ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Deloitte: forța de muncă și costurile de construcție preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România

24 Martie 2025   |   BizLawyer

· Aproape 60% dintre participanți se așteaptă la o creștere a valorii tranzacțiilor imobiliare în 2025. Nivelul de optimism variază între 64%, în Cehia, și 24%, în România

Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal

 
 
Disponibilitatea și costul forței de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depășind aspectele legate de finanțarea proiectelor, care au dominat topul preocupărilor în ultimii ani, iar pe locurile următoare se află costurile de construcție (20%) și cele care implică achiziția de terenuri pentru dezvoltări viitoare (18%), potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2025, realizat în mai multe țări din regiune, inclusiv România. Pe de altă parte, aproape 60% dintre participanții la studiu se așteaptă la o creștere a valorii tranzacțiilor imobiliare în următoarea perioadă, nivelul de optimism variind între 64%, în Cehia, și 24%, în România.

Studiul subliniază faptul că sectorul imobiliar din Europa Centrală dă dovadă de reziliență și adaptabilitate în fața incertitudinilor globale, a tensiunilor geopolitice și a volatilității economice.

Mai mult de 50% din participanți anticipează o îmbunătățire a activității pe piață în acest an, față de 40% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 14%, de la 16% în 2024. Însă, în timp ce în țări precum Polonia și Cehia percepția este în linie cu media regională, în România 41% dintre participanți se așteaptă la o deteriorare a activității și doar 18% mizează pe creștere.

Și percepția cu privire la climatul economic s-a îmbunătățit în regiune în ultimul an – 36% dintre participanți se așteaptă la o evoluție pozitivă (față de 29% în urmă cu un an) și doar 19% anticipează o deteriorare. România iese în evidență și la acest capitol, cu 57% dintre participanți estimând o înrăutățire a climatului economic și doar 14%, o evoluție favorabilă. În schimb, Cehia și Polonia depășesc media din regiune, cu 45%, respectiv 40% dintre participanți încrezători în evoluția de ansamblu a economiei. 

Cadrul fiscal va rămâne stabil în perioada următoare în regiune, consideră 71% dintre participanți, însă majoritatea celor din România (70%) se așteaptă la o înăsprire a sistemului de taxe.

În privința sectoarelor care sunt percepute ca fiind cele mai dinamice în următorii cinci ani, infrastructura pentru energie verde conduce în regiune (67%), dar și în țările analizate individual, respectiv în România (78%), Cehia (75%) și Polonia (68%). Pe locurile următoare se află centrele de date (55%) și proiectele destinate sectorului medical (36%).

„Rezultatele studiului indică faptul că piața evoluează și, în ciuda provocărilor, jucătorii se adaptează la noile realități și se orientează către domeniile cu cel mai mare potențial de dezvoltare în următorii ani – tranziția verde, tehnologie și sănătate. Particularitățile României sunt legate mai degrabă de evoluția de ansamblu a economiei și de perspectivele de reglare a dezechilibrelor macroeconomice pentru că, dacă ne uităm la așteptările privind disponibilitatea activelor imobiliare în perioada următoare, vedem că jucătorii din țara noastră se așteaptă la o creștere (58%), peste media regiunii (54%). În plus, în România există și provocări legate de schimbarea legislației în domeniu – noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor vine cu numeroase schimbări și cu legislație secundară complexă care necesită timp pentru elaborare și implementare și efort de conformare din partea jucătorilor din piață”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România.

O noutate în studiul din acest an este menționarea criteriilor ESG (de mediu, sociale și de guvernanță) ca o provocare distinctă pentru companiile din domeniu (12%). Și, deși piața imobiliară este încă într-o fază de adaptare la aceste cerințe, majoritatea participanților se așteaptă ca proprietățile conforme cu criteriile ESG să fie mai scumpe decât cele neconforme cu până la 15% în perioada următoare.

Deloitte efectuează studiul Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepția profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței în regiune. La studiu participă trei categorii de respondenți, respectiv dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar. La ediția din acest an au participat, în principal, jucători din Cehia (32%), România (19%) Polonia (13%), Ungaria (4%), iar 32% dintre participanți operează pe mai multe piețe din Europa Centrală.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 446 / 19183
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...