ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Românii vor să cheltuie maximum 30% din veniturile lunare pentru închirierea unei locuinţe (sondaj)

28 August 2024   |   Agerpres

Preţul rămâne cel mai important criteriu după care se ghidează clienţii, iar în unele cazuri chiriaşii sunt dispuşi să facă şi compromisuri pentru a plăti mai puţin la final de lună, fie în cazul unei locuinţe care nu se află în cea mai bună zonă, fie atunci când nu bifează foarte bine la capitolul calitate.

 
 
Românii au nevoie de până la cinci vizionări pentru a lua o decizie în privinţa închirierii unei locuinţe şi sunt dispuşi să cheltuie cel mult 30% din veniturile lunare pentru plata chiriei, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o platformă imobiliară.

Potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro, circa 44% dintre românii care şi-au căutat, în august, o locuinţă de închiriat au spus că facilitatea cea mai importantă pe care o iau în considerare atunci când îşi aleg viitorul loc pe care să-l numească "acasă" este accesul uşor la mijloacele de transport în comun. Pentru alţi 25% locuinţa trebuie să fie dotată cu centrală termică, iar pentru 14% proprietatea ar trebui să vină la pachet şi cu un loc de parcare.


Cu toate acestea, preţul rămâne cel mai important criteriu după care se ghidează clienţii, iar în unele cazuri chiriaşii sunt dispuşi să facă şi compromisuri pentru a plăti mai puţin la final de lună, fie în cazul unei locuinţe care nu se află în cea mai bună zonă, fie atunci când nu bifează foarte bine la capitolul calitate.

Mai mult, aproape o treime (32%) dintre cei care au luat parte la sondaj pun în balanţă necesitatea semnării unui contract cu un potenţial preţ mai avantajos pe care l-ar putea obţine din partea proprietarului, în timp ce alţi 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere.

Când vine vorba despre sumele de bani pe care sunt dispuşi chiriaşii să le achite lunar, 80% dintre respondenţi au afirmat că sunt dispuşi să plătească în fiecare lună cel mult 30% din veniturile pe care le obţin pentru închirierea unei locuinţe. Totuşi, există şi cazuri în care viitorii chiriaşi se gândesc să plătească sume care depăşesc o jumătate din salariu pentru a-şi găsi locuinţa dorită.

"Apropierea începutului noului an universitar poate influenţa semnificativ preţurile solicitate de proprietari, având în vedere faptul că cererea atinge un nivel critic, iar oferta scade galopant. În trimestrul al II-lea, de exemplu, oferta de proprietăţi rezidenţiale listate la închiriere a scăzut, la nivel naţional, cu aproape 12%, ajungând la 66.800 de locuinţe. De altfel, mai bine de jumătate dintre respondenţii sondajului Imobiliare.ro care prospectează piaţa la ora actuală şi nu sunt la prima închiriere spun că simt că este tot mai dificil să găseşti o locuinţă", se arată în cercetarea de specialitate.

În ceea ce priveşte vizionările de locuinţe, în 84% dintre cazuri e nevoie de două până la cinci vizionări pentru a lua o decizie. Alţi 11% merg şi la zece vizionări până când găsesc exact ce îşi doresc. Doar 5% aleg locuinţa pentru închiriat "din prima".

"Persoanele care au animale de companie sunt evitate de cei mai mulţi proprietari. Pe locul al doilea se află potenţialii chiriaşi care nu au un venit stabil, iar pe locul al treilea familiile care au copii mici. Agenţii imobiliari spun, totodată, în proporţie de 68%, că proprietarii sunt dispuşi să negocieze chiria pe care o solicită. Atunci când vine vorba despre interesul pentru semnarea unui contract de închiriere, acesta tinde să rămână în mare parte la acelaşi nivel ca anul trecut. Circa 65% dintre agenţii imobiliari care au luat parte la sondajul Imobiliare.ro au fost de acord că până la sfârşitul toamnei vom putea observa noi scumpiri în materie de chirii. Din aceştia, 41% sunt de părere că majorările vor fi cu cel mult 10%", notează sursa citată.

Datele din piaţă arată că, în momentul de faţă, preţul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu două camere este de 550 euro/lună, în Bucureşti şi în Cluj-Napoca, 499 euro/lună în Braşov, 450 euro/lună în Constanţa şi de 400 euro/lună în Timişoara şi în Iaşi.

Platforma Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul lunii august, două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat exclusiv persoanelor care au intrat, la sfârşitul verii, în cursa pentru identificarea locuinţei potrivite, iar cel de-al doilea a vizat obţinerea perspectivei agenţilor imobiliari asupra evoluţiei pieţei închirierilor până la sfârşitul toamnei.

În cazul primului sondaj au fost chestionate 1.609 persoane, iar în cadrul celei de-a doua cercetări au fost intervievaţi 202 agenţi imobiliari din întreaga ţară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick, lider pe piața de sisteme de siguranță și de securitate pentru clădiri, în vânzarea către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cristian Buzan, Executive Vice President ENGIE, absolvent de Economie și Drept, implicat în proiecte multe și variate, din industrii diferite: „Pentru mine, dreptul nu este doar o sumă de norme și principii care trebuie respectate, ci constituie și un excelent instrument de realizare a unei afaceri, de așezare a regulilor economice”
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat AFI Europe în achiziția Bucharest Financial Plaza de la IMMOFINANZ. Echipa a fost coordonată de Florian Nițu (Managing Partner)
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...