ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Specialiști de anvergură din țară și străinătate participă, în premieră, la primul summit internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat. Eveniment organizat de Țuca Zbârcea & Asociații și IFC, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam

16 Mai 2023   |   BizLawyer

Evenimentul reunește demnitari de rang înalt din România, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, experți în structurarea legală, tehnică și economico-financiară a proiectelor de PPP, precum și specialiști în implementarea efectivă a unor investiții cheie în regim de PPP în sectorul infrastructurii de transport și infrastructurii sociale din mai multe jurisdicții.

 
 

Summit-ul internațional „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România” are loc marți, 16 mai 2023, la București. Este cel mai amplu eveniment dedicat proiectelor de investiții în sectoare cheie ale economiei prin mecanismul Parteneriatului Public Privat (PPP), desfășurat cu participarea consultanților din cadrul International Finance Corporation (IFC), Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), avocaților de la Țuca Zbârcea & Asociații, reprezentanților fondului de investiții în infrastructură Meridiam și ai autorităților administrației publice centrale și locale.

Societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam organizează summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România”.

Evenimentul reunește demnitari de rang înalt din România, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, experți în structurarea legală, tehnică și economico-financiară a proiectelor de PPP, precum și specialiști în implementarea efectivă a unor investiții cheie în regim de PPP în sectorul infrastructurii de transport și infrastructurii sociale din mai multe jurisdicții.

Contextul în care se derulează acest summit nu este întâmplător – numeroase state învecinate implementează anual un număr considerabil de proiecte de succes în domeniul infrastructurii de transport și social, structurate prin utilizarea Parteneriatului Public-Privat. România are, la rândul ei, o legislație specifică în domeniul Parteneriatului Public-Privat, dar proiectele importante întârzie să apară. Acesta este motivul invitației pe care am lansat-o unor specialiști de anvergură din multiple jurisdicții, cu o carieră impresionantă în structurarea unor proiecte majore de investiții în infrastructură, pentru a ne împărtăși lecțiile învățate, dar și dificultățile cu care s-au confruntat”, consideră Florentin Țuca, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații.De asemenea, Iuliana Leon, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații ne-a declarat: „Fără doar și poate, sporirea potențialului Parteneriatului Public-Privat și utilizarea lui pe scară largă în structurarea proiectelor majore de infrastructură din România este o urgență reală. Găzduit în premieră la București, acest summit creează un context propice pentru interacțiunea dintre reprezentanții autorităților administrației publice centrale și locale, pe de o parte, și investitorii privați și instituțiile finanțatoare cu experiență îndelungată în domeniul proiectelor de infrastructură, pe de altă parte. La finalul discuțiilor din cadrul celor patru panele, lectori cu experiență relevantă în domeniu vor identifica cele mai potrivite soluții pentru eliminarea constrângerilor și a limitărilor de natură legislativă în pregătirea proiectelor, combinarea finanțărilor private cu finanțarea publică și, nu în ultimul rând, pentru înțelegerea aprofundată a filosofiei și a avantajelor utilizării extinse a Parteneriatului Public-Privat prin comparație cu achizițiile publice tradiționale”.

„Proiectele de investiții din sectorul transporturilor ocupă, în continuare, cea mai mare pondere din ansamblul proiectelor structurate în regim de Parteneriat Public-Privat din întreaga lume. Pe lângă autostrăzi, proiectele prin mecanismul PPP vizând construirea și operarea liniilor de mare viteză, gărilor și mentenanța căilor ferate implementate cu succes în alte jurisdicții, precum și a porturilor trebuie să se înscrie printre prioritățile autorităților din România, ca să sporească atractivitatea transportului feroviar”, recomandă Mariana Ioniță, Secretar General în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) va influența decisiv piața Parteneriatului Public-Privat din România, prin implementarea principiilor și recomandărilor emise de OCDE, implementarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, și, nu în ultimul rând, crearea unui mediu investițional atractiv. Gradul de sofisticare în atragerea finanțării proiectelor de PPP a condus la crearea cadrului legal de către Ministerul Finanțelor în vederea emiterii obligațiunilor verzi care vor putea fi utilizate pentru finanțarea proiectelor prin acest mecanism”, punctează Mihai-Călin Precup, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor.

 „Cunoaștem în detaliu dificultățile pe care le întâmpină partenerii publici în structurarea proiectelor de Parteneriat Public-Privat. Vă împărtășesc faptul că Ministerul Finanțelor, prin Unitatea de management a investițiilor publice, dorește să asigure un mediu de înaltă calitate în pregătirea proiectelor de Parteneriat Public-Privat, în concordanță cu Bunele Practici Internaționale. În concret, cadrul legal existent va fi completat curând prin emiterea unor ghiduri și metodologii destinate pregătirii proiectelor în domeniile prioritare, prin aplicarea unor criterii de selecție pentru viitoarele proiecte de Parteneriat Public-Privat”, anunță Dana Galben, Șef Serviciu Unitatea de management a investițiilor publice, Ministerul Finanțelor.


Julia Prescot,
Partner și Chief Strategy Officer al grupului de infrastructură Meridiam, precizează că „implicarea sectorului privat în dezvoltarea proiectelor de infrastructură majore permite integrarea eficientă a etapelor de construire și operare, contribuie la oferirea de servicii de calitate și, nu în ultimul rând, plasează beneficiarul în centrul ofertei depuse, prezervând în același timp echidistanța sectorului public. Structurarea de înaltă calitate a procedurilor de atribuire, expertiza solidă și experiența relevantă anterioară în dezvoltarea cu succes a proiectelor de infrastructură în Europa de Est, precum și corelarea intereselor între părțile interesate din sectorul public și cel privat sunt, în opinia noastră, cruciale pentru asigurarea succesului pe termen lung al acestor tipuri de proiecte”. 


Summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România” este organizat de societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam și al partenerului media Ziarul Financiar.

Evenimentul are loc în data de 16 mai, la București și se adresează în principal reprezentanților autorităților administrației publice și centrale, cu atribuții în domeniu, și reprezentanților investitorilor din mediul privat - fonduri de investiții, bănci, companii din sectoarele autostrăzi, porturi, aeroporturi, metrou, căi ferate, inclusiv firme de construcții și materiale de construcții.

Accesul la acest eveniment este gratuit și se face exclusiv în baza confirmării primite din partea organizatorilor ulterior înscrierii pe site-ul dedicat summit-ului.

Agenda integrală și detalii privind procedura de înscriere sunt disponibile aici

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16 / 221
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
Cum se desfășoară programul de internship organizat de SIMION & BACIU pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai dinamice echipe de avocați | Echipa apreciază o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, dar curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...