ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Poziția UNBR față de proiectele de modificare a codurilor de procedură penală și civilă, propuse de Asociația Forumul Judecătorilor

06 August 2020   |   BizLawyer

UNBR își arată disponibilitatea de a dialoga, la nivel instituțional, în legătură cu orice demers ce privește procedurile judiciare, activitatea avocaților și drepturile justițiabililor.

 
 
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act de Propunerea de modificare și completare a Codului de procedură penală, promovată de Asociația Forumul Judecătorilor, prin care se urmărește, în principal, stabilirea unor reguli privind judecata prin videoconferință, precum și restrângerea fazei orale în anumite pricini judiciare.

Invocând ”lipsa unui plan serios de reluare graduală a activității instanțelor judecătorești, la încetarea stării de urgență, de natură a permite și a asigura distanțarea fizică între participanții la actul de justiție și protejarea sănătății publice”, Asociația Forumul Judecătorilor propune măsuri de digitalizare a procedurilor.

Potrivit expunerii de motive, Codul de procedură penală nu ar oferi soluţii adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil, în contextul blocajelor provocate de pandemia Covid 19. De asemenea, în Mai 2020, aceeași asociație a propus și un proiect de modificare a Codului de procedură civilă, care prevede măsuri similare de digitalizare a procedurilor civile.


”Încă de la început, trebuie precizat că UNBR nu se opune digitalizării sistemului judiciar. Dimpotrivă, UNBR a susținut și a promovat consultarea dosarului electronic, comunicarea electronică a actelor de procedură și alte soluții de natură să eficientizeze comunicarea digitală, astfel încât să se reducă aglomerarea fizică în clădirile instanțelor de judecată”, se arată într-un material remis redactiei de UNBR.

”În același scop, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, UNBR  a propus un set de măsuri de îmbunătățire a comunicării electronice, evidențiind problemele semnalate de avocați în procesul de implementare a digitalizării sistemului judiciar.

Printre acestea, menționăm:
•    Pentru corespondența electronică transmisă instanței, ar trebui setat un răspuns automat de confirmare a primirii corespondenței electronice;
•    Obținerea certificatelor de grefa (alte înscrisuri) prin poșta electronică cu semnătura electronică (la fel ca la ONRC);
•    Toate documentele din dosare să fie scanate pentru a putea fi vizualizate pe aplicația infodosar;
•    Scanarea tuturor dosarelor, inclusiv cele în materia minori și familie, și transmiterea parolei de acces; scanarea documentelor din dosarele de urmărire penală.

În aceeași adresă către Consiliul Superior al Magistraturii, UNBR a evocat si posibilitatea adoptării unor măsuri pentru desfășurarea în sistem on-line a ședințelor de judecată, eventual comunicarea prin citație a solicitării de a opta pentru videoconferință.

Cu toate acestea, UNBR consideră că participarea la proces prin videoconferință ar putea fi o opțiune a părților în anumite categorii de litigii, însă nu o obligație impusă de lege.

Generalizarea, permanentizarea și obligativitatea sistemului de videoconferință şi cu atât mai mult restrângerea  fazei orale în anumite pricini judiciare ar fi de natură să afecteze arhitectura procesului sub aspectul profund al drepturilor fundamentale, în special dreptul la apărare.

UNBR amintește că în pofida faptului că avocații reprezintă o categorie profesională direct expusă riscurilor sanitare specifice acestei perioade, este esențial ca principiile pe care se sprijină încrederea în actul judiciar să nu fie ajustate sau modelate sub imperiul unei temeri imediate și nici în absența unei dezbateri cu toate profesiile implicate în actul de justiție.

Schimbările radicale, fie ele și novatoare, intervenite în absența verificãrii în prealabil a sustenabilitãţii reale în interiorul mediului judiciar în care intervin, sunt în general sortite eșecului și pot compromite evoluția durabilă a dreptului.

În acest context, UNBR își arată disponibilitatea de a dialoga, la nivel instituțional, în legătură cu orice demers ce privește procedurile judiciare, activitatea avocaților și drepturile justițiabililor”, se arată în opinia UNBR, redată integral de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 12
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...