ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banciu (MMAP): Şapte depozite de deşeuri municipale au o situaţie incertă;încercăm să găsim surse de finanţare prin PODD

07 Februarie 2024   |   AGERPRES

Acesta a precizat că, prin avizul motivat adresat ţării noastre, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă "că nu ne mai putem juca cu managementul deşeurilor în România".

 
 
România mai are şapte depozite de deşeuri municipale aflate într-o situaţie incertă, pentru care nu au fost demarate lucrările de închidere din cauza lipsei surselor de finanţare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) Ionuţ Sorin Banciu.

"La momentul declanşării procedurii, discutăm de depozite menajere, practic depozite municipale care nu fuseseră închise în momentul 30 octombrie 2020, când s-a declanşat procedura de infringement. Între timp, o parte dintre ele au fost închise, în principal din surse proprii ale UAT-urilor. Mai sunt două care sunt în curs de închidere. Deci, rămân practic şapte într-o situaţie incertă, care nu au demarat lucrările de închidere, pentru că principala problemă este lipsa surselor de finanţare. Suntem în curs de a găsi o soluţie pentru finanţare prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă al cărui Ghid încă nu s-a finalizat. A fost un Ghid de finanţare pe POIM. POIM-ul a expirat în 31 decembrie 2023. Au fost prinse surse de finanţare pentru închiderea depozitelor de deşeuri menajere pe PODD, pe exerciţiul financiar 2021-2027. Sunt făcute studii de fezabilitate şi proiecte în diferite faze. Aşteptăm, practic, acest Ghid să fie lansat şi ca beneficiarii, primăriile sau AFM-ul să depună cereri de finanţare pentru ele", a spus Banciu.


Oficialul a adăugat că, pe speţa avizului motivat primit astăzi, "România trebuie să transmită un răspuns în maxim două luni".

"E procedura standard. Dacă răspunsul este suficient de clar, se poate decide închiderea dosarului de infringement şi sper că acolo vom ajunge. Avem deja nişte planuri şi monitorizăm atent situaţia cu Gărzile de Mediu, cu Agenţiile de Protecţie a Mediului. Deîndată ce Ghidul de finanţare va fi aprobat, s-a rezolvat mare parte dintre probleme", a menţionat secretarul de stat.

Acesta a precizat că, prin avizul motivat adresat ţării noastre, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă "că nu ne mai putem juca cu managementul deşeurilor în România".

"Depozite cu probleme sunt, în principiu, în toată ţara. La Satu Mare, Câmpia Turzii, Făurei, Rupea, Râmnicu Sărat, Horezu. La Satu Mare şi Câmpulung Moldovenesc sunt în curs de închidere. Celelalte şapte încă nu demaraseră procedurile la finalul anului trecut. Comisia Europeană a transmis un aviz motivat. Este a doua etapă, prin care trage un semnal de alarmă că nu ne mai putem juca cu managementul deşeurilor în România. Obligaţiile acestea de închidere sunt istorice, pentru că sunt depozite pe care nu se mai depozitează de foarte mult timp. Sunt în atenţia Comisiei, sunt nişte obligaţii pe care ni le-am asumat de la momentul aderării la Uniunea Europeană şi pe care din diferite motive nu am reuşit să le închidem. Există un dialog în permanenţă cu Comisia Europeană. Eu mă ocup la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor de toate aceste proceduri. Pe de o parte de rezolvarea problemelor trecutului şi pe de altă parte de negocierea dosarelor de mediu viitoare şi care sunt foarte multe. Ştiţi că Uniunea Europeană este cel mai ambiţios continent din perspectivă de mediu şi climă şi atunci standardele cresc", a explicat reprezentantul MMAP.

Comisia Europeană (CE) a transmis, miercuri, României un aviz motivat, pentru că nu a respectat în totalitate Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deşeuri şi Directiva 2008/98/EC privind deşeurile, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deşeuri solicită statelor membre să ia măsurile necesare pentru a închide şi a reabilita o groapă de gunoi care nu a primit autorizaţie. Conform Directivei-cadru privind deşeurile, statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

Tratatul de aderare al României la UE a dat termen autorităţilor până la 16 iulie 2017 pentru a respecta aceste reguli în ceea ce priveşte 101 gropi de gunoi. Întrucât această obligaţie nu a fost respectată în totalitate, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

Până în prezent, România a închis şi reabilitat 92 de depozite de deşeuri.

Termenul pentru închiderea şi reabilitarea celor nouă depozite de gunoi rămase este 2026 - 2028 pentru cinci dintre acestea şi este incert pentru celelalte patru.

Prin urmare, Comisia a decis să emită un aviz motivat pentru România, care are acum două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 355 / 8772
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...