ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boloş: O discuţie mai aşezată despre deficit o putem avea după execuţia bugetară din septembrie

04 Septembrie 2024   |   Agerpres

Întrebat ce deficit ar putea să aibă România după adoptarea ordonanţei privind amnistia, ministrul Finanţelor a menţionat că o "să vedem cum evoluează cifrele pentru luna septembrie".

 
 
Avem întâlniri tehnice cu Comisia Europeană pentru a lămuri partea aceasta de traiectorie pe care o avem pentru reducerea deficitului bugetar, iar o discuţie mai aşezată o putem avea după ce se închid informaţiile şi după ce avem ultimele date din contul de execuţie bugetară din luna septembrie, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Baza în planul fiscal structural este traiectoria de ajustare a deficitului bugetar, scenariul macroeconomic. În această perioadă de timp avem întâlniri tehnice cu Comisia Europeană pentru a lămuri partea aceasta de traiectorie pe care o avem pentru reducerea deficitului bugetar. Dar dacă vă referiţi la partea de măsuri fiscale, nu discutăm încă despre aceste tipuri de măsuri şi nu avem impozite şi taxe noi", a spus Boloş.


Întrebat ce deficit ar putea să aibă România după adoptarea ordonanţei privind amnistia, ministrul Finanţelor a menţionat că o "să vedem cum evoluează cifrele pentru luna septembrie".

"Pentru că ştiţi că, de-a lungul timpului, lunile februarie, august şi septembrie sunt lunile cele mai sărace în încasări la bugetul de stat. Cred că o discuţie mai aşezată putem avea după ce se închid informaţiile şi după ce avem ultimele date din contul de execuţie bugetară din luna septembrie", a explicat oficialul.

În ceea ce priveşte plăţile eşalonate pentru salariile judecătorilor şi procurorilor, majorate retroactiv începând din anul 2018, Boloş a subliniat că acesta este un efort destul de mare pe care ministerul trebuie să îl facă până în anul 2029.

"Acesta sunt ordine cu caracter administrativ care au intrat în circuitul civil. Nu am cum să mă pronunţ în privinţa acestor documente. Noi am încercat să găsim, ca minister al Finanţelor, modalitatea de plată şi de punere în executare a contravalorii acestor ordine administrative, pentru că totuşi reprezintă un buget însemnat pentru România şi, sigur, de aceea am încercat şi o eşalonare în timp pentru a avea, să zicem, o suportabilitate cât mai adecvată pentru această categorie de cheltuieli, una însemnată pentru ţara noastră", a afirmat Marcel Boloş.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ordonanţa de Urgenţă prin care reglementează o serie de măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar. Scopul acestor măsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul că mediul de afaceri se confruntă cu o lipsă temporară de lichidităţi, de a susţine conformarea voluntară la plată, sens în care, prin măsurile adoptate de impulsionare a achitării obligaţiilor fiscale/bugetare, statul se asigură, pe de o parte de faptul că volumul arieratelor scade, iar pe de altă parte, veniturile bugetare cresc astfel încât să se poată susţine cheltuielile efectuate pentru susţinerea economică.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, joi, 22 august, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Bruxelles.

Şeful Executivului a precizat că, raportat la discuţiile purtate, România propune forului european un acord pe şapte ani privind reducerea deficitului bugetar.

La jumătatea lunii august, raportul anual al Consiliului Fiscal arăta că deficitul va depăşi "probabil" 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, pe fondul execuţiei bugetare pe primele şase luni ale anului 2024 şi a altor date.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 905 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...