ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banciu (MMAP): Şapte depozite de deşeuri municipale au o situaţie incertă;încercăm să găsim surse de finanţare prin PODD

07 Februarie 2024   |   AGERPRES

Acesta a precizat că, prin avizul motivat adresat ţării noastre, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă "că nu ne mai putem juca cu managementul deşeurilor în România".

 
 
România mai are şapte depozite de deşeuri municipale aflate într-o situaţie incertă, pentru care nu au fost demarate lucrările de închidere din cauza lipsei surselor de finanţare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) Ionuţ Sorin Banciu.

"La momentul declanşării procedurii, discutăm de depozite menajere, practic depozite municipale care nu fuseseră închise în momentul 30 octombrie 2020, când s-a declanşat procedura de infringement. Între timp, o parte dintre ele au fost închise, în principal din surse proprii ale UAT-urilor. Mai sunt două care sunt în curs de închidere. Deci, rămân practic şapte într-o situaţie incertă, care nu au demarat lucrările de închidere, pentru că principala problemă este lipsa surselor de finanţare. Suntem în curs de a găsi o soluţie pentru finanţare prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă al cărui Ghid încă nu s-a finalizat. A fost un Ghid de finanţare pe POIM. POIM-ul a expirat în 31 decembrie 2023. Au fost prinse surse de finanţare pentru închiderea depozitelor de deşeuri menajere pe PODD, pe exerciţiul financiar 2021-2027. Sunt făcute studii de fezabilitate şi proiecte în diferite faze. Aşteptăm, practic, acest Ghid să fie lansat şi ca beneficiarii, primăriile sau AFM-ul să depună cereri de finanţare pentru ele", a spus Banciu.


Oficialul a adăugat că, pe speţa avizului motivat primit astăzi, "România trebuie să transmită un răspuns în maxim două luni".

"E procedura standard. Dacă răspunsul este suficient de clar, se poate decide închiderea dosarului de infringement şi sper că acolo vom ajunge. Avem deja nişte planuri şi monitorizăm atent situaţia cu Gărzile de Mediu, cu Agenţiile de Protecţie a Mediului. Deîndată ce Ghidul de finanţare va fi aprobat, s-a rezolvat mare parte dintre probleme", a menţionat secretarul de stat.

Acesta a precizat că, prin avizul motivat adresat ţării noastre, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă "că nu ne mai putem juca cu managementul deşeurilor în România".

"Depozite cu probleme sunt, în principiu, în toată ţara. La Satu Mare, Câmpia Turzii, Făurei, Rupea, Râmnicu Sărat, Horezu. La Satu Mare şi Câmpulung Moldovenesc sunt în curs de închidere. Celelalte şapte încă nu demaraseră procedurile la finalul anului trecut. Comisia Europeană a transmis un aviz motivat. Este a doua etapă, prin care trage un semnal de alarmă că nu ne mai putem juca cu managementul deşeurilor în România. Obligaţiile acestea de închidere sunt istorice, pentru că sunt depozite pe care nu se mai depozitează de foarte mult timp. Sunt în atenţia Comisiei, sunt nişte obligaţii pe care ni le-am asumat de la momentul aderării la Uniunea Europeană şi pe care din diferite motive nu am reuşit să le închidem. Există un dialog în permanenţă cu Comisia Europeană. Eu mă ocup la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor de toate aceste proceduri. Pe de o parte de rezolvarea problemelor trecutului şi pe de altă parte de negocierea dosarelor de mediu viitoare şi care sunt foarte multe. Ştiţi că Uniunea Europeană este cel mai ambiţios continent din perspectivă de mediu şi climă şi atunci standardele cresc", a explicat reprezentantul MMAP.

Comisia Europeană (CE) a transmis, miercuri, României un aviz motivat, pentru că nu a respectat în totalitate Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deşeuri şi Directiva 2008/98/EC privind deşeurile, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deşeuri solicită statelor membre să ia măsurile necesare pentru a închide şi a reabilita o groapă de gunoi care nu a primit autorizaţie. Conform Directivei-cadru privind deşeurile, statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

Tratatul de aderare al României la UE a dat termen autorităţilor până la 16 iulie 2017 pentru a respecta aceste reguli în ceea ce priveşte 101 gropi de gunoi. Întrucât această obligaţie nu a fost respectată în totalitate, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

Până în prezent, România a închis şi reabilitat 92 de depozite de deşeuri.

Termenul pentru închiderea şi reabilitarea celor nouă depozite de gunoi rămase este 2026 - 2028 pentru cinci dintre acestea şi este incert pentru celelalte patru.

Prin urmare, Comisia a decis să emită un aviz motivat pentru România, care are acum două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 259 / 8676
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...