ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE vrea să negocieze un acord pentru ca blocul comunitar să iasă din Tratatul privind Carta Energiei

01 Martie 2024   |   Agerpres

În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic.

 
 
Comisia Europeană a îndemnat vineri statele membre să nu se opună reformelor pe care vrea să le aducă unui tratat internaţional, din care blocul comunitar ar trebui oricum să iasă pentru că îi subminează eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Dacă statele membre ar permite ca Tratatul privind Carta Energiei să fie reformat, asta ar reduce la jumătate perioada de timp în care companiile energetice din afara UE ar urma să se bucure de protecţia oferită de acest document pentru investiţiile lor în UE, după retragerea blocului comunitar.

În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic.


La mijlocul anului trecut, Comisia Europeană a propus ca ţările UE să iasă în comun din Tratatul privind Carta Energiei. Aceasta, după ce mai multe state membre, inclusiv Danemarca, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Belgia, au anunţat că au planuri de a ieşi din acest tratat.

Însă există şi ţări membre, precum Cipru şi Ungaria, care sunt în continuare interesate să facă parte din acest tratat, în timp ce alte state sunt îngrijorate că eforturile lor vizând modernizarea tratatului ar fi pierdute odată cu retragerea lor.

În încercarea de a strânge majoritatea calificată de care are nevoie pentru o ieşire coordonată a UE din Tratatul privind Carta Energiei, Executivul comunitar a propus vineri ca ţările membre UE să sprijinire reformele pe care cele aproximativ 50 de state semnatare ale tratatului le-au convenit anul trecut, dar care aveau şanse minime de a intra în vigoare fără aprobarea UE.

Lukas Schaugg, analist la Institutul Internaţional pentru Dezvoltare Sustenabilă, s-a declarat încrezător că propunerea Executivului comunitar ar putea "elimina blocajul" între statele membre.

Una dintre principalele reforme propuse a fi aduse Tratatului privind Carta Energiei este reducerea la 10 ani a perioadei în care companiile energetice din ţările non-UE, precum Japonia sau Turcia, ar urma să se bucure de protecţie pentru investiţiile lor existente în blocul comunitar.

Propunerea Bruxellesului ar permite intrarea în vigoare a modificărilor, după care, UE ar urma să iasă din Tratatul privind Carta Energiei.

O eventuală retragere din tratat fără a aproba mai întâi reformele, ar lăsa UE vulnerabilă în faţa unei aşa-numite "clauze de caducitate", care face ca Tratatul privind Carta Energiei să protejeze actualele investiţii în combustibili fosili timp de 20 de ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3060 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...