Specialiști de anvergură din țară și străinătate participă, în premieră, la primul summit internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat. Eveniment organizat de Țuca Zbârcea & Asociații și IFC, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam
16 Mai 2023
BizLawyerEvenimentul reunește demnitari de rang înalt din România, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, experți în structurarea legală, tehnică și economico-financiară a proiectelor de PPP, precum și specialiști în implementarea efectivă a unor investiții cheie în regim de PPP în sectorul infrastructurii de transport și infrastructurii sociale din mai multe jurisdicții.
Summit-ul internațional „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România” are loc marți, 16 mai 2023, la București. Este cel mai amplu eveniment dedicat proiectelor de investiții în sectoare cheie ale economiei prin mecanismul Parteneriatului Public Privat (PPP), desfășurat cu participarea consultanților din cadrul International Finance Corporation (IFC), Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), avocaților de la Țuca Zbârcea & Asociații, reprezentanților fondului de investiții în infrastructură Meridiam și ai autorităților administrației publice centrale și locale.
Societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam organizează summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România”.
Evenimentul reunește demnitari de rang înalt din România, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, experți în structurarea legală, tehnică și economico-financiară a proiectelor de PPP, precum și specialiști în implementarea efectivă a unor investiții cheie în regim de PPP în sectorul infrastructurii de transport și infrastructurii sociale din mai multe jurisdicții.
„Contextul în care se derulează acest summit nu este întâmplător – numeroase state învecinate implementează anual un număr considerabil de proiecte de succes în domeniul infrastructurii de transport și social, structurate prin utilizarea Parteneriatului Public-Privat. România are, la rândul ei, o legislație specifică în domeniul Parteneriatului Public-Privat, dar proiectele importante întârzie să apară. Acesta este motivul invitației pe care am lansat-o unor specialiști de anvergură din multiple jurisdicții, cu o carieră impresionantă în structurarea unor proiecte majore de investiții în infrastructură, pentru a ne împărtăși lecțiile învățate, dar și dificultățile cu care s-au confruntat”, consideră Florentin Țuca, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații.
De asemenea, Iuliana Leon, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații ne-a declarat: „Fără doar și poate, sporirea potențialului Parteneriatului Public-Privat și utilizarea lui pe scară largă în structurarea proiectelor majore de infrastructură din România este o urgență reală. Găzduit în premieră la București, acest summit creează un context propice pentru interacțiunea dintre reprezentanții autorităților administrației publice centrale și locale, pe de o parte, și investitorii privați și instituțiile finanțatoare cu experiență îndelungată în domeniul proiectelor de infrastructură, pe de altă parte. La finalul discuțiilor din cadrul celor patru panele, lectori cu experiență relevantă în domeniu vor identifica cele mai potrivite soluții pentru eliminarea constrângerilor și a limitărilor de natură legislativă în pregătirea proiectelor, combinarea finanțărilor private cu finanțarea publică și, nu în ultimul rând, pentru înțelegerea aprofundată a filosofiei și a avantajelor utilizării extinse a Parteneriatului Public-Privat prin comparație cu achizițiile publice tradiționale”.
„Proiectele de investiții din sectorul transporturilor ocupă, în continuare, cea mai mare pondere din ansamblul proiectelor structurate în regim de Parteneriat Public-Privat din întreaga lume. Pe lângă autostrăzi, proiectele prin mecanismul PPP vizând construirea și operarea liniilor de mare viteză, gărilor și mentenanța căilor ferate implementate cu succes în alte jurisdicții, precum și a porturilor trebuie să se înscrie printre prioritățile autorităților din România, ca să sporească atractivitatea transportului feroviar”, recomandă Mariana Ioniță, Secretar General în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) va influența decisiv piața Parteneriatului Public-Privat din România, prin implementarea principiilor și recomandărilor emise de OCDE, implementarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, și, nu în ultimul rând, crearea unui mediu investițional atractiv. Gradul de sofisticare în atragerea finanțării proiectelor de PPP a condus la crearea cadrului legal de către Ministerul Finanțelor în vederea emiterii obligațiunilor verzi care vor putea fi utilizate pentru finanțarea proiectelor prin acest mecanism”, punctează Mihai-Călin Precup, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor.
„Cunoaștem în detaliu dificultățile pe care le întâmpină partenerii publici în structurarea proiectelor de Parteneriat Public-Privat. Vă împărtășesc faptul că Ministerul Finanțelor, prin Unitatea de management a investițiilor publice, dorește să asigure un mediu de înaltă calitate în pregătirea proiectelor de Parteneriat Public-Privat, în concordanță cu Bunele Practici Internaționale. În concret, cadrul legal existent va fi completat curând prin emiterea unor ghiduri și metodologii destinate pregătirii proiectelor în domeniile prioritare, prin aplicarea unor criterii de selecție pentru viitoarele proiecte de Parteneriat Public-Privat”, anunță Dana Galben, Șef Serviciu Unitatea de management a investițiilor publice, Ministerul Finanțelor.
Julia Prescot, Partner și Chief Strategy Officer al grupului de infrastructură Meridiam, precizează că „implicarea sectorului privat în dezvoltarea proiectelor de infrastructură majore permite integrarea eficientă a etapelor de construire și operare, contribuie la oferirea de servicii de calitate și, nu în ultimul rând, plasează beneficiarul în centrul ofertei depuse, prezervând în același timp echidistanța sectorului public. Structurarea de înaltă calitate a procedurilor de atribuire, expertiza solidă și experiența relevantă anterioară în dezvoltarea cu succes a proiectelor de infrastructură în Europa de Est, precum și corelarea intereselor între părțile interesate din sectorul public și cel privat sunt, în opinia noastră, cruciale pentru asigurarea succesului pe termen lung al acestor tipuri de proiecte”.
Summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România” este organizat de societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam și al partenerului media Ziarul Financiar.
Evenimentul are loc în data de 16 mai, la București și se adresează în principal reprezentanților autorităților administrației publice și centrale, cu atribuții în domeniu, și reprezentanților investitorilor din mediul privat - fonduri de investiții, bănci, companii din sectoarele autostrăzi, porturi, aeroporturi, metrou, căi ferate, inclusiv firme de construcții și materiale de construcții.
Accesul la acest eveniment este gratuit și se face exclusiv în baza confirmării primite din partea organizatorilor ulterior înscrierii pe site-ul dedicat summit-ului.
Agenda integrală și detalii privind procedura de înscriere sunt disponibile aici
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 48 / 253 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...