ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

APCE: Solicităm Guvernului eliminarea din OUG 163 ̸ 2022 a articolului ce permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor

21 Februarie 2024   |   AGERPRES

Reprezentanţii asociaţiei susţin că prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea "taxei pe soare".

 
 
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită Guvernului eliminarea din OUG 163/2022 a art. 21 (pct 3), care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor, informează marţi APCE, printr-un comunicat.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea "taxei pe soare".

"În ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce aşa numita 'taxă pe soare', ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat. Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice 'taxa pe soare'?", se menţionează în comunicat.


Potrivit sursei citate, instalarea acestor echipamente suplimentare "este o dovadă a intenţiei Guvernului şi ANRE de a introduce această taxă absurdă".

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie semnalează că la unii membri a fost instalat un "bloc de măsură sigilabil", iar la alţii au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcţionale.

"Infrastructura pentru taxarea autoconsumului se construieşte în perioada în care Guvernul şi Ministerul Energiei neagă intenţia de a introduce 'taxa pe soare'. În declaraţiile oficiale, reprezentanţii Guvernului şi ANRE au încercat să acrediteze ideea că 'taxa pe soare' poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Această afirmaţie este falsă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanţare (Casa Verde, Electric UP etc.) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxaţi în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acţiune agresivă şi nejustificată faţă de prosumatori. Nu este normal să taxăm autoconsumul astăzi sau în 2026, indiferent de puterea instalată", spun reprezentanţii APCE.

Aceştia mai susţin că o altă "temă falsă" promovată de autorităţi a fost aceea că introducerea "taxei pe soare" este o obligaţie a României de a transpune o directivă europeană.

"Menţionăm că APCE a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar şi fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislaţia naţională articolul care face referire la 'taxa pe soare'. Solicităm Guvernului României eliminarea din OUG 163/2022 a art. 21 (pct. 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor", se mai menţionează în comunicat.

Preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, Virgil Popescu, a anunţat marţi că a propus un amendament pentru eliminarea "taxei pe soare" şi a dat vot pozitiv pentru raportul de adoptare a legii care include şi amendamentul.

"Fără taxa pe soare! Aşa cum am spus-o şi ca ministru al Energiei, nu am susţinut şi nu susţin taxarea prosumatorilor. Astăzi, ca preşedinte al Comisiei de mediu şi echilibru ecologic, am propus şi votat amendamentul prin care eliminăm această taxă, pe care l-am iniţiat împreună cu colegi de la PSD, PNL, UDMR, USR şi neafiliaţi încă de pe vremea când eram ministru. Totodată, am dat vot pozitiv pentru raportul de adoptare al acestei legi, care include şi amendamentul mai sus menţionat", a scris Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, astfel, se elimină posibilitatea aplicării de taxe şi tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor.

"Din contră, ne dorim să susţinem creşterea numărului prosumatorilor, precum şi a capacităţilor de stocare a energiei produse", a punctat Virgil Popescu.

Amendamentul a fost inclus în proiectul de Lege pentru abrogarea alin. (3) al art. 21 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1265 / 9723
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...