ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondaj RoCoach: 4 din 5 manageri consideră că sunt „buni” sau „foarte buni” în rolul lor. Doar 43% dintre angajați sunt însă de acord

14 Martie 2025   |   BizLawyer

Doar 27,4% dintre angajați consideră că liderii lor demonstrează un nivel ridicat de etică și integritate, comparativ cu 53,7% dintre lideri care își atribuie aceste calități. Empatia, adaptabilitatea și asumarea responsabilității sunt alte domenii unde diferențele de percepție sunt semnificative.

 
 
Deși 81% dintre liderii organizațiilor sunt convinși că își îndeplinesc bine sau foarte bine rolul de conducere, doar 43% dintre angajați confirmă că superiorul lor direct bifează criteriile unui bun manager în raport cu nevoile și așteptările lor, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel național pe un eșantion de peste 600 de respondenți. Diferențele de percepție sunt la fel de evidente și în alte aspecte-cheie ale leadershipului. În timp ce 74% dintre manageri consideră că își comunică foarte clar viziunea de business și obiectivele pentru echipa lor, 38% dintre angajați afirmă că nu primesc suficiente informații pentru a-și îndeplini cu succes responsabilitățile. Totodată, doar 36% dintre angajați simt că beneficiază de sprijinul de care ar avea nevoie din partea managerului direct, cu toate că 68% dintre lideri sunt de părere că oferă tot sprijinul necesar echipei.


Când vine vorba de stilul de leadership, cei mai mulți respondenți în rol de management se descriu drept implicați (86,57%) și motivaționali (73,1%), aceste caracteristici fiind esențiale unui bun manager. Cu toate acestea, o treime dintre angajați observă mai degrabă un stil autoritar la managerul lor, ceea ce doar 1 din 10 lideri recunoaște, mai arată datele sondajului RoCoach. Un alt aspect critic este comunicarea. Aceleași date arată că deși mai mult de jumătate dintre lideri (56,7% ) cred că sunt deschiși și transparenți, există o diferență de percepție în rândul angajaților, doar 30,1% dintre respondenți confirmând că au acces la toate informațiile necesare din partea managerului lor direct. Mai mult, angajații semnalează o comunicare neclară și confuză într-o proporție mult mai mare (14,6%) comparativ cu percepția managerilor (1,5%).

„Un lider bun trebuie să găsească echilibrul între viziune și capacitatea de a asculta, între fermitate în direcție și flexibilitate în adaptare. Diferența dintre modul în care liderii se evaluează și percepția angajaților asupra leadershipului este un aspect foarte important într-o piață a muncii tot mai competitivă. Această discrepanță poate afecta direct implicarea și loialitatea angajaților, punând presiune pe retenția talentelor. Dacă liderii nu conștientizează acest decalaj, există riscul ca angajații să nu se mai simtă motivați și să caute oportunități în alte companii”, explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din România, cu o experiență de peste 20.000 de ore în leadership și strategie de dezvoltare.

Doar 27,4% dintre angajați consideră că liderii lor demonstrează un nivel ridicat de etică și integritate, comparativ cu 53,7% dintre lideri care își atribuie aceste calități. Empatia, adaptabilitatea și asumarea responsabilității sunt alte domenii unde diferențele de percepție sunt semnificative.

„Pentru a reduce acest decalaj, companiile trebuie să investească în programe de dezvoltare a leadershipului, să încurajeze feedback-ul continuu și să creeze o cultură bazată pe transparență și ascultare activă. Această tranziție nu este doar o ajustare, ci un proces esențial de creștere și adaptare, care redefinește relația dintre lideri și echipele lor. Atunci când modul în care liderii se autoevaluează devine mai bine aliniat cu percepția angajaților, organizațiile evoluează, devenind mai eficiente și mai atractive pentru talentele valoroase”,  conchide Mihai Stănescu, care, de-a lungul carierei, a ghidat și consiliat sute de lideri din companii de retail, producție, energie și finanțe din România și Europa Centrală și de Est, sprijinindu-i în tranziții organizaționale complexe și contribuind la optimizarea leadershipului și la creșterea agilității echipelor de management.

Cu o experiență de peste două decenii, RoCoach accelerează această transformare prin programe intensive de dezvoltare a leadershipului, organizând anual peste 85 de zile de workshop-uri în sala de training și peste 350 de ore de coaching pentru echipe de management. Expertiza în coaching organizațional și de tranziție s-a concretizat  în colaborările cu peste 25 de clienți corporate doar în ultimul an, având un impact direct asupra a peste 400 de manageri din România. Prin aceste inițiative, RoCoach contribuie la crearea unor lideri mai aliniați la nevoile echipelor lor și mai adaptați provocărilor actuale din mediul de business.


Despre RoCoach
RoCoach este prima companie de coaching din România și lider în coaching executiv, de echipă și organizațional. De peste 20 de ani, este un partener de încredere pentru liderii și organizațiile aflate în tranziție, sprijinind peste 800 de clienți în clarificarea viziunii, îmbunătățirea performanței și transformarea culturii organizaționale. Cu o echipă de 20 facilitatori acreditați, RoCoach oferă soluții personalizate, adaptate provocărilor actuale, contribuind la dezvoltarea unui leadership eficient și a unor echipe aliniate strategic.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 819 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...