ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE vrea să negocieze un acord pentru ca blocul comunitar să iasă din Tratatul privind Carta Energiei

01 Martie 2024   |   Agerpres

În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic.

 
 
Comisia Europeană a îndemnat vineri statele membre să nu se opună reformelor pe care vrea să le aducă unui tratat internaţional, din care blocul comunitar ar trebui oricum să iasă pentru că îi subminează eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Dacă statele membre ar permite ca Tratatul privind Carta Energiei să fie reformat, asta ar reduce la jumătate perioada de timp în care companiile energetice din afara UE ar urma să se bucure de protecţia oferită de acest document pentru investiţiile lor în UE, după retragerea blocului comunitar.

În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic.


La mijlocul anului trecut, Comisia Europeană a propus ca ţările UE să iasă în comun din Tratatul privind Carta Energiei. Aceasta, după ce mai multe state membre, inclusiv Danemarca, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Belgia, au anunţat că au planuri de a ieşi din acest tratat.

Însă există şi ţări membre, precum Cipru şi Ungaria, care sunt în continuare interesate să facă parte din acest tratat, în timp ce alte state sunt îngrijorate că eforturile lor vizând modernizarea tratatului ar fi pierdute odată cu retragerea lor.

În încercarea de a strânge majoritatea calificată de care are nevoie pentru o ieşire coordonată a UE din Tratatul privind Carta Energiei, Executivul comunitar a propus vineri ca ţările membre UE să sprijinire reformele pe care cele aproximativ 50 de state semnatare ale tratatului le-au convenit anul trecut, dar care aveau şanse minime de a intra în vigoare fără aprobarea UE.

Lukas Schaugg, analist la Institutul Internaţional pentru Dezvoltare Sustenabilă, s-a declarat încrezător că propunerea Executivului comunitar ar putea "elimina blocajul" între statele membre.

Una dintre principalele reforme propuse a fi aduse Tratatului privind Carta Energiei este reducerea la 10 ani a perioadei în care companiile energetice din ţările non-UE, precum Japonia sau Turcia, ar urma să se bucure de protecţie pentru investiţiile lor existente în blocul comunitar.

Propunerea Bruxellesului ar permite intrarea în vigoare a modificărilor, după care, UE ar urma să iasă din Tratatul privind Carta Energiei.

O eventuală retragere din tratat fără a aproba mai întâi reformele, ar lăsa UE vulnerabilă în faţa unei aşa-numite "clauze de caducitate", care face ca Tratatul privind Carta Energiei să protejeze actualele investiţii în combustibili fosili timp de 20 de ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 335 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...