ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE consideră legea suveranităţii din Ungaria contrară legislaţiei europene

07 Februarie 2024   |   AGERPRES

Comisia a precizat că a trimis Ungariei o notă oficială privind deschiderea unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement), pe motiv că legea contravine valorilor democratice şi drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

 
 
Comisia Europeană a anunţat joi că consideră legea ungară privind "protecţia suveranităţii naţionale" contrară legislaţiei europene, informează Reuters şi AFP.

Comisia a precizat că a trimis Ungariei o notă oficială privind deschiderea unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement), pe motiv că legea contravine valorilor democratice şi drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a explicat că aceasta şi-a exprimat, după o "evaluare aprofundată", îngrijorarea privind conformitatea noii legi cu "principul democraţiei, drepturile electorale, respectarea Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, protecţia datelor în Uniune şi mai multe reguli aplicabile pieţei interne".


Partidul de guvernământ de la Budapesta, FIDESZ, apreciază că legea adoptată în decembrie anul trecut este necesară pentru protecţia împotriva amestecurilor străine în politica Ungariei. Actul normativ prevede înfiinţarea unei autorităţi de supraveghere pentru prevenirea imixtiunilor în procesul electoral.

Despre aceasta, purtătoarea de cuvânt citată a afirmat că "crearea unei noi autorităţi învestite cu puteri extinse şi a unui regim strict de supraveghere şi sancţiuni riscă să dăuneze grav democraţiei în Ungaria".

Oficiul independent de protecţie a suveranităţii, condus de un apropiat al lui Orban, va putea ancheta "atacurile ilegale" la adresa suveranităţii naţionale, inclusiv activităţile organizaţiilor finanţate din străinătate, iar rezultatele ar putea duce la deschiderea unor anchete judiciare. Nu există căi de atac împotriva cererilor oficiului de a i se pune la dispoziţie date sensibile şi informaţii private.

Pachetul legislativ, care include pedepse cu închisoarea, a fost condamnat de unele organizaţii neguvernamentale, inclusiv Amnesty International, care avertizează că "jurnalişti, firme, sindicate, biserici şi primării" ar putea fi ţintele urmărite. Critici şi adversari ai premierului Viktor Orban consideră că este vorba de un nou atac pentru reprimarea opozanţilor. Statele Unite şi-au manifestat "preocuparea" faţă de legea "incompatibilă cu valorile noastre comune de democraţie, libertate individuală şi stat de drept" - o reglementare care oferă guvernului "instrumente draconice care pot fi utilizate pentru a intimida şi pedepsi persoanele ale căror opinii nu sunt împărtăşite de partidul aflat la putere".

Guvernul ungar are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la notificarea din partea Comisiei.

Budapesta acuză frecvent Bruxellesul şi diferite organizaţii străine, în special americane, că distribuie fonduri de miliarde de euro pentru a influenţa deciziile electoratului ungar, reaminteşte AFP.

Executivul european a deblocat în decembrie fonduri de circa 10 miliarde de dolari pentru Ungaria, însă alte 21 de miliarde sunt în continuare inaccesibile din motive legate de diferite proceduri privind nerespectarea statului de drept.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2318 / 18548
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...