
Sondaj RoCoach: 4 din 5 manageri consideră că sunt „buni” sau „foarte buni” în rolul lor. Doar 43% dintre angajați sunt însă de acord
14 Martie 2025
BizLawyerDoar 27,4% dintre angajați consideră că liderii lor demonstrează un nivel ridicat de etică și integritate, comparativ cu 53,7% dintre lideri care își atribuie aceste calități. Empatia, adaptabilitatea și asumarea responsabilității sunt alte domenii unde diferențele de percepție sunt semnificative.
![]() |
Deși 81% dintre liderii organizațiilor sunt convinși că își îndeplinesc bine sau foarte bine rolul de conducere, doar 43% dintre angajați confirmă că superiorul lor direct bifează criteriile unui bun manager în raport cu nevoile și așteptările lor, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel național pe un eșantion de peste 600 de respondenți. Diferențele de percepție sunt la fel de evidente și în alte aspecte-cheie ale leadershipului. În timp ce 74% dintre manageri consideră că își comunică foarte clar viziunea de business și obiectivele pentru echipa lor, 38% dintre angajați afirmă că nu primesc suficiente informații pentru a-și îndeplini cu succes responsabilitățile. Totodată, doar 36% dintre angajați simt că beneficiază de sprijinul de care ar avea nevoie din partea managerului direct, cu toate că 68% dintre lideri sunt de părere că oferă tot sprijinul necesar echipei.
Când vine vorba de stilul de leadership, cei mai mulți respondenți în rol de management se descriu drept implicați (86,57%) și motivaționali (73,1%), aceste caracteristici fiind esențiale unui bun manager. Cu toate acestea, o treime dintre angajați observă mai degrabă un stil autoritar la managerul lor, ceea ce doar 1 din 10 lideri recunoaște, mai arată datele sondajului RoCoach. Un alt aspect critic este comunicarea. Aceleași date arată că deși mai mult de jumătate dintre lideri (56,7% ) cred că sunt deschiși și transparenți, există o diferență de percepție în rândul angajaților, doar 30,1% dintre respondenți confirmând că au acces la toate informațiile necesare din partea managerului lor direct. Mai mult, angajații semnalează o comunicare neclară și confuză într-o proporție mult mai mare (14,6%) comparativ cu percepția managerilor (1,5%).
„Un lider bun trebuie să găsească echilibrul între viziune și capacitatea de a asculta, între fermitate în direcție și flexibilitate în adaptare. Diferența dintre modul în care liderii se evaluează și percepția angajaților asupra leadershipului este un aspect foarte important într-o piață a muncii tot mai competitivă. Această discrepanță poate afecta direct implicarea și loialitatea angajaților, punând presiune pe retenția talentelor. Dacă liderii nu conștientizează acest decalaj, există riscul ca angajații să nu se mai simtă motivați și să caute oportunități în alte companii”, explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din România, cu o experiență de peste 20.000 de ore în leadership și strategie de dezvoltare.
Doar 27,4% dintre angajați consideră că liderii lor demonstrează un nivel ridicat de etică și integritate, comparativ cu 53,7% dintre lideri care își atribuie aceste calități. Empatia, adaptabilitatea și asumarea responsabilității sunt alte domenii unde diferențele de percepție sunt semnificative.
„Pentru a reduce acest decalaj, companiile trebuie să investească în programe de dezvoltare a leadershipului, să încurajeze feedback-ul continuu și să creeze o cultură bazată pe transparență și ascultare activă. Această tranziție nu este doar o ajustare, ci un proces esențial de creștere și adaptare, care redefinește relația dintre lideri și echipele lor. Atunci când modul în care liderii se autoevaluează devine mai bine aliniat cu percepția angajaților, organizațiile evoluează, devenind mai eficiente și mai atractive pentru talentele valoroase”, conchide Mihai Stănescu, care, de-a lungul carierei, a ghidat și consiliat sute de lideri din companii de retail, producție, energie și finanțe din România și Europa Centrală și de Est, sprijinindu-i în tranziții organizaționale complexe și contribuind la optimizarea leadershipului și la creșterea agilității echipelor de management.
Cu o experiență de peste două decenii, RoCoach accelerează această transformare prin programe intensive de dezvoltare a leadershipului, organizând anual peste 85 de zile de workshop-uri în sala de training și peste 350 de ore de coaching pentru echipe de management. Expertiza în coaching organizațional și de tranziție s-a concretizat în colaborările cu peste 25 de clienți corporate doar în ultimul an, având un impact direct asupra a peste 400 de manageri din România. Prin aceste inițiative, RoCoach contribuie la crearea unor lideri mai aliniați la nevoile echipelor lor și mai adaptați provocărilor actuale din mediul de business.
Despre RoCoach
RoCoach este prima companie de coaching din România și lider în coaching executiv, de echipă și organizațional. De peste 20 de ani, este un partener de încredere pentru liderii și organizațiile aflate în tranziție, sprijinind peste 800 de clienți în clarificarea viziunii, îmbunătățirea performanței și transformarea culturii organizaționale. Cu o echipă de 20 facilitatori acreditați, RoCoach oferă soluții personalizate, adaptate provocărilor actuale, contribuind la dezvoltarea unui leadership eficient și a unor echipe aliniate strategic.
RoCoach este prima companie de coaching din România și lider în coaching executiv, de echipă și organizațional. De peste 20 de ani, este un partener de încredere pentru liderii și organizațiile aflate în tranziție, sprijinind peste 800 de clienți în clarificarea viziunii, îmbunătățirea performanței și transformarea culturii organizaționale. Cu o echipă de 20 facilitatori acreditați, RoCoach oferă soluții personalizate, adaptate provocărilor actuale, contribuind la dezvoltarea unui leadership eficient și a unor echipe aliniate strategic.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 206 / 18891 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Sebastian Guţiu, Schoenherr şi Asociaţii: Dezvoltatorii și investitorii imobiliari sunt tot mai interesați de diversificarea portofoliilor
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy la semnarea unui contract EPC și O&M pentru un parc fotovoltaic de 265 MW din Dâmbovița
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Cazacu, Managing Associate la Popovici Nițu Stoica & Asociații despre avocatură la genul feminin și alegerile făcute în carieră: ”PNSA este un loc excelent pentru a te dezvolta ca avocat. Varietatea și anvergura proiectelor asistate juridic, interacțiunea directă, permanentă cu clienții și soliditatea echipei sunt doar câteva dintre argumentele în sprijinul acestei concluzii”
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Mușat & Asociații, firmă care a format generații de avocați de excepție. Monia Dobrescu, Partener: ”Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic. Tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Schoenherr a asistat IGT Services and Technologies SRL în achiziția diviziei de Service Delivery a Connections Consult. Mădălina Neagu (Partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
The Legal 500 EMEA, ediția 2025 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP și Filip & Company sunt pe podium, iar PNSA, Schoenherr, RTPR, CMS și ZRVP sunt în prima bandă în mai multe arii de practică. Foarte multe nume noi și anul acesta printre avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ‘Rising Stars’
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...