ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vânzarea activelor non-core business grăbeşte salvarea companiilor în insolvenţă (analiză)

16 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Comparativ cu anul precedent, în 2019 valoarea activelor de real-estate tranzacţionate de CITR a înregistrat o creştere de aproape 43%, de la 39,830 milioane de euro la 56,806 milioane de euro.

 
 
Vânzarea activelor non-core business grăbeşte salvarea companiilor în insolvenţă, întrucât, în acest fel, este încurajată activitatea de bază, eficientizarea şi orientarea spre operaţiuni profitabile, potrivit unei analize realizate de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Peste 2.500 de tranzacţii de valorificare active excedentare ale companiilor în insolvenţă au fost efectuate de către CITR în ultimii trei ani. Cele mai multe valorificări au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (75%), imobile (24%) şi afaceri la cheie (1%).

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate în perioada menţionată este de 242,436 milioane de euro, din care 63%, respectiv 153,141 milioane de euro, reprezintă active de real estate (bunuri imobile şi afaceri la cheie), pe care se concentrează analiza.


"Pe lângă atribuţiile privind aplicarea eficientă şi echidistantă a legii insolvenţei şi a procedurii de reorganizare, rolul practicianului în insolvenţă este să protejeze activele valoroase ale companiei şi să se asigure de alocarea eficientă a resurselor sale, pentru acordarea celei de-a doua şanse. Planurile de reorganizare adoptate vizează valorificarea activelor non-core business, care nu concură la activitatea principală a companiei. Astfel, se încurajează activitatea de bază, eficientizarea şi orientarea spre operaţiuni profitabile, contribuind la reducerea masei credale şi rambursarea creditelor", afirmă Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, citat într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

În ceea ce priveşte numărul de tranzacţii efectuate, 48 au depăşit valoarea de un milion de euro, astfel: 40 dintre acestea au reprezentat bunuri cuprinse între 1 şi 5 milioane de euro, 5 tranzacţii au avut o valoare cuprinsă între 5 şi 10 milioane de euro şi 3 tranzacţii în valoare de 10 - 20 milioane de euro.

Cel mai mare număr de vânzări active real-estate a fost înregistrat în subcategoriile: terenuri (43%), spaţii rezidenţiale (30%) şi spaţii de producţie (16%), în timp ce spaţiile comerciale (9%) şi cele de birouri (2%) au înregistrat o cerere scăzută.

Comparativ cu anul precedent, în 2019 valoarea activelor de real-estate tranzacţionate de CITR a înregistrat o creştere de aproape 43%, de la 39,830 milioane de euro la 56,806 milioane de euro.

Potrivit comunicatului citat, strategiile de valorificare ale CITR sunt orientate spre maximizarea valorii de tranzacţionare a activelor şi reintegrarea acestora în economie. Câteva dintre acţiunile întreprinse de către CITR în acest sens sunt: reconvertirea activului pentru utilizarea cu un scop diferit (Mall Armonia Brăila - din activ abandonat a devenit centru de producţie generator de valoare la nivel local), mix de vânzări şi închirieri (proiectele rezidenţiale Alia Inmobiliaria şi Mao Imobiliare), colaborarea cu firme de construcţii pentru finalizarea activelor în stadiu de construcţie (clădirea de birouri Y.A.M Consultanţă Imobiliară şi proiectul rezidenţial Sun City - Cartesian Invest), crearea de suprafeţe compacte din parcele disparate (terenurile Green City), asigurarea serviciilor de asset management şi gestionarea vânzării prin echipe plasate la locaţie (Alia Inmobiliaria, clădirile de birouri Swan Office Park - creştere de peste 130% a suprafeţei închiriabile faţă de momentul intrării în insolvenţă).

"Provocarea noastră ca specialişti în insolvenţă este să identificăm acele active excedentare, neprofitabile business-ului şi să convingem antreprenorul de necesitatea şi beneficiile valorificării. Sumele provenite din tranzacţionarea activelor se întorc în companie, asigură rambursarea creanţelor către creditori şi deblochează relaţia cu partenerii şi creditorii care, în unele cazuri, pot chiar finanţa alte proiecte ale companiei. Stingerea creanţelor sporeşte şansele de reorganizare şi grăbeşte ieşirea din insolvenţă, ajutând compania să fie reintegrată în circuitul economic", susţine Vasile Pop, CITR Country Sales Manager, de asemenea citat în comunicat.

Numărul ridicat de active tranzacţionate exprimă prosperitatea companiilor din piaţă, în timp ce o dinamică scăzută de tranzacţionare arată primele semnale ale unor dezechilibre.

În funcţie de categoria activului şi valoarea de piaţă, procesul de valorificare se poate întinde în medie pe o durată între 6 şi 19 luni. Cea mai lungă perioadă medie de promovare până la tranzacţionare o înregistrează spaţiile rezidenţiale (19 de luni), birourile (17 luni) şi spaţiile comerciale (16 luni), în timp ce terenurile şi spaţiile de producţie sunt tranzacţionate, în medie, în 12-13 luni.

Cea mai mare tranzacţie realizată în cei aproape 20 de ani de activitate a CITR a fost finalizată la 77 de milioane de euro, în proiectul Tractorul, şi este cea mai mare şi mai rapidă lichidare voluntară din România.

În prezent, CITR gestionează un patrimoniu de active în valoare de 650 de milioane de euro, în diferite stadii de valorificare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16545 / 18052
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...