Şase din zece români şi-ar dori să lucreze în domeniul IT (studiu)
19 Octombrie 2020
AgerpresDin punct de vedere al siguranţei joburilor pe termen lung, domeniul ocupă primul loc, la o distanţă considerabilă de celelalte industrii. Astfel, 80% dintre respondenţi au spus că îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulţi faţă de opţiuni precum: Farma, Financiar şi Telecom.
Aproape două treimi dintre români (64%) şi-ar dori să lucreze în IT, iar şapte din zece persoane afirmă că şi-ar dori să urmeze un curs de specialitate în acest domeniu, în următorul an, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, publicat luni.
Conform cercetării de piaţă "The Future is IT", realizată de Codecool, IT-ul s-a numărat printre primele trei industrii alese de către respondenţi, când a venit vorba despre atractivitate, siguranţa ce ţine de stabilitatea domeniului şi nivelurile salariale. Astfel, 64% dintre cei întrebaţi în ce domeniu ar dori să lucreze au ales IT, urmat de Industriile Creative (50%) şi Telecom (38%).
Din punct de vedere al siguranţei joburilor pe termen lung, domeniul ocupă primul loc, la o distanţă considerabilă de celelalte industrii. Astfel, 80% dintre respondenţi au spus că îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulţi faţă de opţiuni precum: Farma, Financiar şi Telecom.
Şi în privinţa salariilor, IT-ul se află în topul preferinţelor, 91% dintre respondenţi considerându-l cel mai rentabil domeniu. Pe locurile următoare se clasează domeniile Financiar (57%) şi Farma (35%).
În ceea ce priveşte aşteptările salariale, pentru o poziţie de programator junior fără experienţă în domeniu, 40% dintre respondenţi au spus că se aşteaptă la un salariu net de 2.001 - 3.000 de lei, 31% îşi doresc între 3.001 şi 4.000 de lei, 12% vor între 4.001 şi 5.000 de lei, 8% vor mai mult de 5.000 de lei, în timp ce 9% se aşteaptă la mai puţin de 2.000 de lei.
"IT-ul este o opţiune ce oferă stabilitate din multe puncte de vedere, mai ales pe timpul pandemiei, când multe joburi au avut de suferit. Însă, pentru a putea activa în domeniu sunt necesare nu doar motivaţia şi determinarea, cât şi timpul alocat urmării unui curs şi învăţării de la zero a unui domeniu nou. Conform studiului, aproximativ o treime dintre respondenţi au declarat că ar fi dispuşi să dedice între 6 şi 12 luni dobândirii abilităţilor de programare, tot atâţia ar dori să termine cursul între 3 şi 6 luni, în timp ce aproape un sfert sunt gata să investească până la un an în studii", menţionează realizatorii studiului de specialitate.
Întrebaţi dacă au urmat un curs de IT în trecut, doar un sfert dintre participanţi au răspuns afirmativ, însă în momentul de faţă interesul pentru o astfel de specializare este foarte mare, 7 din 10 respondenţi afirmând că îşi doresc să participe la un astfel de curs în următoarele 12 luni. Mai mult decât atât, tot atâţia consideră că oricine poate învăţa să programeze, cât timp este suficient de motivat. În acest sens, aproape jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că s-ar orienta către domeniul IT pentru că sunt pasionaţi (44%) şi o pondere similară pentru că li se pare o oportunitate bună de reconversie profesională.
Limbajele de programare cele mai căutate sunt Java şi JavaScript, dorite de aproape 60% dintre respondenţi. Acestea sunt urmate de C++ şi Python.
Cât despre metoda de studiu, cei mai mulţi respondenţi (27%) preferă să înveţe asistaţi de mentori, online. Învăţământul tradiţional este următoarea preferinţă, fiind ales de 23% de participanţi şi urmat îndeaproape de cursurile online individuale (22%). De asemenea, îndrumarea unui specialist e foarte importantă pentru ei, 45% spunând că au nevoie de validarea unui mentor în procesul de învăţare.
Datele unor studii publicate în 2019 arătau că România se confrunta cu un deficit de peste 15.000 de profesionişti în domeniul IT&C.
Studiul Codecool a fost realizat online, prin metoda CAWI, pe un eşantion de 1.864 de persoane, cu vârste peste 18 ani din România şi cu interes pentru zona IT&tech.
Misiunea principală a Şcolii de programare Codecool, înfiinţată prin fondurile de capital privat din Ungaria, este de a reinventa procesul de educaţie IT şi de a completa lipsa actuală şi viitoare a profesioniştilor prin intermediul programului său unic de instruire orientat spre practică.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 14810 / 18033 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...