ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anca Dragu, despre tensiunile de pe piaţa asigurărilor: Un mesaj negativ pentru potenţialii investitori în piaţa de capital

21 Martie 2023   |   Agerpres

În opinia sa, statul trebuie să intervină foarte rapid şi foarte ferm şi să vină cu măsuri care să restabilească încrederea.

 
 
Tensiunile de pe piaţa asigurărilor transmit un mesaj negativ potenţialilor investitori în piaţa de capital din România, existând un fenomen de contagiune de la un segment al pieţei, la întreaga piaţă, a afirmat marţi Anca Dragu, senator, membru al Comisiei pentru buget-finanţe.
 
În opinia sa, statul trebuie să intervină foarte rapid şi foarte ferm şi să vină cu măsuri care să restabilească încrederea.
 
"Pentru un non-participant: se uită la această piaţă, ceva nebulos, când mai aude şi că un segment din piaţa de capital, respectiv piaţa asigurărilor, acolo e ceva, sunt nişte miliarde care nu se mai găsesc, sunt nişte clienţi păgubiţi, cu siguranţă este un mesaj foarte, foarte prost. Cei care consideră piaţa de capital o zonă nebuloasă şi nu vor să intre îşi vor întări sentimentul că trebuie să se ţină departe de piaţa de capital în general. Deci este acest fenomen de contagiune de la un segment al pieţei, la întreaga piaţă şi, tocmai de aceea, statul trebuie să intervină foarte rapid şi foarte ferm şi să vină cu măsuri care să restabilească încrederea, să zică ok, este un eşec, este un faliment, dar uite, am găsit vinovaţi, au plătit, avem oameni mai buni de data asta. Continuăm drumul într-o altă formulă", a menţionat Anca Dragu, la Forumul Investitorilor - 2023, organizat de ziarul Bursa.
 
Ea a fost întrebată ce mesaje transmit, din punctul său de vedere şi ca fost ministru de finanţe, tensiunile de pe piaţa asigurărilor pentru încrederea în piaţa de capital.
 
"Cred că într-adevăr este un efect de contagiune negativ pentru întreaga piaţă şi degeaba spunem noi că vrem să vedem lichiditate pe piaţa de capital, pe bursă, că vrem să vedem mai mulţi participanţi şi pe IPO, dar şi tranzacţionare şi lichiditate, dacă se păstrează acest sentiment neplăcut, nu vom ajunge la acele rezultate. Deci, aparent, fiind în aceeaşi piaţă mare de capital, cu siguranţă fiecare segment are influenţă asupra celălalt segment de piaţă. La fel şi cu băncile. Dacă vezi probleme în sectorul bancar, ele se transferă. De fapt, după cum aţi spus, poate chiar această nebuloasă din anii 90 este una dintre cauzele pentru care piaţa de capital în România este mult mai slabă, mai îngustă decât în alte ţări din regiune, ţări cu care noi vrem să ne comparăm şi trebuie să ne comparăm", a mai spus Anca Dragu.
 
În ceea ce priveşte piaţa asigurărilor, ea a subliniat că "ar fi trebuit să vedem o decizie mult mai rapidă şi mult mai fermă acum 2 ani, când se ştiau toate problemele din piaţa aceasta".
 
"Aşa, ieri, la comisie, ce am aflat? Că de fapt instituţia care trebuie să asigure supraveghere şi reglementare a făcut absolut tot ce se putea, pur şi simplu nu te poţi opune destinului. A fost un destin, în condiţiile în care vorbim totuşi de un cadru legal, de o instituţie întreagă care are atribuţii ferme, clare. Chiar ieri, în timpul audierilor, am recitit OUG 93, poate îmi scapă mie ceva din această ordonanţă - avea toate instrumentele pentru a fi intervenit mult mai devreme", a adăugat Anca Dragu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2078 / 9060
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...