
Studiu EY: Mobilitatea angajaților devine critică pentru soluționarea deficitului de talente sub presiunea reducerii costurilor
06 Mai 2025
BizLawyer• 48% dintre angajatorii de la nivel global au dificultăți în recrutare, iar 74% se confruntă cu întârzieri în ocuparea pozițiilor de top management • Probabilitatea de a obține o creștere a veniturilor de 10% este de două ori mai mare pentru organizațiile cu programe avansate de mobilitate a forței de muncă • Creștere de aproape 60% a ratei de adoptare a inteligenței artificiale generative (GenAI) de către specialiștii în mobilitate, 35% utilizând-o zilnic
![]() |
Presiunile asupra costurilor și incertitudinea de pe piața muncii fac din mobilitatea angajaților o prioritate esențială, în condițiile în care companiile din întreaga lume o utilizează ca instrument strategic pentru a soluționa deficitul de talente, potrivit studiului EY 2025 Mobility Reimagined.
Cercetarea are la bază opiniile a 1.074 de profesioniști în domeniul mobilității din 22 de țări, evidențiind diferențe semnificative în modul în care organizațiile de top abordează deficitul de talente și implementarea GenAI, comparativ cu cele care întâmpină dificultăți.
Cererea de forță de muncă înalt calificată la nivel global a ajuns la un nivel record
Pe fondul creșterii accelerate a cererii de personal bine calificat la nivel global, 48% dintre angajatori spun că întâmpină dificultăți în identificarea resurselor necesare pentru a răspunde nevoilor lor operaționale, iar 74% au declarat că ocuparea posturilor de conducere poate dura mai mult de un an.
Cercetarea are la bază opiniile a 1.074 de profesioniști în domeniul mobilității din 22 de țări, evidențiind diferențe semnificative în modul în care organizațiile de top abordează deficitul de talente și implementarea GenAI, comparativ cu cele care întâmpină dificultăți.
Cererea de forță de muncă înalt calificată la nivel global a ajuns la un nivel record
Pe fondul creșterii accelerate a cererii de personal bine calificat la nivel global, 48% dintre angajatori spun că întâmpină dificultăți în identificarea resurselor necesare pentru a răspunde nevoilor lor operaționale, iar 74% au declarat că ocuparea posturilor de conducere poate dura mai mult de un an.
Studiul evidențiază rolul central al mobilității în stimularea creșterii organizaționale și în îmbunătățirea capacității de atragere și retenție a talentelor. Un procent remarcabil de 85% dintre respondenți consideră că mobilitatea globală a angajaților poate avea efecte transformatoare, iar aproape jumătate (48%) au declarat că astfel de experiențe cresc probabilitatea ca talentele să rămână în cadrul companiei. În plus, companiile ale căror programe de mobilitate sunt armonizate cu obiectivele generale și de resurse umane au de peste două ori mai multe șanse să înregistreze o creștere a veniturilor de 10%.
Claudia Sofianu, Partener, EY Romania People Advisory Services Leader: „Mobilitatea angajaților a fost din nou evidențiată ca o prioritate strategică pentru companiile din întreaga lume. În trecut, aceasta adresa mai ales lipsa de expertiză, în special pentru rolurile de conducere. Astăzi, însă, accentul s-a mutat pe identificarea resurselor necesare pentru business, în contextul unei nevoi fără precedent de forță de muncă înalt calificată.
În condițiile în care organizațiile se confruntă cu o piață a muncii extrem de competitivă, rotirea eficientă a angajaților între roluri și locații este esențială. Această evoluție subliniază importanța planificării strategice a forței de muncă și promovarea unei culturi organizaționale care susține mobilitatea, permițând astfel companiilor să atragă și să rețină angajații cei mai valoroși”.
Funcțiunea de mobilitate sub presiunea de a face mai mult cu resurse mai puține
Studiul EY a constatat că 96% dintre specialiștii în mobilitate și-au exprimat dorința de a reduce costurile. Sistemele de mobilitate mai avansate sunt mai pregătite să monitorizeze performanța (68%), impactul pe venituri (63%), ratele de promovare după misiunile de detașare (59%) și viteza de ocupare a posturilor vacante (53%).
Concentrându-se pe de două ori mai multe măsuri de reducere a costurilor comparativ cu omologii lor din alte funcțiuni, funcțiunea de mobilitate evoluată a atins un număr dublu de procese complet automatizate și externalizate. Această abordare strategică evidențiază o atenție sporită acordată eficientizării și maximizării valorii într-un mediu economic tot mai dificil.
Pregătiri pentru soluții GenAI în mobilitatea muncii
Ediția 2025 a studiului EY Mobility Reimagined Survey a evidențiat un grad mai mare de pregătire pentru adoptarea GenAI, 70% dintre respondenți fiind de părere că aceasta va avea un impact pozitiv asupra rolului lor, influențând flexibilitatea muncii, productivitatea angajaților și managementul riscurilor.
Proporția respondenților care utilizează în mod curent GenAI a crescut accentuat, la 35% de la de la 22% anul trecut. În condițiile în care GenAI preia o parte din îndatoririle zilnice, precum elaborarea documentelor uzuale sau extragerea de date de la multiple alte funcțiuni și redactarea analizelor aferente, specialiștii în mobilitatea forței de muncă pot oferi apoi recomandări de o calitate superioară către departamentul de resurse umane și către conducerea executivă.
Corina Mîndoiu, Partener, People Advisory Services, EY România: „În contextul creșterii presiunilor asupra costurilor și a unei cereri fără precedent pentru competențe specifice, echipele de mobilitate globală trebuie să devină un partener strategic pentru organizații. În aceste vremuri încărcate de incertitudine, funcțiunea de mobilitate globală joacă un rol esențial în remodelarea strategiilor de mobilitate a angajațiilor pentru a aborda eficient penuria de talente, nevoile de business și tendințele disruptive. Programele de mobilitate deplin dezvoltate pot avea un impact semnificativ asupra veniturilor companiilor și pot promova o cultură care atrage talentele potrivite în peisajul actual".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 428 / 19433 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...