ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu RE ̸ MAX Europe – Costul, mai important decât locația pentru 44% dintre românii care își cumpără o locuință

11 Februarie 2025   |   BizLawyer

România rămâne pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe, peste 84% dintre români având o locuință, iar 3 din 10 cetățeni având chiar și o a doua proprietate.

 
 
Piața imobiliară din Europa este una a contrastelor, conform studiului European Housing Trend Report, realizat de RE/MAX Europe în 2024. Dorința de achiziție a unei proprietăți este în creștere la nivelul continentului, însă impactul financiar al acestei decizii variază considerabil de la o regiune la alta. Pe plan local, 44% dintre români consideră costul mai important decât locația în alegerea unei locuințe.

În prezent, aproximativ 2 din 3 europeni amână momentul în care să-și achiziționeze o locuință, din cauza costurilor ridicate, 40% dintre aceștia fiind de părere că economisirea pentru a putea achita avansul necesar reprezintă o reală provocare. Totodată, 44% declară că se simt confortabil cu cheltuielile necesare locuinței, în timp ce 37% spun că fac față acestor costuri cu unele compromisuri, iar 19% au probleme în a-și acoperi ratele, chiriile și utilitățile de la lună la lună. Totuși, situația este foarte variabilă pe continent: dacă în Elveția 9 din 10 cetățeni acoperă ușor cheltuielile lunare asociate locuinței, în Turcia 3 din 10 oameni apelează la împrumuturi pentru a susține costurile necesare.

Aproximativ 3 din 10 europeni s-ar muta într-un oraș mai mic pentru a reduce costurile asociate traiului, iar un sfert dintre cetățenii continentului ar fi dispuși să se mute chiar și într-o altă țară pentru a avea costuri de viață mai reduse. Cifra este similară (22%) și în cazul românilor dispuși să se mute peste granițe.

69% dintre europeni dețin propria locuință, iar 25% dintre aceștia au o a doua locuință. Majoritatea, însă, nu o folosesc pe aceasta în scopuri investiționale, pentru a obține venituri din chirii, ci preferă să o aibă la îndemână drept casă de vacanță sau ca o opțiune suplimentară pentru pensionare.

Mai bine de jumătate dintre europeni folosesc deja soluții inteligente în locuințe, atât din considerente de confort, cât și pentru a spori eficiența energetică. Majoritatea europenilor își doresc să adopte astfel de soluții în locuințe, dar nu își permit financiar să facă din asta o prioritate. Astfel că 48% dintre respondenți ar instala astfel de soluții inteligente și eficiente energetic dacă ar primi sprijin financiar de la autorități.

64% dintre români resimt o creștere a costurilor lunare asociate locuinței

România rămâne pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe, peste 84% dintre români având o locuință, iar 3 din 10 cetățeni având chiar și o a doua proprietate. Pentru proprietari apar noi provocări pe fondul incertitudinilor la nivel internațional și local, 64% dintre români resimțind o creștere a costurilor lunare asociate locuinței. În paralel, doar 35% dintre români declară că pot susține fără probleme toate aceste costuri.

Românii sunt interesați de aspecte practice ale locuințelor pe care le achiziționează și mai puțin de factori precum apropierea de familie sau de prieteni, ceea ce este un criteriu important pentru doar 12% dintre persoane. Eficiența energetică a unei locuințe, care se traduce în costuri de întreținere mai mici, este importantă pentru un sfert dintre români, iar 31% consideră o prioritate apropierea de servicii locale și facilități, precum școli, magazine și centre medicale. Totodată, unul din patru români ia în calcul și accesul la transportul public atunci când alege zona în care achiziționează o proprietate.

Pentru 44% dintre români, costul locuinței este un factor mai important decât zona în care se află aceasta. Aproximativ o treime dintre potențialii cumpărători doresc ca apartamentul sau casa pe care o cumpără să fie în apropierea unor spații verzi sau a naturii, iar 37% aspiră la a avea o terasă, o grădină, un balcon sau un alt tip de spațiu exterior în care se pot relaxa.

Tendințele pieței imobiliare locale

Referitor la tendințele pe plan local,  Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România, afirmă că „saturația pieței imobiliare din România este departe de a apărea în următorii 10 ani, cererea deja mare fiind în creștere mai ales în orașele mari, pe fondul ritmului tot mai scăzut de autorizare a construcțiilor noi.” Totodată, președintele RE/MAX România adaugă că „este un moment bun pentru achiziție/investiție în imobiliare, fiindcă așa cum o serie de specialiști intuiesc, piața se va aprecia constant și accelerat în următorul cincinal.”

Este remarcată și o creștere a standardelor pe care le au românii când vine vorba de cumpărarea unei locuințe. „Românii sunt tot mai informați și au standarde în creștere pentru locuințe, astfel că în 2025 și în anii următori, locuințele tranzacționate vor fi îndeosebi cele care se află în locații bune, deservite de infrastructură potrivită, dar care au și facilități, finisaje și dotări de calitate”, a mai declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 587 / 19037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...