ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect

14 Octombrie 2024   |   BizLawyer

Echipa Filip & Company care a asistat Ministerul Finanțelor Publice în acest proiect a fost formată în principal din Alexandru Bîrsan (partener), Monica Stătescu (partener), Andreea Bănică (senior associate) și Andrei Anghel (associate).

 
 
Filip & Company a acordat asistență Ministerului Finanțelor Publice, alături de casa de avocatură Anderson Mori & Tomotsune, în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia, în valoare totală de 33 miliarde yeni japonezi.
 
Emisiunea a fost realizată în trei tranșe, din care 22 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 3 ani, cu un randament de 2,10% pe an, 3,6 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,63% respectiv 7,4 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 7 ani și un randament de 3,14%.

Echipa Filip & Company care a asistat Ministerul Finanțelor Publice în acest proiect a fost formată în principal din Alexandru Bîrsan (partener), Monica Stătescu (partener), Andreea Bănică (senior associate) și Andrei Anghel (associate).


„Această premieră reprezintă un pas important în diversificarea surselor de finanțare pentru România pe piețele internaționale, deschizând noi oportunități în relația cu investitorii asiatici. În același timp, faptul că emisiunea este dedicată obligațiunilor verzi subliniază angajamentul țării de a finanța proiecte sustenabile, orientate spre reducerea emisiilor de carbon, protecția biodiversității și dezvoltarea resurselor regenerabile. Suntem bucurosi să fim parte din această inițiativă inovatoare, care nu doar că susține obiectivele financiare ale României, dar contribuie activ la lupta globală împotriva schimbărilor climatice. Această emisiune pe piața japoneză deschide noi căi de colaborare și consolidează reputația țării noastre. Ne face plăcere să ne implicăm în proiecte de o asemenea anvergură alături de Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat Monica Stătescu partener Filip & Company.

Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2024 prin care Ministerul Finanţelor vizează asigurarea necesarului de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, precum şi consolidarea rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului. Suplimentar obiectivelor menţionate, tranzacţia pe piaţa japoneză are în vedere diversificarea bazei investiţionale pentru instrumentele de datorie emise de Statul român, obiectiv avut în vedere şi prin emisiunea de euroobligaţiuni verzi realizată în debutul anului 2024.

Strategia de execuţie a tranzacţiei, specifică pieţei japoneze, presupune un proces de sondare şi identificare a interesului investitorilor derulat pe parcursul unei săptămâni, prin care emitentul anunţă o posibilă lansare a unei emisiuni, iar pe baza interesului primit de la investitori prin intermediul sindicatului bancar procedează la lansarea oficială a emisiunii.

"Ţinând cont de caracterul inaugural, emisiunea de obligaţiuni Samurai a beneficiat de o bază investiţională diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din perspectiva tipurilor de investitori, fiind alocată atât investitorilor japonezi cât şi offshore. Având în vedere caracterul inaugural al emisiunii şi ţinând cont de restricţiile investitorilor japonezi se constată o granularitate bună a bazei investiţionale, în cadrul emisiunii existând ordine de cumpărare atât din partea fondurilor publice, fondurilor de pensii, şi de investiţii şi regionale japoneze cât şi dinspre investitori offshore. Ministerul Finanţelor intenţionează emiterea frecventă de obligaţiuni Samurai în urma acestui debut de succes pe piaţa japoneză", au precizat reprezentanţii Ministerului Finanțelor într-un comunicat remis spre difuzare săptămâna trecută.

Tranzacţia a fost intermediată de către Daiwa Securities Co.Ltd., Mizuho Securities Co.Ltd., Nomura Securities Co.Ltd. şi SMBC Nikko Securities Inc.

Filip & Company are una dintre cele mai dinamice practici de Finanţări şi Pieţe de Capital din România. Echipa de avocați include specialişti cu un palmares bogat dobândit în cadrul unor tranzacţii complexe desfăşurate atât pe plan intern, cât şi internaţional.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 8295
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR asistă Wolt și DoorDash la achiziția Tazz, Echipa, coordonată de Vlad Stamatescu (Counsel) și Andrei Toșa (Managing Associate), sub supervizarea lui Costin Tărăcilă (Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...