ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC

08 Mai 2025   |   Agerpres

Opinia fără echivoc a UE este că aceste tarife încalcă flagrant normele fundamentale ale OMC.

 
 
Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Lista supusă consultării se referă la importuri din SUA în valoare de 95 de miliarde euro, care acoperă o gamă largă de produse industriale și agricole. Comisia se consultă, de asemenea, cu privire la posibile restricții asupra anumitor exporturi ale UE de deșeuri de oțel și produse chimice către SUA, în valoare de 4,4 miliarde euro. Această consultare este menită să abordeze atât tarifele universale ale SUA, cât și tarifele pentru autoturisme și piese auto.


În paralel, UE va lansa, de asemenea, un litigiu în cadrul OMC împotriva SUA cu privire la așa-numitele tarife și tarife 'reciproce' universale pentru autoturisme și piese auto, prin depunerea oficială a unei cereri de consultări. Opinia fără echivoc a UE este că aceste tarife încalcă flagrant normele fundamentale ale OMC. Prin urmare, obiectivul UE este de a reafirma faptul că normele convenite la nivel internațional sunt importante, iar acestea nu pot fi ignorate în mod unilateral de niciun membru al OMC, inclusiv de SUA.

Comisia continuă să monitorizeze cu atenție posibila deturnare a exporturilor mondiale către piața UE, care ar putea fi cauzată de tarifele impuse de SUA țărilor terțe. În plus, Comisia va continua negocierile cu alți parteneri comerciali pentru a găsi noi debușeuri de export și pentru a ne diversifica sursele de aprovizionare, se arată în comunicat.

'Comisia rămâne pe deplin angajată alături de Statele Unite, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic, lucrând neobosit în direcția unei soluții de bun simț care să servească ambelor părți. Încă de la început, am acționat cu claritate, consecvență și cu un angajament ferm față de detensionare. Dar nu vom accepta un rezultat cu orice preț. De aceea, ne consultăm în mod activ cu statele membre, cu industria și cu părțile interesate pentru a ne pregăti pentru orice eventualitate. În paralel, lansăm un caz la Organizația Mondială a Comerțului pentru a contesta tarifele SUA pe care le considerăm nejustificate și care încalcă în mod clar normele comerțului mondial', a declarat comisarul pentru pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, citat în comunicat.

Comisia va acționa în temeiul Regulamentului UE privind asigurarea respectării legislației, considerând că măsurile adoptate de SUA sunt măsuri de salvgardare. Ca prim pas în acest proces, orice persoană afectată de eventuale măsuri de reechilibrare avute în vedere în prezent de UE este invitată să își prezinte opiniile timp de patru săptămâni, inclusiv cu privire la impactul tarifelor impuse de SUA. În consecință, consultarea va rămâne deschisă până la 10 iunie.

Pe baza contribuțiilor colectate, Comisia își va finaliza propunerea de adoptare a contramăsurilor și va consulta statele membre în cadrul așa-numitului proces de comitologie. Odată ce acest proces este finalizat, Comisia își propune ca actul juridic care impune contramăsurile să fie gata de utilizare în cazul în care negocierile cu SUA nu produc un rezultat satisfăcător.

În paralel, odată ce UE își va prezenta în mod oficial cererea de consultări în cadrul OMC în curând, cele două părți vor avea la dispoziție până la două luni pentru a găsi o soluție convenită de comun acord. În cazul în care consultările eșuează, UE va putea solicita instituirea unui grup special, care va evalua fondul cauzei.

În prezent, 379 de miliarde euro din exporturile UE către SUA (sau 70 % din exporturile UE către SUA) fac obiectul unor noi tarife (inclusiv tarife suspendate) de la preluarea mandatului de către noua administrație a SUA. Deja, tarifele americane cresc costurile pentru afaceri, înăbușă creșterea economică, alimentează inflația și sporesc incertitudinea economică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 19036
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...