ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Românii vor să cheltuie maximum 30% din veniturile lunare pentru închirierea unei locuinţe (sondaj)

28 August 2024   |   Agerpres

Preţul rămâne cel mai important criteriu după care se ghidează clienţii, iar în unele cazuri chiriaşii sunt dispuşi să facă şi compromisuri pentru a plăti mai puţin la final de lună, fie în cazul unei locuinţe care nu se află în cea mai bună zonă, fie atunci când nu bifează foarte bine la capitolul calitate.

 
 
Românii au nevoie de până la cinci vizionări pentru a lua o decizie în privinţa închirierii unei locuinţe şi sunt dispuşi să cheltuie cel mult 30% din veniturile lunare pentru plata chiriei, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o platformă imobiliară.

Potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro, circa 44% dintre românii care şi-au căutat, în august, o locuinţă de închiriat au spus că facilitatea cea mai importantă pe care o iau în considerare atunci când îşi aleg viitorul loc pe care să-l numească "acasă" este accesul uşor la mijloacele de transport în comun. Pentru alţi 25% locuinţa trebuie să fie dotată cu centrală termică, iar pentru 14% proprietatea ar trebui să vină la pachet şi cu un loc de parcare.


Cu toate acestea, preţul rămâne cel mai important criteriu după care se ghidează clienţii, iar în unele cazuri chiriaşii sunt dispuşi să facă şi compromisuri pentru a plăti mai puţin la final de lună, fie în cazul unei locuinţe care nu se află în cea mai bună zonă, fie atunci când nu bifează foarte bine la capitolul calitate.

Mai mult, aproape o treime (32%) dintre cei care au luat parte la sondaj pun în balanţă necesitatea semnării unui contract cu un potenţial preţ mai avantajos pe care l-ar putea obţine din partea proprietarului, în timp ce alţi 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere.

Când vine vorba despre sumele de bani pe care sunt dispuşi chiriaşii să le achite lunar, 80% dintre respondenţi au afirmat că sunt dispuşi să plătească în fiecare lună cel mult 30% din veniturile pe care le obţin pentru închirierea unei locuinţe. Totuşi, există şi cazuri în care viitorii chiriaşi se gândesc să plătească sume care depăşesc o jumătate din salariu pentru a-şi găsi locuinţa dorită.

"Apropierea începutului noului an universitar poate influenţa semnificativ preţurile solicitate de proprietari, având în vedere faptul că cererea atinge un nivel critic, iar oferta scade galopant. În trimestrul al II-lea, de exemplu, oferta de proprietăţi rezidenţiale listate la închiriere a scăzut, la nivel naţional, cu aproape 12%, ajungând la 66.800 de locuinţe. De altfel, mai bine de jumătate dintre respondenţii sondajului Imobiliare.ro care prospectează piaţa la ora actuală şi nu sunt la prima închiriere spun că simt că este tot mai dificil să găseşti o locuinţă", se arată în cercetarea de specialitate.

În ceea ce priveşte vizionările de locuinţe, în 84% dintre cazuri e nevoie de două până la cinci vizionări pentru a lua o decizie. Alţi 11% merg şi la zece vizionări până când găsesc exact ce îşi doresc. Doar 5% aleg locuinţa pentru închiriat "din prima".

"Persoanele care au animale de companie sunt evitate de cei mai mulţi proprietari. Pe locul al doilea se află potenţialii chiriaşi care nu au un venit stabil, iar pe locul al treilea familiile care au copii mici. Agenţii imobiliari spun, totodată, în proporţie de 68%, că proprietarii sunt dispuşi să negocieze chiria pe care o solicită. Atunci când vine vorba despre interesul pentru semnarea unui contract de închiriere, acesta tinde să rămână în mare parte la acelaşi nivel ca anul trecut. Circa 65% dintre agenţii imobiliari care au luat parte la sondajul Imobiliare.ro au fost de acord că până la sfârşitul toamnei vom putea observa noi scumpiri în materie de chirii. Din aceştia, 41% sunt de părere că majorările vor fi cu cel mult 10%", notează sursa citată.

Datele din piaţă arată că, în momentul de faţă, preţul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu două camere este de 550 euro/lună, în Bucureşti şi în Cluj-Napoca, 499 euro/lună în Braşov, 450 euro/lună în Constanţa şi de 400 euro/lună în Timişoara şi în Iaşi.

Platforma Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul lunii august, două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat exclusiv persoanelor care au intrat, la sfârşitul verii, în cursa pentru identificarea locuinţei potrivite, iar cel de-al doilea a vizat obţinerea perspectivei agenţilor imobiliari asupra evoluţiei pieţei închirierilor până la sfârşitul toamnei.

În cazul primului sondaj au fost chestionate 1.609 persoane, iar în cadrul celei de-a doua cercetări au fost intervievaţi 202 agenţi imobiliari din întreaga ţară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2020 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...