ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CSALB: Negocierile dintre bănci şi consumatori continuă online şi telefonic în timpul pandemiei

23 Martie 2020   |   AGERPRES

Potrivit comunicatului, peste 90% dintre cereri sunt gestionate online.

 
 
Activitatea Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) se derulează prin e-mail şi telefon, iar numărul de cereri şi de dosare formate în ultimele două săptămâni a fost apropiat de cel dintr-o perioadă normală, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Unul dintre cazurile soluţionate în acest interval de timp este al unui consumator din Cluj, care a obţinut beneficii de aproximativ 11.500 de euro prin restituiri de sume şi ştergerea unor comisioane. Acesta a luat un credit de nevoi personale cu ipotecă în anul 2008. A apelat la CSALB prin intermediul avocatului. Negocierile dintre el şi bancă au fost intermediate de conciliator prin telefon şi e-mail. În urma negocierii s-a obţinut restituirea comisionului de analiză dosar, restituirea comisioanelor de administrare credit încasate de instituţia bancară şi eliminarea pe viitor a acestui comision de administrare credit. În total, beneficiile pentru consumator sunt de 11.436 de Euro. De la data înregistrării dosarului până la data când s-a pronunţat hotărârea au trecut doar 12 zile.


"Salutăm deciziile băncilor comerciale care au anunţat că vin în sprijinul consumatorilor afectaţi de criza generată de virusul COVID-19. Totodată, le reamintim atât instituţiilor bancare şi IFN-urilor, cât şi consumatorilor, că CSALB dispune de infrastructura necesară prin care pot fi negociate şi alte măsuri individuale pentru consumatorii care întâmpină probleme în plata ratelor sau în derularea contractelor cu banca/IFN-ul. În opinia noastră, cea mai bună strategie în perioada aceasta dificilă este cea de deschidere către clienţi, către procesul de negociere, către modalităţile de soluţionare alternativă. Cu atât mai mult într-o perioadă de criză fără precedent în ultima sută de ani, concilierea devine soluţia cea mai potrivită de ajustare a dificultăţilor apărute în derularea contractelor", spune Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Potrivit comunicatului, peste 90% dintre cereri sunt gestionate online.

"În săptămâna când a fost declarată pandemia, CSALB a primit 30 de cereri din partea consumatorilor, iar băncile au format 14 dosare de negociere cu aceştia. În săptămâna când a fost decretată starea de urgenţă (16-20 martie), au fost înregistrate 36 de cereri şi s-au format 10 dosare. Într-o săptămână normală aveam aproximativ 40 de cereri şi 12 dosare formate după acceptarea cererilor de către bănci. De aceea, putem spune că activitatea noastră nu s-a modificat semnificativ până în acest moment. Acest lucru arată avantajul metodelor de negociere la distanţă, prin intermediul aplicaţiei IT de care dispunem din vara anului 2018 şi datorită mijloacelor online. De altfel, CSALB este şi entitate SOL (Soluţionare Online a Litigiilor), aşa cum cere Directiva europeană transpusă în Ordonanţa Guvernului 38/2015. Prin intermediul e-mailului şi aplicaţiei gestionăm peste 90% din numărul total de cereri trimise către Centru. Pe de altă parte, statistica arată că băncile au păstrat ritmul de acceptare a cererilor venite din partea consumatorilor, semn că departamentele SAL din băncile comerciale sunt în continuare la datorie şi încearcă să rezolve problemele semnalate de clienţii lor către CSALB", spune Liviu Fenoghen, directorul CSALB

De la începutul anului şi până pe 20 martie 2020, CSALB a primit 504 cereri din care s-au format până acum 141 de dosare de conciliere. În 2019, până pe data de 22 martie, CSALB primise 454 de cereri din care se formaseră 136 de dosare. În plus, 41 cereri au fost soluţionate amiabil de către comercianţi după sesizarea CSALB (prin negociere directă, adică nu a mai fost deschis un dosar de conciliere). Anul trecut, până pe 22 martie, au fost soluţionate amiabil 46 de cereri.

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) prin aplicaţia online aflată pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă. Mai multe informaţii despre activitatea Centrului puteţi obţine şi la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6124 / 8077
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...