Boloş: O discuţie mai aşezată despre deficit o putem avea după execuţia bugetară din septembrie
04 Septembrie 2024
AgerpresÎntrebat ce deficit ar putea să aibă România după adoptarea ordonanţei privind amnistia, ministrul Finanţelor a menţionat că o "să vedem cum evoluează cifrele pentru luna septembrie".
Avem întâlniri tehnice cu Comisia Europeană pentru a lămuri partea aceasta de traiectorie pe care o avem pentru reducerea deficitului bugetar, iar o discuţie mai aşezată o putem avea după ce se închid informaţiile şi după ce avem ultimele date din contul de execuţie bugetară din luna septembrie, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
"Baza în planul fiscal structural este traiectoria de ajustare a deficitului bugetar, scenariul macroeconomic. În această perioadă de timp avem întâlniri tehnice cu Comisia Europeană pentru a lămuri partea aceasta de traiectorie pe care o avem pentru reducerea deficitului bugetar. Dar dacă vă referiţi la partea de măsuri fiscale, nu discutăm încă despre aceste tipuri de măsuri şi nu avem impozite şi taxe noi", a spus Boloş.
"Baza în planul fiscal structural este traiectoria de ajustare a deficitului bugetar, scenariul macroeconomic. În această perioadă de timp avem întâlniri tehnice cu Comisia Europeană pentru a lămuri partea aceasta de traiectorie pe care o avem pentru reducerea deficitului bugetar. Dar dacă vă referiţi la partea de măsuri fiscale, nu discutăm încă despre aceste tipuri de măsuri şi nu avem impozite şi taxe noi", a spus Boloş.
Întrebat ce deficit ar putea să aibă România după adoptarea ordonanţei privind amnistia, ministrul Finanţelor a menţionat că o "să vedem cum evoluează cifrele pentru luna septembrie".
"Pentru că ştiţi că, de-a lungul timpului, lunile februarie, august şi septembrie sunt lunile cele mai sărace în încasări la bugetul de stat. Cred că o discuţie mai aşezată putem avea după ce se închid informaţiile şi după ce avem ultimele date din contul de execuţie bugetară din luna septembrie", a explicat oficialul.
În ceea ce priveşte plăţile eşalonate pentru salariile judecătorilor şi procurorilor, majorate retroactiv începând din anul 2018, Boloş a subliniat că acesta este un efort destul de mare pe care ministerul trebuie să îl facă până în anul 2029.
"Acesta sunt ordine cu caracter administrativ care au intrat în circuitul civil. Nu am cum să mă pronunţ în privinţa acestor documente. Noi am încercat să găsim, ca minister al Finanţelor, modalitatea de plată şi de punere în executare a contravalorii acestor ordine administrative, pentru că totuşi reprezintă un buget însemnat pentru România şi, sigur, de aceea am încercat şi o eşalonare în timp pentru a avea, să zicem, o suportabilitate cât mai adecvată pentru această categorie de cheltuieli, una însemnată pentru ţara noastră", a afirmat Marcel Boloş.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ordonanţa de Urgenţă prin care reglementează o serie de măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar. Scopul acestor măsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul că mediul de afaceri se confruntă cu o lipsă temporară de lichidităţi, de a susţine conformarea voluntară la plată, sens în care, prin măsurile adoptate de impulsionare a achitării obligaţiilor fiscale/bugetare, statul se asigură, pe de o parte de faptul că volumul arieratelor scade, iar pe de altă parte, veniturile bugetare cresc astfel încât să se poată susţine cheltuielile efectuate pentru susţinerea economică.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, joi, 22 august, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Bruxelles.
Şeful Executivului a precizat că, raportat la discuţiile purtate, România propune forului european un acord pe şapte ani privind reducerea deficitului bugetar.
La jumătatea lunii august, raportul anual al Consiliului Fiscal arăta că deficitul va depăşi "probabil" 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, pe fondul execuţiei bugetare pe primele şase luni ale anului 2024 şi a altor date.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 270 / 9116 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...