ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Antony Blinken: Autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de amploare şi bine finanţat, de a influenţa alegerile prezidenţiale

05 Decembrie 2024   |   Agerpres

Declaraţia lui Blinken survine după ceWashingtonul a avertizat miercuri România asupra "consecinţelor negative grave" pe care le-ar produce o îndepărtare a ţării de Occident, în timp ce candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă după primul tur al alegerilor prezidenţiale, au relatat AFP şi dpa.

 
 
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că "autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de amploare şi bine finanţat, de a influenţa alegerile prezidenţiale recente", într-un discurs susţinut la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), organizată în Malta.

"În acest an, OSCE a monitorizat mai mult de o duzină de alegeri - inclusiv recentele alegeri din Statele Unite -, oferind evaluări care rămân standardul esenţial pentru competiţii libere şi corecte. În (Republica) Moldova, OSCE a confirmat un al doilea tur de scrutin bine administrat, în ciuda interferenţei ruseşti, iar acum autorităţile române descoperă un efort al Rusiei - de amploare şi bine finanţat - de a influenţa recentele alegeri prezidenţiale, contrar standardelor OSCE", a spus Blinken, conform transcrierii intervenţiei sale, publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.


El a făcut referire de asemenea şi la alegerile recente din Georgia, unde observatorii OSCE "au făcut lumină asupra relatărilor îngrijorătoare privind intimidarea alegătorilor şi eforturile partidului de guvernământ de a înclina terenul de joc în favoarea sa".

Declaraţia lui Blinken survine după ceWashingtonul a avertizat miercuri România asupra "consecinţelor negative grave" pe care le-ar produce o îndepărtare a ţării de Occident, în timp ce candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă după primul tur al alegerilor prezidenţiale, au relatat AFP şi dpa.

"Progresele obţinute cu greu de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi puse în discuţie de actori străini care caută să deturneze politica externă a României de la alianţele sale occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti.

Oricare astfel de schimbări "ar avea consecinţe negative grave" asupra cooperării în domeniul securităţii cu Washingtonul şi, de asemenea, ar descuraja companiile americane să investească în România, a adăugat el.

Afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat au fost făcute după desecretizarea unui raport al serviciilor speciale din România care acuză implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze procesul electoral din România.

"Datele la care s-a făcut referire în raport ar trebui investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România", a subliniat Miller.

Purtătorul de cuvânt a spus că ţine de poporul român să-şi aleagă liderii şi că SUA "nu se amestecă în această alegere sau proces".

Miniştrii de externe din cele 57 de ţări membre ale OSCE s-au reunit joi în Malta pentru cel de-al 31-lea consiliu ministerial, pentru a aborda, pe lângă războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, situaţia securităţii în zona euroatlantică şi eurasiatică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11 / 9080
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Țuca Zbârcea & Asociații obține la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă privind daune de 3.500.000 lei acordate pentru abuz de drept procesual
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...