ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Scădere de peste zece ori a profitului companiilor de pe piaţa jocurilor de noroc şi a pariurilor din România (analiză)

13 Octombrie 2021   |   Agerpres

În acelaşi timp, piaţa locală a jocurilor de noroc şi a pariurilor a înregistrat un declin de aproximativ 50%, superior ca pondere chiar şi industriei HoReCa, a cărei diminuare a fost de 30%.

 
 
Profiturile înregistrate de companiile care activează pe piaţa jocurilor de noroc şi a pariurilor din România au scăzut de zece ori, până la valoarea de 187 milioane de lei, în anul 2020, de la peste un miliard de lei, cu un an înainte, reiese dintr-o analiză întocmită de specialişti unei platforme de specialitate.

În acelaşi timp, piaţa locală a jocurilor de noroc şi a pariurilor a înregistrat un declin de aproximativ 50%, superior ca pondere chiar şi industriei HoReCa, a cărei diminuare a fost de 30%.

Potrivit Termene.ro, din punct de vedere valoric, anul 2020 a însemnat o scădere a încasărilor, de la 10 miliarde de lei (valoarea înregistrată la nivelul anului 2019) la 5,13 miliarde lei (valoarea înregistrată la nivelul anului 2020). În anul 2018, veniturile companiilor care activează în acest domeniu au fost de 9,16 miliarde de lei.


"Scăderea veniturilor la aproape 50% din cele aferente anului 2019 este cauzată şi de faptul că la nivelul populaţiei competenţele digitale sunt slabe. Opţiunile de pariere on-line, deşi puse la dispoziţie de majoritatea actorilor din acest domeniu, sunt încă insuficient accesate de clienţi. Dacă în alte domenii restrângerea activităţii a venit la pachet şi cu eficientizarea acesteia, lucru vizibil în indicatori precum rata profitabilităţii, în cazul de faţă, anul 2020 a generat o scădere masivă a profiturilor pe care industria jocurilor de noroc şi a pariurilor le-a obţinut.

Din punctul de vedere al profitului, anul trecut, la nivelul întregului domeniu, s-au obţinut aproximativ 187 milioane lei profit, în scădere de la peste un miliard de lei, valoarea înregistrată în anul 2019, respectiv 840 milioane lei, în 2018.

"Efect al ratei de scădere mai accentuate în cadrul profiturilor (scădere de 10 ori raportat la anul anterior) comparativ cu cea a veniturilor (reducere de doua ori raportat la anul anterior) la nivelul domeniului s-a înregistrat şi o scădere accentuată a profitabilităţii. Astfel, dacă în anul 2019 profitabilitatea era de 10,85%, anul 2020 a adus o scădere a acestui indicator la 3,66%. În anul 2018 valoarea indicatorului era de 9,17%, aproximativ similară cu cea înregistrată în anul 2019", se menţionează în analiza de specialitate.

În ceea ce priveşte resursa umană, scăderea drastică a încasărilor a avut ca efect diminuarea numărului de angajaţi, de la peste 27.600 în anul 2019 la mai puţin de 18.400, în anul 2020.

Din punctul de vedere al numărului de companii care au raportat situaţii financiare aferente fiecărui an analizat, trendul este, de asemenea, descrescător. Astfel, pentru anul 2018 au fost 924 de companii care au depus situaţii financiare, în anul 2019 numărul acestora s-a redus la 828, iar în anul 2020 doar 645 de entităţi au mai depus datele financiare anuale.

"Scăderea veniturilor înregistrate a avut ca efect o creştere a timpului în care o societate îşi plăteşte datoriile cu peste 70 de zile. Astfel, dacă la nivelul anului 2019, timpul mediu de plată a datoriilor era de 100 de zile, în creştere uşoară de la 82 de zile (cât era în anul 2018), în anul 2020 aceasta a crescut la 172 de zile. Şi în cazul sumelor pe care societăţile din domeniu trebuie să le încaseze s-au înregistrat creşteri, dar mai scăzute, de doar 16 zile, de la 58 de zile, timp mediu pentru anul 2019, la 74 de zile, timp mediu pentru anul 2020. În anul 2018, timpul mediu de încasare a creanţelor era de 41 de zile. În ciuda faptului că domeniul a înregistrat scăderi pe toate planurile, în anul 2020 există mai puţine firme care au risc ridicat de intrare în insolvenţă comparativ cu anul 2019. În anul 2019, din 100 de companii 53 aveau risc scăzut de intrare în insolvenţă pe când în anul 2020, numărul acestora a crescut la 56. Concomitent, firmele cu risc crescut de a intra în insolvenţă a scăzut, de la 44 din 100 în anul 2019 la 40 în anul 2020. În termeni non - economici, riscul de a intra în insolvenţă poate fi asociat cu riscul ca firma să nu-şi mai poată plăti colaboratorii", se arată în studiul citat.

Termene.ro este o companie înfiinţată în anul 2014 din dorinţa de a permite companiilor identificarea oportunităţilor de afaceri şi evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă şi foarte uşor de utilizat.

Până în prezent, peste 70.000 de companii au acces la platforma completă care oferă informaţii actualizate în timp real despre datele financiare şi juridice ale firmelor din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12719 / 19561
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...