
Studiu RE ̸ MAX Europe – Costul, mai important decât locația pentru 44% dintre românii care își cumpără o locuință
11 Februarie 2025
BizLawyerRomânia rămâne pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe, peste 84% dintre români având o locuință, iar 3 din 10 cetățeni având chiar și o a doua proprietate.
![]() |
În prezent, aproximativ 2 din 3 europeni amână momentul în care să-și achiziționeze o locuință, din cauza costurilor ridicate, 40% dintre aceștia fiind de părere că economisirea pentru a putea achita avansul necesar reprezintă o reală provocare. Totodată, 44% declară că se simt confortabil cu cheltuielile necesare locuinței, în timp ce 37% spun că fac față acestor costuri cu unele compromisuri, iar 19% au probleme în a-și acoperi ratele, chiriile și utilitățile de la lună la lună. Totuși, situația este foarte variabilă pe continent: dacă în Elveția 9 din 10 cetățeni acoperă ușor cheltuielile lunare asociate locuinței, în Turcia 3 din 10 oameni apelează la împrumuturi pentru a susține costurile necesare.
Aproximativ 3 din 10 europeni s-ar muta într-un oraș mai mic pentru a reduce costurile asociate traiului, iar un sfert dintre cetățenii continentului ar fi dispuși să se mute chiar și într-o altă țară pentru a avea costuri de viață mai reduse. Cifra este similară (22%) și în cazul românilor dispuși să se mute peste granițe.
69% dintre europeni dețin propria locuință, iar 25% dintre aceștia au o a doua locuință. Majoritatea, însă, nu o folosesc pe aceasta în scopuri investiționale, pentru a obține venituri din chirii, ci preferă să o aibă la îndemână drept casă de vacanță sau ca o opțiune suplimentară pentru pensionare.
Mai bine de jumătate dintre europeni folosesc deja soluții inteligente în locuințe, atât din considerente de confort, cât și pentru a spori eficiența energetică. Majoritatea europenilor își doresc să adopte astfel de soluții în locuințe, dar nu își permit financiar să facă din asta o prioritate. Astfel că 48% dintre respondenți ar instala astfel de soluții inteligente și eficiente energetic dacă ar primi sprijin financiar de la autorități.
64% dintre români resimt o creștere a costurilor lunare asociate locuinței
România rămâne pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe, peste 84% dintre români având o locuință, iar 3 din 10 cetățeni având chiar și o a doua proprietate. Pentru proprietari apar noi provocări pe fondul incertitudinilor la nivel internațional și local, 64% dintre români resimțind o creștere a costurilor lunare asociate locuinței. În paralel, doar 35% dintre români declară că pot susține fără probleme toate aceste costuri.
Românii sunt interesați de aspecte practice ale locuințelor pe care le achiziționează și mai puțin de factori precum apropierea de familie sau de prieteni, ceea ce este un criteriu important pentru doar 12% dintre persoane. Eficiența energetică a unei locuințe, care se traduce în costuri de întreținere mai mici, este importantă pentru un sfert dintre români, iar 31% consideră o prioritate apropierea de servicii locale și facilități, precum școli, magazine și centre medicale. Totodată, unul din patru români ia în calcul și accesul la transportul public atunci când alege zona în care achiziționează o proprietate.
Pentru 44% dintre români, costul locuinței este un factor mai important decât zona în care se află aceasta. Aproximativ o treime dintre potențialii cumpărători doresc ca apartamentul sau casa pe care o cumpără să fie în apropierea unor spații verzi sau a naturii, iar 37% aspiră la a avea o terasă, o grădină, un balcon sau un alt tip de spațiu exterior în care se pot relaxa.
Tendințele pieței imobiliare locale
Referitor la tendințele pe plan local, Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România, afirmă că „saturația pieței imobiliare din România este departe de a apărea în următorii 10 ani, cererea deja mare fiind în creștere mai ales în orașele mari, pe fondul ritmului tot mai scăzut de autorizare a construcțiilor noi.” Totodată, președintele RE/MAX România adaugă că „este un moment bun pentru achiziție/investiție în imobiliare, fiindcă așa cum o serie de specialiști intuiesc, piața se va aprecia constant și accelerat în următorul cincinal.”
Este remarcată și o creștere a standardelor pe care le au românii când vine vorba de cumpărarea unei locuințe. „Românii sunt tot mai informați și au standarde în creștere pentru locuințe, astfel că în 2025 și în anii următori, locuințele tranzacționate vor fi îndeosebi cele care se află în locații bune, deservite de infrastructură potrivită, dar care au și facilități, finisaje și dotări de calitate”, a mai declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 276 / 18726 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

LadyLawyer | Profesia de avocat ar avea mult de suferit fără empatia și emoția tipic feminine. Ana Popa, Managing Associate al Țucă Zbârcea & Asociații: ”Sfătuiesc pe oricine, care nu a lucrat cu o femeie avocat până acum, să o facă și va observa că avem abordări inovatoare, suntem foarte flexibile, avem o capacitate unică de multitasking și adaptabilitate. În plus, venim întotdeauna cu o perspectivă diferită asupra lucrurilor și aducem un plus de creativitate”
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
Bulboacă & Asociații asistă Eazy Asigurări în tranzacția strategică cu Autonom Group
Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...