Şase din zece români şi-ar dori să lucreze în domeniul IT (studiu)
19 Octombrie 2020
AgerpresDin punct de vedere al siguranţei joburilor pe termen lung, domeniul ocupă primul loc, la o distanţă considerabilă de celelalte industrii. Astfel, 80% dintre respondenţi au spus că îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulţi faţă de opţiuni precum: Farma, Financiar şi Telecom.
Aproape două treimi dintre români (64%) şi-ar dori să lucreze în IT, iar şapte din zece persoane afirmă că şi-ar dori să urmeze un curs de specialitate în acest domeniu, în următorul an, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, publicat luni.
Conform cercetării de piaţă "The Future is IT", realizată de Codecool, IT-ul s-a numărat printre primele trei industrii alese de către respondenţi, când a venit vorba despre atractivitate, siguranţa ce ţine de stabilitatea domeniului şi nivelurile salariale. Astfel, 64% dintre cei întrebaţi în ce domeniu ar dori să lucreze au ales IT, urmat de Industriile Creative (50%) şi Telecom (38%).
Din punct de vedere al siguranţei joburilor pe termen lung, domeniul ocupă primul loc, la o distanţă considerabilă de celelalte industrii. Astfel, 80% dintre respondenţi au spus că îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulţi faţă de opţiuni precum: Farma, Financiar şi Telecom.
Şi în privinţa salariilor, IT-ul se află în topul preferinţelor, 91% dintre respondenţi considerându-l cel mai rentabil domeniu. Pe locurile următoare se clasează domeniile Financiar (57%) şi Farma (35%).
În ceea ce priveşte aşteptările salariale, pentru o poziţie de programator junior fără experienţă în domeniu, 40% dintre respondenţi au spus că se aşteaptă la un salariu net de 2.001 - 3.000 de lei, 31% îşi doresc între 3.001 şi 4.000 de lei, 12% vor între 4.001 şi 5.000 de lei, 8% vor mai mult de 5.000 de lei, în timp ce 9% se aşteaptă la mai puţin de 2.000 de lei.
"IT-ul este o opţiune ce oferă stabilitate din multe puncte de vedere, mai ales pe timpul pandemiei, când multe joburi au avut de suferit. Însă, pentru a putea activa în domeniu sunt necesare nu doar motivaţia şi determinarea, cât şi timpul alocat urmării unui curs şi învăţării de la zero a unui domeniu nou. Conform studiului, aproximativ o treime dintre respondenţi au declarat că ar fi dispuşi să dedice între 6 şi 12 luni dobândirii abilităţilor de programare, tot atâţia ar dori să termine cursul între 3 şi 6 luni, în timp ce aproape un sfert sunt gata să investească până la un an în studii", menţionează realizatorii studiului de specialitate.
Întrebaţi dacă au urmat un curs de IT în trecut, doar un sfert dintre participanţi au răspuns afirmativ, însă în momentul de faţă interesul pentru o astfel de specializare este foarte mare, 7 din 10 respondenţi afirmând că îşi doresc să participe la un astfel de curs în următoarele 12 luni. Mai mult decât atât, tot atâţia consideră că oricine poate învăţa să programeze, cât timp este suficient de motivat. În acest sens, aproape jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că s-ar orienta către domeniul IT pentru că sunt pasionaţi (44%) şi o pondere similară pentru că li se pare o oportunitate bună de reconversie profesională.
Limbajele de programare cele mai căutate sunt Java şi JavaScript, dorite de aproape 60% dintre respondenţi. Acestea sunt urmate de C++ şi Python.
Cât despre metoda de studiu, cei mai mulţi respondenţi (27%) preferă să înveţe asistaţi de mentori, online. Învăţământul tradiţional este următoarea preferinţă, fiind ales de 23% de participanţi şi urmat îndeaproape de cursurile online individuale (22%). De asemenea, îndrumarea unui specialist e foarte importantă pentru ei, 45% spunând că au nevoie de validarea unui mentor în procesul de învăţare.
Datele unor studii publicate în 2019 arătau că România se confrunta cu un deficit de peste 15.000 de profesionişti în domeniul IT&C.
Studiul Codecool a fost realizat online, prin metoda CAWI, pe un eşantion de 1.864 de persoane, cu vârste peste 18 ani din România şi cu interes pentru zona IT&tech.
Misiunea principală a Şcolii de programare Codecool, înfiinţată prin fondurile de capital privat din Ungaria, este de a reinventa procesul de educaţie IT şi de a completa lipsa actuală şi viitoare a profesioniştilor prin intermediul programului său unic de instruire orientat spre practică.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 15169 / 18392 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...