asemenea, este important ca mediul de afaceri să facă parte din dezbaterile cu privire la reforma fiscală, iar principiile noului sistem să fie bazate pe predictibilitate, echitate, ajustarea dezechilibrelor, claritate şi reducerea zonelor gri", se mai spune în document.
Reprezentanţii FIC şi ai Ministrului Finanţelor au concluzionat că parteneriatul dintre FIC şi Ministerul Finanţelor va continua în luna aprilie cu discuţii tehnice cu privire la reforma fiscală şi digitalizarea ANAF.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1578 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...