ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vânzarea activelor non-core business grăbeşte salvarea companiilor în insolvenţă (analiză)

16 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Comparativ cu anul precedent, în 2019 valoarea activelor de real-estate tranzacţionate de CITR a înregistrat o creştere de aproape 43%, de la 39,830 milioane de euro la 56,806 milioane de euro.

 
 
Vânzarea activelor non-core business grăbeşte salvarea companiilor în insolvenţă, întrucât, în acest fel, este încurajată activitatea de bază, eficientizarea şi orientarea spre operaţiuni profitabile, potrivit unei analize realizate de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Peste 2.500 de tranzacţii de valorificare active excedentare ale companiilor în insolvenţă au fost efectuate de către CITR în ultimii trei ani. Cele mai multe valorificări au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (75%), imobile (24%) şi afaceri la cheie (1%).

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate în perioada menţionată este de 242,436 milioane de euro, din care 63%, respectiv 153,141 milioane de euro, reprezintă active de real estate (bunuri imobile şi afaceri la cheie), pe care se concentrează analiza.


"Pe lângă atribuţiile privind aplicarea eficientă şi echidistantă a legii insolvenţei şi a procedurii de reorganizare, rolul practicianului în insolvenţă este să protejeze activele valoroase ale companiei şi să se asigure de alocarea eficientă a resurselor sale, pentru acordarea celei de-a doua şanse. Planurile de reorganizare adoptate vizează valorificarea activelor non-core business, care nu concură la activitatea principală a companiei. Astfel, se încurajează activitatea de bază, eficientizarea şi orientarea spre operaţiuni profitabile, contribuind la reducerea masei credale şi rambursarea creditelor", afirmă Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, citat într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

În ceea ce priveşte numărul de tranzacţii efectuate, 48 au depăşit valoarea de un milion de euro, astfel: 40 dintre acestea au reprezentat bunuri cuprinse între 1 şi 5 milioane de euro, 5 tranzacţii au avut o valoare cuprinsă între 5 şi 10 milioane de euro şi 3 tranzacţii în valoare de 10 - 20 milioane de euro.

Cel mai mare număr de vânzări active real-estate a fost înregistrat în subcategoriile: terenuri (43%), spaţii rezidenţiale (30%) şi spaţii de producţie (16%), în timp ce spaţiile comerciale (9%) şi cele de birouri (2%) au înregistrat o cerere scăzută.

Comparativ cu anul precedent, în 2019 valoarea activelor de real-estate tranzacţionate de CITR a înregistrat o creştere de aproape 43%, de la 39,830 milioane de euro la 56,806 milioane de euro.

Potrivit comunicatului citat, strategiile de valorificare ale CITR sunt orientate spre maximizarea valorii de tranzacţionare a activelor şi reintegrarea acestora în economie. Câteva dintre acţiunile întreprinse de către CITR în acest sens sunt: reconvertirea activului pentru utilizarea cu un scop diferit (Mall Armonia Brăila - din activ abandonat a devenit centru de producţie generator de valoare la nivel local), mix de vânzări şi închirieri (proiectele rezidenţiale Alia Inmobiliaria şi Mao Imobiliare), colaborarea cu firme de construcţii pentru finalizarea activelor în stadiu de construcţie (clădirea de birouri Y.A.M Consultanţă Imobiliară şi proiectul rezidenţial Sun City - Cartesian Invest), crearea de suprafeţe compacte din parcele disparate (terenurile Green City), asigurarea serviciilor de asset management şi gestionarea vânzării prin echipe plasate la locaţie (Alia Inmobiliaria, clădirile de birouri Swan Office Park - creştere de peste 130% a suprafeţei închiriabile faţă de momentul intrării în insolvenţă).

"Provocarea noastră ca specialişti în insolvenţă este să identificăm acele active excedentare, neprofitabile business-ului şi să convingem antreprenorul de necesitatea şi beneficiile valorificării. Sumele provenite din tranzacţionarea activelor se întorc în companie, asigură rambursarea creanţelor către creditori şi deblochează relaţia cu partenerii şi creditorii care, în unele cazuri, pot chiar finanţa alte proiecte ale companiei. Stingerea creanţelor sporeşte şansele de reorganizare şi grăbeşte ieşirea din insolvenţă, ajutând compania să fie reintegrată în circuitul economic", susţine Vasile Pop, CITR Country Sales Manager, de asemenea citat în comunicat.

Numărul ridicat de active tranzacţionate exprimă prosperitatea companiilor din piaţă, în timp ce o dinamică scăzută de tranzacţionare arată primele semnale ale unor dezechilibre.

În funcţie de categoria activului şi valoarea de piaţă, procesul de valorificare se poate întinde în medie pe o durată între 6 şi 19 luni. Cea mai lungă perioadă medie de promovare până la tranzacţionare o înregistrează spaţiile rezidenţiale (19 de luni), birourile (17 luni) şi spaţiile comerciale (16 luni), în timp ce terenurile şi spaţiile de producţie sunt tranzacţionate, în medie, în 12-13 luni.

Cea mai mare tranzacţie realizată în cei aproape 20 de ani de activitate a CITR a fost finalizată la 77 de milioane de euro, în proiectul Tractorul, şi este cea mai mare şi mai rapidă lichidare voluntară din România.

În prezent, CITR gestionează un patrimoniu de active în valoare de 650 de milioane de euro, în diferite stadii de valorificare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15849 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...