ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boloş: O discuţie mai aşezată despre deficit o putem avea după execuţia bugetară din septembrie

04 Septembrie 2024   |   Agerpres

Întrebat ce deficit ar putea să aibă România după adoptarea ordonanţei privind amnistia, ministrul Finanţelor a menţionat că o "să vedem cum evoluează cifrele pentru luna septembrie".

 
 
Avem întâlniri tehnice cu Comisia Europeană pentru a lămuri partea aceasta de traiectorie pe care o avem pentru reducerea deficitului bugetar, iar o discuţie mai aşezată o putem avea după ce se închid informaţiile şi după ce avem ultimele date din contul de execuţie bugetară din luna septembrie, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Baza în planul fiscal structural este traiectoria de ajustare a deficitului bugetar, scenariul macroeconomic. În această perioadă de timp avem întâlniri tehnice cu Comisia Europeană pentru a lămuri partea aceasta de traiectorie pe care o avem pentru reducerea deficitului bugetar. Dar dacă vă referiţi la partea de măsuri fiscale, nu discutăm încă despre aceste tipuri de măsuri şi nu avem impozite şi taxe noi", a spus Boloş.


Întrebat ce deficit ar putea să aibă România după adoptarea ordonanţei privind amnistia, ministrul Finanţelor a menţionat că o "să vedem cum evoluează cifrele pentru luna septembrie".

"Pentru că ştiţi că, de-a lungul timpului, lunile februarie, august şi septembrie sunt lunile cele mai sărace în încasări la bugetul de stat. Cred că o discuţie mai aşezată putem avea după ce se închid informaţiile şi după ce avem ultimele date din contul de execuţie bugetară din luna septembrie", a explicat oficialul.

În ceea ce priveşte plăţile eşalonate pentru salariile judecătorilor şi procurorilor, majorate retroactiv începând din anul 2018, Boloş a subliniat că acesta este un efort destul de mare pe care ministerul trebuie să îl facă până în anul 2029.

"Acesta sunt ordine cu caracter administrativ care au intrat în circuitul civil. Nu am cum să mă pronunţ în privinţa acestor documente. Noi am încercat să găsim, ca minister al Finanţelor, modalitatea de plată şi de punere în executare a contravalorii acestor ordine administrative, pentru că totuşi reprezintă un buget însemnat pentru România şi, sigur, de aceea am încercat şi o eşalonare în timp pentru a avea, să zicem, o suportabilitate cât mai adecvată pentru această categorie de cheltuieli, una însemnată pentru ţara noastră", a afirmat Marcel Boloş.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ordonanţa de Urgenţă prin care reglementează o serie de măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar. Scopul acestor măsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul că mediul de afaceri se confruntă cu o lipsă temporară de lichidităţi, de a susţine conformarea voluntară la plată, sens în care, prin măsurile adoptate de impulsionare a achitării obligaţiilor fiscale/bugetare, statul se asigură, pe de o parte de faptul că volumul arieratelor scade, iar pe de altă parte, veniturile bugetare cresc astfel încât să se poată susţine cheltuielile efectuate pentru susţinerea economică.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, joi, 22 august, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Bruxelles.

Şeful Executivului a precizat că, raportat la discuţiile purtate, România propune forului european un acord pe şapte ani privind reducerea deficitului bugetar.

La jumătatea lunii august, raportul anual al Consiliului Fiscal arăta că deficitul va depăşi "probabil" 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, pe fondul execuţiei bugetare pe primele şase luni ale anului 2024 şi a altor date.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 104 / 8950
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...